Prin poluarea atmosferei se intelege, atat introducerea unor poluanti in acest mediu suport cat si schimbarea ponderii unor compusi care se gasesc obisnuit in atmosfera (CO2 de exemplu).
Emisia reprezinta introducerea unui poluant in mediul suport, gaz, lichid sau solid, provenind de la o sursa, dar termenul se refera si la aportul de radiatii electromagnetice sau a altor forme de energie.
Imisia de poluant reprezinta transferul de poluant din atmosfera catre un receptor (plamanul omului de exemplu) si se considera de obicei in perimetrul in care se manifesta sursa de poluare, la nivelul de respiratie al omului, deci la inaltimea de 2 m, (SR 9081-1995).
Categoriile de materiale care pot fi agenti poluanti sunt :
– materii prime (carbuni, minerale etc.) ;
– impuritati din materii prime (sulf, arsen, plumb, mercur, fluor etc.) ;
– substante intermediare obtinute in diferite etape ale tehnologiilor de fabricatie ;
– produse finite (ciment, negru de fum, clor, HNO3, H2SO4 etc.).
Principalele elemente care contribuie la poluarea atmosferei sunt:
– rezidurile de ardere a combustibilor fosili (carbune sau petrol): CO2, CO, NOx, SOx;
– pulberi si cenuse, hidrocarburi arse incomplet ;
– COV de origine industriala;- pulberi in suspensie si sedimentabile, din metale grele (Pb), praf sau alte substante;
– pesticide sau alte substante de sinteza ;
– radionuclee ;
– bacterii si virusi ;
– substante rau mirositoare (mercaptani de exemplu) ;
– alte substante (aerosoli de exemplu).
Bioxidul de carbon este un poluant major, se gaseste in mod natural in aer, 0,03% la inspiratie si 4% la expiratie, rezultand in principal prin arderea combustibilor fosili (in centralele termoelectrice), dar si ca urmare a altor activitati umane.
Acest gaz incolor, inodor si insipid, mai greu ca aerul, intervine in fotosinteza dar este responsabil si pentru efectul de sera.
Omul este principala victima a poluarii atmosferei, mai ales pentru populatia urbana, afectata de smog de exemplu : in Anglia, 10% din mortalitate e datorata unor bronsite cronice cauzate de poluare, cu pondere de 21% pentru persoanele in varsta de 40-59 de ani ; in orasul japonez Kawasaki, 60% din populatie sufera de bronsita cronica. Pericolul manifestarii bronsitei cronice la fumatorii in varsta de peste 40 de ani, este de 10 ori mai mare fata de nefumatorii de aceeasi varsta.