Ministerul Mediului a descoperit nereguli la ABA Olt in privinta autorizarii microhidrocentralelor Hidro Este

In cursul anului 2013, Ministerul Mediului a efectuat un control la Administratia Bazinala de Apa Olt, verificarile vizand modul de cum a fost condusa institutia de fostii directori Dorin Dobrisan, Laszlo Barabas si Ion Stoenescu. Conform situatiei prezentate de serviciul Achizitii si de catre Compartimentul Inspectia Teritoriala a Apelor, in bazinul hidrografic Olt au fost…

Citește mai departe
Bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru 2015 a trecut de votul comisiilor de buget-finanțe

Bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor pentru 2015 a trecut de votul comisiilor de buget-finante

Membrii Comisiilor reunite de buget-finante au aprobat, miercuri, in unanimitate, bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) pentru anul 2015, dupa aproape o ora de dezbateri. Din totalul membrilor din comisiile reunite, 13 au votat in favoarea bugetului pentru anul viitor, unul ‘impotriva’ si o abtinere. La proiectul de buget al MMAP au fost depuse…

Citește mai departe

Gradul de amenajare al potentialul hidroenergetic – 50% din resursa hidroenergetica a Romaniei

Administratia Nationala „Apele Romane” celebreaza Ziua Mondiala a Apei, pentru a aduce aminte tuturor cetatenilor importanta deosebita pe care o are apa in existenta, conservarea si dezvoltarea tuturor organismelor vii. „Una din solutiile care si-au dovedit eficienta din punct de vedere tehnic si financiar este realizarea unor noi acumulari complexe prin care sa se faca …

Citește mai departe

2.000 de localitati au nivel de poluare cu nutrienti peste limita admisa

Aproape 2.000 de localitati din Romania au un nivel de poluare cu nutrienti care depaseste limita admisa de 50 de mg/litru, fapt care necesita investitii in toate aceste localitati, a atras atentia, miercuri, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb. Potrivit normelor in vigoare, din cauza potentialului nociv pe care il reprezinta, nitratii au fost inclusi…

Citește mai departe

Alte sute de kilograme de pesti morti in lacul Stefanesti din cauza caselor bogatanilor fara canalizare

Administratia Apelor nu a luat inca masuri. Administratorul bazinului piscicol a dus probe de apa la laboratoare de specialitate si intentioneaza sa depuna plangere penala asupra locatarilor din cartierul rezidential Cosmopolis. Peste 200 de kg de pesti morti au iesit la suprafata apei pe lacul Stefanesti din zona Tunari a capitalei. Pe langa mirosul pe…

Citește mai departe

Comunele zone vulnerabile la nitrati vor primi echipament tehnic pentru a preintampina riscurile de poluare

Ministerul Mediului si Padurilor anunta ca, in cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti,” finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, a inceput livrarea de echipamente tehnice pentru colectarea si gospodarirea gunoiului de grajd provenit din cresterea animalelor in gospodariile populatiei in 11 localitati, centre de demonstrare tehnica si instruire. In total, in acest…

Citește mai departe

44 de hectare impadurite prin proiectul „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”

Proiectul, finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, vizeaza pentru primavara lui 2011 plantarea a 44 hectare din 6 comune vulnerabile la poluarea cu nutrienti Bucuresti, 30 martie 2011: Ministerul Mediului si Padurilor anunta ca, in cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti,” finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, a livrat in teritoriu…

Citește mai departe

    Opt bazine hidrografice vor fi protejate impotriva inundatiilor

    Valoarea contractelor de finantare aprobate de Ministerul Mediului este de 29 mil. euro fara TVAMinistrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a aprobat ieri opt contracte de finantare in sectorul protectiei impotriva inundatiilor, in valoare totala de 29. 339.028 euro, fara TVA. Beneficiarii contractelor sunt Administratia Nationala Apele Romane si Administratiile Bazinale, carora ANAR le-a delegat…

    Citește mai departe

    Proiectul „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”, implementat de Ministerul Mediului si Padurilor, intra in etapa licitatiilor

