Cele mai poluate judete din Romania

In 27 de judete si in Municipiul Bucuresti sunt depasiri constante ale plafonului maxim de poluare cu pulberi in suspensie, conform masuratorilor oficiale efectuate anul trecut si date luni publicitatii, printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial. Pulberile in suspensie, generic numite „praf”, sunt unul dintre cei 10 indicatori prin care se determina, oficial, gradul de…

Citește mai departe

Greenpeace: Carierele din Rovinari se extind pe 3.984 hectare

In contextul consultarilor cu publicul, Greenpeace a transmis comentarii referitoare la raportul de impact asupra mediului pentru extinderea carierei de lignit Rosia, din Gorj. Organizatia avertizeaza autorii raportului si titularul de proiect ca impactul extinderii carierei de lignit nu a fost analizat corespunzator, semnaland aspecte legate de regimul suprafetelor impadurite, evaluarea deficitara a impactului asupra climei,…

Citește mai departe

Greenpeace semnaleaza probleme la extinderea carierelor de lignit din Gorj

In contextul consultarilor cu publicul, Greenpeace a transmis comentarii[1]referitoare la raportul de impact asupra mediului pentru extinderea carierei de lignit Rosia, din Gorj[2]. Organizatia avertizeaza autorii raportului si titularul de proiect[3] ca impactul extinderii carierei de lignit nu a fost analizat corespunzator, semnaland aspecte legate de regimul suprafetelor impadurite, evaluarea deficitara a impactului asupra climei, probleme…

Citește mai departe

Raspuns de la ministrul Mediului, privind poluarea de la Sebes: Instalatie pentru monitorizarea aldehidei formice, in lista de investitii pe 2015

Dupa ce senatorul de Alba, Alexandru Peres a cerut, in luna februarie, explicatii oficiale din partea ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu, pe tema „tacerii” ministerului privind protestele impotriva Kronospan, in martie acesta a primit un raspuns oficial. Peres a reclamat modul defectuos de comunicare si implicare a autoritatilor statului cu atributii in domeniul protectiei mediului si…

Citește mai departe
Poluarea din capitala Chinei, de 15 ori mai mare decât limita maxim? admis?

Poluarea din capitala Chinei, de 15 ori mai mare decat limita maxima admisa

Beijing se afla sub cod portocaliu de poluare a aerului, dupa ce nivelul de pulberi in suspensie a depasit de aproape 15 ori limita recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, situatie care a dus la intreruperea activitatii mai multor centre industriale de langa capitala Chinei, scrie Bloomberg. Concentratia de particule PM2.5 (cele mai daunatoare pentru…

Citește mai departe
Politicienii, abonați la fondurile pentru mediu

Agentia pentru Protectia Mediului Gorj a finalizat si depus la Consiliul Judetean Gorj Raportul privind calitatea aerului in anul 2013.

Agentia pentru Protectia Mediului Gorj a finalizat si depus la Consiliul Judetean Gorj Raportul privind calitatea aerului in anul 2013. Raportul a fost intocmit in baza masuratorilor efectuate in cursul anului trecut la cele trei statii de la Targu Jiu, Rovinari si Turceni. Echipamentele masoara nivelul de poluare cu dioxid de sulf si pulberile in…

Citește mai departe

Greenpeace masoara poluarea produsa de Termocentrala Rovinari

Reprezentantii organizatiei Greenpeace vor fi prezenti joi la Termocentrala Rovinari pentru a masura nivelul poluarii. Specialistii Greenpeace vor masura cantitatea de pulberi in suspensie din aer. Cu aceasta ocazie, la Rovinari va fi prezent si un inginer chimist din Austria. Reprezentantii organizatiei care militeaza impotriva poluarii vor distribui in Parcul Central din Rovinari materiale informative…

Citește mai departe

Comisia Europeana renunta la promisiunea de a mentine incalzirea globala sub 2°C

Reprezentantii celor peste 120 organizatii din Reteaua de Actiune pentru Clima din Europa (CAN Europe) si-au exprimat dezamagirea fata de lipsa de ambitie a Comisiei Europene (CE) privind cadrul legal pentru anul 2030 in domeniul climei si energiei, prezentat astazi de presedintele Hosé Manuel Barroso.  In cazul in care nu va suferi modificari, documentul ar…

Citește mai departe

APM Sibiu va monitoriza aerul ambiental pe DN1, la intrarea in comuna Selimbar

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Sibiu are prevazute, in planul de monitorizare pentru anul 2013, masuratori privind calitatea aerului in municipiul Sibiu, pentru identificarea zonelor potential poluate, conform Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator. Laboratorul mobil din dotarea APM Sibiu este echipat cu instrumente pentru masurarea concentratiilor din aer pentru cei mai periculosi poluanti:…

Citește mai departe

Gestionarea calitatii aerului in judetul Braila

Intr-o sedinta a Consiliului Judetean, APM Braila a prezentat Raportul anual privind stadiul realizarii masurilor din programul de gestionare a calitatii aerului pentru 10 localitati din judetul Braila, la data de 31 decembrie 2012. Cu accent pe poluantul “pulberi in suspensie” – PM 10. Primele doua capitole ale raportului prezinta: * necesitatea elaborarii amintitului program…

Citește mai departe
Europa, sub furia apelor

Polonia, Romania si Germania au cele mai poluante centrale pe carbune din Europa

Centralele pe carbune din Polonia, Romania si Germania sunt cele mai poluante din tarile Uniunii Europene, in ceea ce priveste cantitatea de substante nocive eliberate in atmosfera, arata un studiu, publicat de Health and Environment Alliance (HEAL), remis, joi, AGERPRES de Fundatia TERRA Mileniul III. Potrivit studiului, ‘dintre cele mai poluante 20 de centrale pe…

Citește mai departe

18.000 de oameni din Clisura Dunarii sufera, in fiecare zi cu vint puternic, din cauza poluarii cu praf provenit de la iazurile de decantare uscate ale fostei intreprinderi miniere

18.000 de oameni din Clisura Dunarii sufera, in fiecare zi cu vint puternic, din cauza poluarii cu praf provenit de la iazurile de decantare uscate ale fostei intreprinderi miniere. Birocratia statului si incoerenta factorilor de decizie de la nivelul Ministerului Economiei se soldeaza cu probleme majore pe cele doua maluri ale fluviului, poluarea depasind, de…

Citește mai departe

Coalitia de mediu: Dezvoltare durabila si Protectia mediului

Degradarea accelerata a capitalului natural din Romania sub presiunea dezvoltarii economice, in special in conditiile actualei crize economico-financiare, creeaza nenumarate probleme de mediu in majoritatea domeniilor: arii protejate, exploatarea resurselor (minerit, cariere), managementul deseurilor, eficienta energetica si energie regenerabila, protectia zonei costiere, energia nucleara si deseurile radioactive, poluarea apei si amenajarile hidrotehnice, spatii verzi urbane,…

Citește mai departe

Rezultatele studiului Ecopolis “Bucuresti, capitala europeana? Organizare administrativa si indicatori ai calitatii vietii in capitalele UE”

Bucurestiul este la coada Europei in privinta unor indicatori ai calitatii vietii iar acest fapt reclama o reforma administrativa serioasa a capitalei Romaniei. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a dat astazi publicitatii rezultatele studiului “Bucuresti, capitala europeana? Organizare administrativa si indicatori ai calitatii vietii in capitalele UE” si a provocat reprezentanti ai autoritatilor locale, candidati…

Citește mai departe

Protectia Mediului: Depasiri de amoniac in aer, pe Gh. Doja, Mures

Agentia pentru Protectia Mediului Mures a constat depasiri ale concentratiei de amoniac in aerul inconjurator in punctul de masurare din str. Gheorghe Doja nr. 231, in urma masuratorilor efectuate in perioada 12-14 august cu unitatea mobila din dotare. „In urma monitorizarii calitatii aerului in municipiul Targu Mures pentru indicatorii: amoniac, dioxizi de sulf (SO2), dioxizi…

Citește mai departe

Preocuparea ministerului mediului legata de calitatea aerului in Galati

Deputatul liberal Victor Paul Dobre a primit raspuns la interpelarea adresata ministrului Mediului si padurilor privind preocuparea ministerului de resort legata de calitatea aerului in Galati. In anii anteriori Galatiul facea parte dintre orasele cu grad de poluare ridicat, fapt ce se datora in mare parte noxelor rezultate din activitatea combinatului siderurgic. De la inchiderea…

Citește mai departe
Problema poluarii, discutata la APM Iasi

Romania, campioana la poluarea cu PM10

Avertisment suplimentar – Comisia Europeana si Agentia Europeana de Mediu, in cooperare cu Institutul pentru Mediu si Durabilitate au publicat, ieri, un nou set de harti ce permit cetatenilor sa identifice principalele surse de poluare a aerului, provocate din diverse surse, precum transportul, agricultura sau aviatia. Pe harta europeana, tara noastra este una dintre cele…

Citește mai departe

Baia Mare: Poluarea cu dioxid de sulf si plumb, inca critica

Calitatea aerului in aglomerarea Baia Mare, critica la indicatorii dioxid de sulf (medie orara si medie zilnica) la care s-au inregistrat depasiri frecvente ale valorilor limita. Depasiri frecvente ale valorilor limita, potrivit oficialilor Agentiei pentru Protectia Mediului, au fost inregistrate pe parcursul anului trecut si la indicatorul plumb din pulberi in suspensie fractia PM10. Toate…

Citește mai departe

Poluare fara precedent in Timisoara

Luna trecuta, aerul Timisoarei a atins o poluare fara precedent, iar spalarea carosabilului si maturatul mecanic nu au redus din valori. Potrivit unui raport al Agentiei Regionale de Protectia Mediului Timisoara, in martie, la concentratii de pulberi in suspensie (PM10), in Timisoara s-au inregistrat nu mai putin de 51 de depasiri ale valorilor limita admise….

