Moldova produce, anual, aproximativ 800 de mii de tone de deseuri. Peste 90 la suta dintre acestea sunt depozitate in gropi de gunoi, fara a fi reciclate. Sunt datele unui raport despre starea mediului in Republica Moldova. Potrivit studiului, in orase, cantitatea de deseuri produse, pe cap de locuitor, este de un kilogram pe zi, iar in sate de 500 de grame.
Resturile alimentare constituie aproape 60 la suta din volumul deseurilor depozitate la noi in tara, iar lemnul, metalul si textilele de la trei si pana la cinci suta.
Specialistii sustin ca cea mai mare problema, la ora actuala, este lipsa serviciilor publice de salubritate, mai ales in sate si comune. De asemenea, in Moldova nu exista statii de reciclare, iar colectarea selectiva nu este raspandita la nivel national.
Potrivit datelor, cantitatea deseurilor depozitate este in crestere, iar spatiile prevazute pentru acestea devin neincapatoare.
Gunoiul depozitat a provocat mai multe scandaluri in ultimii ani. Recent, decizia autoritatilor de a redeschide groapa de gunoi de la Tantareni a starnit indignarea oamenilor, care au iesit la protest.
De cealalta parte, locuitorii din Bubuieci s-au aratat nemultumiti ca groapa de gunoi de la periferia comunei lor nu a fost inchisa, asa cum a fost stabilit.