Poluarea aerului in unele zone ale Romaniei a depasit limitele anuale pentru sanatatea umana, in ceea ce priveste concentratiile de dioxid de azot, dioxid de sulf, pulberile in suspensie si metalele grele, potrivit Raportului privind Starea Mediului in Romania pe anul 2008, realizat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.
Concentratiile medii anuale de dioxid de azot in aerul inconjurator arata depasiri ale valorii limite anuale pentru sanatatea umana in unele aglomerari urbane, respectiv: Bucuresti, la doua statii care monitorizeaza poluarea provenita din trafic (Mihai Bravu si Cercul Militar) si la o statie de tip industrial (Dr. Taberei); Brasov – la statia de fond urban; Constanta – la statia de trafic. Nu a fost depasita valoarea limita anuala pentru protectia vegetatiei (30 Kg/m3) a concentratiei de oxizi de azot (NOx) la statiile destinate monitorizarii ecosistemelor si vegetatiei.
Concentratia de dioxid de sulf a depasit valoarea limita orara pentru protectia sanatatii umane (350 Kg/m3) intr-un numar de ore mai mare decat numarul maxim permis pe an (24), la o statie din Baia Mare, precum si la statiile din Copsa Mica si Medias. La aceste statii s-a depasit, de asemenea, valoarea limita zilnica pentru protectia sanatatii.
Concentratia de dioxid de sulf a depasit valoarea pragului de alerta (500 Kg/m3) timp de cel putin 3 ore consecutiv, la statii amplasate in: Rovinari (4 zile, in noiembrie si decembrie 2008); municipiul Craiova (2 alerte inregistrate in aceeasi zi, de catre doua statii); Copsa Mica (doua zile); Medias (o zi).
Concentratia dioxidului de sulf, la statiile destinate monitorizarii ecosistemelor si vegetatiei (statii de fond rural/regional), nu a depasit valoarea limita anuala (20 Kg/m3) pentru protectia vegetatiei.
Valorile concentratiilor medii anuale de PM10 (pulberi in suspensie), inregistrate prin metoda automata, au depasit valoarea limita (40 Kg/mc) anuala pentru protectia sanatatii umane cu preponderenta in zonele urbane, precum si la statiile ce suporta influenta unor mari poluatori industriali (Baia Mare, Rovinari).
In aglomerarile urbane Bucuresti, Craiova, Cluj, Iasi, pulberile in suspensie au fost masurate prin metoda de referinta gravimetrica. Media anuala a depasit valoarea limita anuala pentru protectia sanatatii umane in toate cele patru aglomerari. De asemenea, in toate cele patru aglomerari mentionate, media zilnica a depasit valoarea de 50 Kg/m3, de mai mult de 35 de ori. Concentratiile cele mai mari au fost inregistrate la statiile de monitorizare a traficului. Nu au fost semnalate depasiri ale valorii limita pentru sanatatea umana (10 mg/mc, calculata ca maxima zilnica a mediilor pe opt ore) in cursul anului 2008.
Valori ridicate ale concentratiilor de metale grele se inregistreaza in doua zone cu poluare istorica, in judetele Maramures si Sibiu, in localitatile Baia Mare, Copsa Mica si Medias. Metalele grele rezulta din activitatea industriala specifica, dar si din pulberile cu continut in metale grele, antrenate de la iazurile de decantare din zona Baia Mare. In localitatile mentionate, concentratia medie anuala a plumbului a depasit, in anul 2008, valoarea limita anuala pentru protectia sanatatii umane (0,5 Kg/m3).
Sursa: Realitatea TV