Influenta principalelor elemente climatice asupra organismului uman

Omul este o fiinta meteosensibila, reactionand diferit la elementele climatice, in functie de fondul genetic trebuie sa-si constientizeze meteorosensibilitatea si sa-si evalueze potentialul de aclimatizare pentru a putea preveni eventualele situatii de risc ce ii pot afecta sanatatea, siguranta, productivitatea si creativitatea. Meteosensibilitatea este sensibilitatea detinuta de un organism la modificarile atmosferice, prin declansarea sau…

Citește mai departe

Nanotehnologia ar putea transforma arbustii in generatoare masive de energie

Nanotehnologia ar putea transforma arbustii in generatoare masive de energie sau in senzori pentru explozibili. Plantele sunt foarte valoroase: sunt folosite in alimentatie, sunt transformate in carburanti, emit oxigenul in aer si, datorita frumusetii lor, au rol decorativ. In prezent, o echipa de cercetatori de la MIT si-a propus sa intensifice utilitatea plantelor prin adaugarea…

Citește mai departe
Imre Vass (cercet?tor): Energia prin fotosintez?, de 20 de ori mai mare decât nevoile noastre

Imre Vass (cercetator): Energia prin fotosinteza, de 20 de ori mai mare decat nevoile noastre

Imre Vass, reputat cercetator maghiar – unul din primii cinci in lume – in domeniul fotosintezei, a fost prezent saptamana trecuta in Romania, pentru a stabili detaliile unei colaborari cu Centrul de Cercetari Biologice Jibou. Alexandru Moldovan Imre Vass, unul din cei mai mari cercetatori mondiali in domeniul fotosintezei, sustine ca energia solara captata de…

Citește mai departe
5 mituri despre topirea gheturilor din Antarctica

Antarctica, acoperita de paduri?

Un recent studiu al unei cercetatoare biochimiste de la Universitatea din California de Sud, Sarah Feakins, afirma ca Antarctica a fost, in urma cu 15 milioane de ani, un teritoriu acoperit de paduri, informeaza site-ul atlantico.fr (29 ianuarie). Bucati de lemn si frunze fosilizate au fost descoperite in apropierea muntelui Achernar. O analiza stiintifica a…

Citește mai departe
Cum vor chinezii sa combata poluarea atmosferica

90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa poluarii cu particule fine peste nivelul maxim admis de OMS

Raportul Agentiei Europene de Mediu arata ca peste 90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa poluarii cu particule fine peste nivelul maxim admis de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In plus, 98% dintre europeni sunt expusi unor concentratii de ozon la nivelul solului peste recomandarile OMS. Cu toate acestea, producatorii de autovehicule refuza sa…

Citește mai departe
Solu?ii 100% naturale pentru fermele din România

Solutii 100% naturale pentru fermele din Romania

Fie ca se ocupa cu cresterea animalelor, cultivarea legumelor sau a pomilor fructiferi, fermierii pot beneficia de oferta de produse naturale oferite de Bio-Minerale Distributie. Bazata pe distributia de produse 100% naturale, societatea isi propune sa ofere fermierilor variante naturale de imbunatatirea a recoltei sau, dupa caz, a productivitatii animalelor si nu numai. Astfel, Bio…

Citește mai departe
Imre Vass (cercet?tor): Energia prin fotosintez?, de 20 de ori mai mare decât nevoile noastre

O descoperire revolutionara aduce mai aproape de realitate combustibilii 100% regenerabili

Doi oameni de stiinta din Canberra afirma ca au facut o descoperire revolutionara in ceea ce priveste producerea de hidrogen, reusita ce va permite folosirea sa ca sursa de energie curata si regenerabila. Profesorii Rob Stranger si Ron Pace de la Research School of Chemistry din cadrul Australian National University (ANU) au folosit un proces…

Citește mai departe

Pot fi animalele capabile de fotosinteza?

Considerata multa vreme o abilitate specifica plantelor, algelor si ciupercilor, „fabricarea” intracelulara de substante organice utilizand ca sursa de energie lumina solara – proces din care face parte si fotosinteza – pare sa fie totusi mult mai raspandita in lumea vie decat ne-am fi imaginat. Rezultatele unor studii recente sugereaza ca o insecta din grupul…

Citește mai departe

Cercetatorii au demonstrat o metoda de a converti dioxidul de carbon (CO2) in izobutanol, un combustibil lichid folosind electricitate

Cercetatorii de la Universitatea din California, Los Angeles, au demonstrat pentru prima data o metoda de a converti dioxidul de carbon (CO2) in izobutanol, un combustibil lichid folosind electricitate. Pentru prima oara am putea alimenta masina folosind combustibil electric, chiar daca nu avem o masina electrica. Stocarea de energie ar deveni astfel mai eficienta decat…

Citește mai departe

Schema orientativa pentru intretinerea culturilor dupa tehnicile corespunzatoare din Agricultura Ecologica

Schema orientativa pentru intretinerea culturilor (pomi, vita de vie, legume, flori, arbusti, culturi semincere etc.) dupa tehnicile corespunzatoare din Agricultura Ecologica   Tehnologia Geolife presupune un tratament complex format din 4 pasi diferiti, dar complementari,  ce genereaza o simbioza perfecta intre: sol- planta- frunze-fruct, iar pentru a avea rezultate remarcabile, producatorul elvetian recomanda utilizarea intregului…

Citește mai departe

Energie ieftina, dintr-o frunza artificiala

O noua sursa de energie neconventioala, care s-ar putea transforma in centrala termo-electrica individuala a viitorului, a fost descoperita de un grup de cercetatori de la MIT. Este vorba de o celula solara, de dimensiunea unei carti de joc, care reproduce procesul de fotosinteza clorofiliana a plantelor, trasformand lumina soarelui in energie utila, cu o…

Citește mai departe

Plantele prognozeaza schimbarile climatice

Cercetatorii vor realiza modelele climatice tinand cont de informatiile date de „comportamentul” porilor frunzelor. Porii minusculi din frunzele plantelor, putin studiati pana acum, pot genera prognoze extrem de bune ale schimbarilor climatice. Un studiu despre modul in care porii microscopici ai frunzelor raspund la lumina a scos la suprafata prima legatura universala intre plante si…

Citește mai departe

Ce varianta va fi adoptata de Romania pentru reducerea emisiilor de gaze nocive?

Unul din obiectivele prioritare in politica europeana si globala este oprirea fenomenelor de incalzire a atmosferei si a modificarilor climaterice globale. Organizatia Natiunilor Unite a lansat ca solutie pentru iesirea din criza economica si financiara „cresterea economica verde” care favorizeaza tarile puternic industrializate. Au trecut 36 de ani de la Conferinta Mondiala de la Stockholm…

Citește mai departe

Ecosistemul unei paduri de stejari

Maretul stejar cu crengile sale ramnificate creste pana la o inaltime de 40m, traieste pana la 800 ani si ofera adapost unei sumedenii de animale si plante. Una dintre cele mai impresionante privelisti in tinuturile impadurite temperate din nord o reprezinta stejarul comun (sau european) (Quercus robur). Este un arbore foios (caruia ii cad toate…

Citește mai departe

Poluarea atmosferica ar ajuta plantele sa combata incalzirea climatica, afirma un studiu

Poluarea atmosferica limiteaza, in mod paradoxal, incalzirea climatica, ajutand plantele sa inmagazineze mai mult gaz cu efect de sera, arata un studiu publicat miercuri, sugerand o dilema in materie de prioritati in protectia mediului, relateaza AFP. Flora, in special padurile tropicale, absoarbe un sfert din dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de sera produs…

Citește mai departe

De ce trebuie inchise carierele de granit din Muntii Macinului?

Impactul negativ al acestor activitati extractive ce presupune obligatoriu decopertarea stratului de sol si implicit a vegetatiei, habitatului si derocarea substratului consta in principal in: -distrugerea si fragmentarea inevitabila si ireversibila a habitatelor -depunerea unui strat gros de pulberi si frunze,ceea ce impiedica fotosinteza si afecteaza astfel toate speciile de plante existente, mergand pana uscarea…

Citește mai departe

Rolul padurilor in schimbarile climatice

Padurile adapostesc peste jumatate din speciile care traiesc pe pamant, ajuta la incetinirea incalzirii globale, prin stocarea si retinerea carbonului, sunt surse de produse lemnoase, ajuta la reglarea caderilor de precipitatii, sunt surse esentiale de hrana si apa si aduc in acelasi timp enorme avantaje estetice, spirituale si de agrement pentru milioane de oameni. Ca…

Citește mai departe

Efectul de incalzire globala

Pentru a intelege fenomenul de incalzire globala , care actioneaza asupra Pamantului, trebuie sa privim acest fenomen intr-un context mai larg. Modificarile de clima care au aparut in ultimul timp pe Terra nu sunt singulare in sistemul nostru solar . Alexei Dimitrov , un cercetator rus, a facut cateva observatii asupra unor modificari aparute pe…

Citește mai departe

Resurse naturale ale mediului

Prin resurse naturale se inteleg acele elemente materiale, existente in mediu care pot fi utilizate de un sistem biologic. Ele sunt: geochimice, energetice, genetice si alimentare. Notiunea de resursa naturala include elementele chimice, energia existenta pe Pamant cat si o parte din informatia stocata sub forma de programe genetice privind utilizarea primelor 2 tipuri de…

Citește mai departe