Citește mai departe
Efectele nocive ale polu?rii asupra tenului. Cum îl afecteaz??

Poluarea din Timisoara a ajuns pana la membrii Comisiei Europene

„Primaria si dirigintii de santiere ar trebui sa se implice pentru reducerea poluarii”, spun reprezentantii Comisariatului Garzii de Mediu Seful directiei de resort a municipalitatii sustine ca „vantul aduce nori de praf din Iugoslavia” Timisoara este una dintre marile aglomerari urbane pentru care Romania a primit un avertisment de la Comisia Europeana pentru starea necorespunzatoare…

Citește mai departe
Cara?-Severin: Institu?iile de mediu verific? poluarea cu pulberi din apropierea combinatului siderurgic din Re?i?a

Suceava: Program de gestionare a poluarii cu pulberi in capitala de judet.

La statia automata din Burdujeni s-au constatat depasiri ale limitei zilnice admise pentru sanatatea populatiei Municipiul Suceava va avea un Program de gestionare a calitatii aerului la indicatorul pulberi, anunta seful Agentiei pentru Protectia Mediului, Iluta Cocris. Intocmirea acestuia survine frecventelor depasiri la acest indicator in anul 2009, masuratorile fiind facute la statia automata din…

Citește mai departe

Respiram aer tot mai toxic!

Pericolul la care sint expusi oamenii din Alba Iulia si Sebes este tot mai mare, pe masura ce calitatea aerului tinde sa devina tot mai proasta. De cel putin 5 zile, panourile pe care sint afisate informatii legate de calitatea aerului arata „rau”, adica aerul este prost calitativ la un nivel de 5 din 6…

Citește mai departe

Poluarea aerului in unele zone ale Romaniei a depasit limitele anuale pentru sanatatea umana

Poluarea aerului in unele zone ale Romaniei a depasit limitele anuale pentru sanatatea umana, in ceea ce priveste concentratiile de dioxid de azot, dioxid de sulf, pulberile in suspensie si metalele grele, potrivit Raportului privind Starea Mediului in Romania pe anul 2008, realizat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Concentratiile medii anuale de dioxid de…

Citește mai departe

Poluanti ai atmosferei

Prin poluarea atmosferei se intelege, atat introducerea unor poluanti in acest mediu suport cat si schimbarea ponderii unor compusi care se gasesc obisnuit in atmosfera (CO2 de exemplu). Emisia reprezinta introducerea unui poluant in mediul suport, gaz, lichid sau solid, provenind de la o sursa, dar termenul se refera si la aportul de radiatii electromagnetice…

Citește mai departe

2009, Anul Gunoaielor. Interviu cu Danut Stefanescu, seful Agentiei pentru Protectia Mediului Mures

Normele europene privind protectia mediului impun obligatoriu o schimbare de mentalitate a oamenilor si a agentilor economici. Pana in anii din urma, nu ne interesa foarte tare ce se intampla cu deseurile, ce aer respiram sau ce putem face pentru a avea un mediu curat. Directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Mures (APM), Danut…

Citește mai departe

Soferii, mai poluati decat pietonii

Instalatiile de masurare a poluantilor din aer sunt amplasate la aproape trei metri de sol si nu reflecta pericolul la care sunt expusi conducatorii auto. Acestia inhaleaza noxele direct de la tevile de esapament. In intersectiile aglomerate, soferii sunt expusi poluarii cu gaze de esapament mai mult decat pietonii sau biciclistii. Traficul foarte aglomerat, dar…

Citește mai departe

Monitorizarea mediului

Monitorizarea factorilor de mediu se desfasoara: 1. Analize, masuratori, ce au in vedere o gama diversa de analize fizico-chimice, bacteriologice, sonometrice si de radioactivitate efectuate prin laboratorul propriu efectuate pe aer, apa, sol, vegetatie: – in conformitate cu planurile anuale de monitorizare si cele de verificare a conformitatii fata de actele de reglementare; – la…

Citește mai departe

Scrisoare deschisa

Stiati ca pulberile sedimentabile masurate in zona centrala si zonele industriale ale municipiului Timisoara, in anul 2006, au depasit cantitatea maxima admisibila lunara, reprezentand pana la 210,12% din valoarea impusa conform STAS 12574-87?

Citește mai departe