Marte a avut o atmosfera bogata in oxigen cu peste 1 miliard de ani inaintea Terrei

    Marte a avut o atmosfer? bogat? în oxigen cu peste 1 miliard de ani înaintea Terrei
    Marte a avut o atmosfera bogata in oxigen cu peste 1 miliard de ani inaintea Terrei
    Marte a avut o atmosfera bogata in oxigen cu peste 1 miliard de ani inaintea Terrei

    Planeta Marte a avut o atmosfera bogata in oxigen in urma cu patru miliarde de ani, cu peste 1 miliard de ani inainte ca atmosfera Terrei sa devina la randul ei bogata in acest gaz.

    Pe Terra, oxigenul a inceput sa se acumuleze in cantitati importante in atmosfera abia dupa 1 miliard de ani.

    Oamenii de stiinta au comparat structura meteoritilor martieni cazuti pe Terra cu datele transmise de roverul Spirit trimis de NASA pe Marte.

    Diferentele dintre compozitiile acestor roci pot fi cel mai bine explicate prin abundenta oxigenului in istoria timpurie a planetei Marte.

    Roverul Spirit explora in acel moment o regiune straveche de pe Marte, in care exista roci vechi de cel putin 3,7 miliarde de ani.

    Acele roci prezinta urme ale unei expuneri timpurii la actiunea oxigenului, inainte de a fi „reciclate” – rocile au fost atrase la adancimi mici in zone din interiorul planetei Marte si aruncate apoi din nou la exterior prin eruptii vulcanice.

    Pe de alta parte, meteoritii martieni de origine vulcanica provin din straturi mai adanci ale planetei si au fost mai putin afectati de actiunea oxigenului.

    Meteoritii martieni au ajuns pe Terra dupa ce au fost expulzati in spatiu in urma unor eruptii uriase sau in urma coliziunii cu Marte a unor corpuri ceresti.

    Acest studiu, publicat in revista Nature, prezinta implicatii foarte importante in legatura cu posibila existenta a vietii pe Marte.

    Pe Terra, atmosfera a fost completata treptat cu oxigenul eliberat prin fotosinteza microbilor. Acest fenomen a fost denumit de oamenii de stiinta Marele eveniment de oxigenare.

    In schimb, legatura dintre oxigen si viata pe Marte este mai putin certa. Oxigenul ar fi putut fi produs pe cale biologica, dar si prin reactii chimice produse in atmosfera martiana.

    „Intrucat procesul de oxigenare este acela care ofera planetei Marte culoarea ei distinctiva, este foarte probabil ca Marte, planeta rosie, sa fi fost umeda, calda si oxidata cu miliarde de ani inainte ca atmosfera de pe Terra sa devina bogata in oxigen”, a explicat Bernard Wood, profesor la Universitatea Oxford, coordonatorul studiului.

    In luna mai, oamenii de stiinta americani au anuntat ca au descoperit pietre rotunde pe Marte, care dovedesc faptul ca un rau a curs in trecut pe aceasta planeta, confirmand astfel teoria potrivit careia Marte a prezentat in trecutul ei conditiile necesare pentru intretinerea vietii.

    Acele pietre rotunde au fost descoperite de roverul Curiosity, trimis de NASA pe Marte in august 2012. Descoperirea a fost publicata in revista Science. Pietrele rotunde se formeaza atunci cand ele sunt transportate de un curs de apa pe distante lungi.

    In urma cu opt zile, savantii de la NASA au anuntat ca au descoperit dovezi ale faptului ca apa de pe Marte era suficient de buna pentru a fi potabila. Descoperirea a fost facuta de Opportunity, un alt rover trimis de NASA pe planeta rosie.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *