Gradul de amenajare al potentialul hidroenergetic – 50% din resursa hidroenergetica a Romaniei

Constructia microhidrocentralei pe raul Budusel, blocata de ecologisti cu o plangere prealabila
Constructia microhidrocentralei pe raul Budusel, blocata de ecologisti cu o plangere prealabila

Administratia Nationala „Apele Romane” celebreaza Ziua Mondiala a Apei, pentru a aduce aminte tuturor cetatenilor importanta deosebita pe care o are apa in existenta, conservarea si dezvoltarea tuturor organismelor vii.

„Una din solutiile care si-au dovedit eficienta din punct de vedere tehnic si financiar este realizarea unor noi acumulari complexe prin care sa se faca  regularizarea volumelor de apa intre anii cu exces si cei cu deficit de precipitatii si totodata sa poata fi valorificat potentialul energetic al apelor acumulate. Pentru realizarea unui management integrat, cooperarea intre diferitele sectoare este esentiala pentru o dezvoltare adecvata a resurselor de apa. In cadrul acestei cooperari, trebuie sa se aiba in vedere si elemente de perspectiva cum sunt serviciile ecosistemelor acvatice, distributia beneficiilor apei, costuri si riscuri.  Din punctul nostru de vedere, aceste analize trebuie sa se regaseasca in Planul de management elaborat in conformitate cu Directiva Cadru pentru Apa. Aceasta cooperare este cu atat mai necesara, cu cat cele mai importante acumulari din tara noastra sunt acumulari complexe, care, pe langa energie, au un rol de aparare impotriva inundatiilor, asigura apa pentru irigatii si, nu in ultimul rand, asigura alimentarea cu apa a populatiei.”, affirma Doina Pana, ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.

 

Avand in vedere toate aceste aspecte devine evidenta necesitatea identificarii unor strategii comune cu implicare in cele doua domenii de activitate, atat pentru valorificarea potentialului hidroenergetic, cat si pentru asigurarea atingerii si mentinerii obiectivelor de mediu ale corpurilor de apa. Concluzia este mai mult decat evidenta: apa si energia au un impact esential si semnificativ in asigurarea calitatii vietii.”, mai spune Vasile Pintilie, director general al Administratiei Nationale ”Apele Romane”.

Anul 2014 abordeaza o tema de interes global “Apa si Energia“, avand in vedere ca ambele sectoare sunt interdependente si intr-o stransa conexiune: pentru producerea de energie este folosit potentialul apei, iar pe de alta parte, aproximativ 8 % din productia de energie mondiala este utilizata pentru captarea, tratarea si transportul apei catre diferitii consumatori.

La nivel mondial, cerinta de apa si de energie va creste continuu in mod semnificativ in urmatoarele decenii, aspect care va conduce la mari provocari si la exploatare intensiva a resurselor de apa in aproape toate regiunile lumii. Spre deosebire de tendinta mondiala, conform datelor Administratiei Nationale „Apele Romane”, cerinta de apa a scazut la 7,48 mld mc. de apa, reprezentand mai putin de jumatate fata decat se inregistra cerinta de apa in anul 1990, respectiv la 20,4 mld.mc. de apa. Incepand cu anul 2001, cerinta de apa s-a redus practic la jumatate, comparativ cu anul 1990.

Energia asociata cursurilor de apa, reprezinta o parte importanta din resursele mondiale de energie primara. In acest sens, hidroenergia este cea mai importanta sursa de energie regenerabila utilizata in prezent. Energia generata anual de centralele hidroelectrice atinge 2,1 milioane de GWh, ceea ce reprezinta intre 16 si 18 % din consumul de electricitate mondial.

Evaluarea periodica a potentialul hidroenergetic al cursurilor de apa este absolut necesara. Evident, inventarierea resurselor hidroenergetice se realizeaza prin efectuarea de studii pe fiecare curs de apa in parte, pe baza datelor fizico-geografice, tehnice si economice, tinand seama de conditiile specifice ale regiunii respective”, Vasile Pintilie, director general

In Romania,

  • Potentialul teoretic de scurgere a fost evaluat la 90 TWh/an
  • Potentialul teoretic liniar (al cursurilor de apa) a fost evaluat la 70 TWh/an
  • Potentialul hidroenergetic tehnic amenajabil a fost estimat intre 32 si 36 TWh/an
  • Potentialul hidroenergetic economic amenajabil a fost estimat intre 23 si 30 TWh/an.

Resursele de apa ale Romaniei sunt relativ sarace si neuniform distribuite in timp si spatiu. Acestea insumeaza teoretic cca. 134,6 mld mc (fiind constituite din apele de suprafata- rauri, lacuri, fluviul Dunarea – si ape subterane), din care resursa utilizabila, potrivit gradului de amenajare a bazinelor hidrografice este cca. 40 mld. mc.

Gradul de amenajare al potentialul hidroenergetic in tara noastra este de cca 50% din resursa hidroenergetica a Romaniei (luand in considerare anul hidrologic mediu) si acesta variaza pe bazine hidrografice de la cca 30 % in bazinul hidrografic Somes la peste 85 % in bazinul hidrografic Olt.

Din cauza regimului variabil al resurselor de apa din Romania , o parte din aceste resurse se scurg in perioadele de viitura, pe cand, in perioadele secetoase, debitele scurse scad la valori foarte mici. Pentru a mari resursele utilizabile, ANAR ia masuri de regularizare a debitelor prin lacuri de acumulare care sa retina debitele excendentare in perioadele ploioase, pentru a le face disponibile in perioadele secetoase.

”In acest context, consider ca se impune un management integrat la nivel de bazin hidrografic pentru stabilirea unui echilibru intre cerintele utilizatorilor de apa (inclusiv valorificarea potentialului hidroenergetic) si indeplinirea obiectivelor directivelor europene, respectiv asigurarea atingerii si mentinerii obiectivelor de mediu ale corpurilor de apa. In acelasi timp, competitia dintre utilizatorii de apa  necesita o planificare optima a exploatarii resurselor de apa in vederea asigurarii cerintelor sociale, economice si de mediu, care sa considere cele mai bune tehnici  si practici disponibile”, spune Vasile Pintilie, director general ANAR.

. ANAR are in vedere noi propuneri de amenajare a bazinelor hidrografice inclusiv prin realizarea de noi lacuri de acumulare – rezervoare de apa – cu scopul de a mari cantitatea de resursa de apa care poate fi utilizata de folosinte, inclusiv capacitatile de stocare a volumelor de apa la viituri. Schemele directoare de amenajare ale bazinelor hidrografice includ lucrarile necesare pe termen scurt, mediu si lung, la care statul roman va gasi treptat resursele financiare necesare pentru realizarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *