Mesajul doamnei Adriana Doina PANĂ, Ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, cu ocazia Zilei Dunarii 29 iunie 2014

Dunarea reprezinta coloana vertebrala a unei bune parti din Europa. Aceasta afirmatie este valabila nu numai la nivel simbolic. Inca de la inceputurile civilizatiei umane in acest areal geografic, malurile Dunarii au reprezentat un spatiu de locuire privilegiat. Dunarea a separat si a pus in contact, in egala masura, regate si imperii, culturi si civilizatii…

Citește mai departe

Microhidrocentrala ecologica inventata in judetul Mures

Doi inventatori din Band au creat un generator ecologic de producere a energiei electrice Astazi, la Sovata, a avut loc prezentarea proiectului-pilot „Alternativa ecologica la microhidrocentrale pentru comunitatile locale”, cu o finantare de 72.810 franci elvetieni. Practic, la atelierul lor din Band, doi inventatori au creat prototipul functional al „rotii hidraulice cu palete rabatabile”, realizat…

Citește mai departe

Gradul de amenajare al potentialul hidroenergetic – 50% din resursa hidroenergetica a Romaniei

Administratia Nationala „Apele Romane” celebreaza Ziua Mondiala a Apei, pentru a aduce aminte tuturor cetatenilor importanta deosebita pe care o are apa in existenta, conservarea si dezvoltarea tuturor organismelor vii. „Una din solutiile care si-au dovedit eficienta din punct de vedere tehnic si financiar este realizarea unor noi acumulari complexe prin care sa se faca …

Citește mai departe

WWF lanseaza campania „Raurile de munte: ultima sansa”

WWF lanseaza campania „Raurile de munte: ultima sansa” WWF-Romania lanseaza campania nationala „Raurile de munte: ultima sansa”, urmand modelul campaniei din 2011, „Salvati padurile virgine”, cand peste 100.000 de romani au contribuit la modificarea legislatiei, in favoarea padurilor virgine. WWF isi propune ca, alaturi de sustinatorii campaniei, sa obtina protectia legala pentru cele mai valoroase…

Citește mai departe

Hidrocentrale mici – dezastru mare

  In vai pana acum salbatice ale Carpatilor, avem in derulare un razboi devastator care extermina naturaletea apelor de munte, inaintand pe sute de fronturi: escadrile de buldozere, excavatoare, genisti experti in dinamitare si la final turnarea in beton… Senilele microhidrocentralistilor zdrobesc si terfelesc viata de pe cursurile de ape naturale. Este pe cale procedeul…

Citește mai departe

Fonduri nerambursabile de 15 mil. lei pentru studii de protectia mediului

Guvernul a decis alocarea in acest an de fonduri nerambursabile de peste 15 milioane lei pentru realizarea unor studii privind protectia mediului si apelor, pentru obligatii derivate din acorduri internationale si directive UE, precum si pentru studii de cercetare in domeniul schimbarilor climatice, informeaza Mediafax. Banii vor fi alocati din bugetul Fondului pentru mediu, sub…

Citește mai departe

Gunoaie aruncate la vale

Odata cu desfiintarea gropilor de gunoi comunale, unii locuitori ai satelor, si nu numai, au considerat ca este mult mai usor sa-si arunce deseurile menajere din curti in albiile raurilor sau a canalelor din judet decat sa le stranga si sa le predea operatorului de salubritate din comuna. Astfel, cursurile mai multor rauri si canale…

Citește mai departe

Autoritatile ungare dau asigurari ca apele Dunarii nu vor fi contaminate cu noroi rosu toxic

Contaminarea generata de deversarea de noroi toxic in vestul Ungariei nu va atinge Dunarea, a dat asigurari un oficial din cadrul companiei privind apele din acest sector, Emil Jenak, miercuri seara. „In cazul in care calculele noastre sunt bune, cand noroiul va ajunge in Dunare, contaminarea va scadea la un nivel acceptabil”, a declarat pentru…

Citește mai departe

Municipalitatea a demarat o actiune de curatare si inverzire a malurilor Dambovitei

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat, duminica, ca municipalitatea va incepe o actiune de curatare si inverzire a malurilor Dambovitei, dar si de schimbare a imaginii podurilor care traverseaza raul, pe o portiune de aproape sase kilometri. Edilul sef a precizat ca proiectul de inverzire a malurilor este necesar deoarece Dambovita „trebuie sa…

Citește mai departe

Se inchid gropile de gunoi

Trei dintre cele mai mari orase ale tarii – Cluj, Iasi si Suceava – se confrunta cu probleme legate de inchiderea gropilor de gunoi existente si inlocuirea lor cu deponeuri ecologice. Rampa de colectare de deseuri menajere a Clujului trebuie inchisa pana la jumatatea anului viitor, altfel, Uniunea Europeana ar putea aplica amenzi de pana…

Citește mai departe

Gust amar

Am sa incerc sa ilustrez cu imagini de ce am ales sa dau acest titlu. Probabil ma aflu printre putinii oameni care inca mai spera ca se poate face ceva si care cred ca omul nu e capabil doar de rele, fapt care e din ce in ce mai greu de demonstrat in zilele noastre….

Citește mai departe

Mediul, in grija gunoaielor

HUNEDOARA. Poluarea albiilor apelor este o tragedie de care Valea Jiului nu reuseste sa scape. Controalele si sanctiunile autoritatilor nu au nicio valoare in fata celor care cred ca drumul pana la albia apei este mai scurt decat cel pana la container. Destule zone din Valea Jiului sunt poluate cu tot felul de resturi, depozitate…

Citește mai departe