    O misiune a Bancii Mondiale a analizat progresul proiectului in perioada martie-noiembrie 2010 O noua misiune a Bancii Mondiale pentru Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti,” care s-a desfasurat in perioada 4-12 noiembrie 2010, a analizat progresul in implementarea proiectului in perioada martie-noiembrie 2010. Concluziile misiunii au fost ca implementarea proiectului se aproprie de…

    Citește mai departe

    Apele Romane: Apele Dunarii nu sunt poluate

    Specialistii de la „Apele Romane” afirma ca in prezent masuratorile facute in zona Bazias arata ca apele Dunarii se incadreaza in parametrii normali de calitate, dar urmeaza ca testele sa fie facute la interval de patru ore, in asteptarea unor eventuale urmari ale accidentului din Ungaria. „Administratia Nationala -Apele Romane-, prin Administratia Bazinala de Apa…

    Citește mai departe

    Raul Arges- cel mai poluat afluent al Dunarii de pe teritoriul romanesc

    Raul Arges in amonte de confluenta cu Dunarea, a fost consemnat ca „zona de alerta”, potrivit Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea. Rapoartele Tehnice au indicat „poluarea critica spre excesiva” ceea ce a afectat ecosistemul acvatic. Absenta totala a speciilor de pesti si a macronevertebratelor este un exemplu in acest sens. Indicatorii chimici au demonstrat…

    Citește mai departe

    Udrea da arii protejate la urgente

    Elena Udrea, ministrul interimar al Mediului, a scos spre inchiriere lacuri de acumulare, zeci de mii de hectare de teren situat in albiile raurilor, precum si mai multe insule si ostroave din Constanta si Braila. Legislatia a fost modificata astfel incat terenurile din ariile protejate sa poata fi inchiriate in regim de urgenta. Pe final…

    Citește mai departe

    Canalizare si epurare la norme UE, in 30 de ani

    Doar jumatate din locuitorii Romaniei au acces la retele de canalizare si de epurare a apelor uzate. Totul depinde de cat de gospodari sunt primarii. Aproape toti locuitorii din judetul Satu Mare sunt racordati la canalizare. Retelele din judetele Braila si Galati sunt, in schimb, la pamant. Retelele de canalizare masurau, la nivel national, in…

    Citește mai departe

    Aria Protejata Snagov, „vanata” pentru vile

    Proiectele economice concurente ale autoritatilor locale din Snagov si ale Consiliului Judetean Ilfov prevad constructii in aria protejata din marginea Bucurestiului. Un Plan de Urbanism General (PUG) in Snagov incalca prevederile de mediu si face ca speciile rare sa fie inlocuite cu vile si cu restaurante. Constructie fara autorizatie pe malul lacului Snagov in zona…

    Citește mai departe

    Romania, vulnerabila la poluarea cu nitrati

    Mai mult de jumatate din suprafata Romaniei este vulnerabila sau potential vulnerabila la poluarea cu nitrati, potrivit Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR). Cele mai recente monitorizari ale institutiei arata insa ca 90% din probele luate contin nitrati sub limita maxima admisa. Romania trebuie sa implementeze si sa respecte Directiva europeana privind protectia apelor impotriva poluarii…

    Citește mai departe

    Autoritatile au derulat un exercitiu international de simulare a poluarii accidentale pe Dunare

    Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a organizat un exercitii de simulare a unei poluari accidentale pe Dunare, in cadrul unui proiect-pilot, derulat de Italia – Romania – Bulgaria – Serbia, a anuntat joi Administratia Nationala Apele Romane (ANAR). Evenimentul a reunit circa 100 de participanti din cele trei state implicate, iar actiunea se desfasoara in…

    Citește mai departe

    Ab/Adsorbanti de produse petroliere deversate accidental in mediu

    AB/ADSORBANTI DE PRODUSE PETROLIERE DEVERSATE ACCIDENTAL IN MEDIU ( continuare – partea a II a ) Partea intai se gaseste la adresa https://www.ecomagazin.ro/abadsorbanti-de-produse-petroliere-deversate-accidental-in-mediu/ In tab.2. sunt prezentate cateva din caracteristicile si eficienta unor absorbanti functie de mediul in care sunt utilizati ( apa, sol/subsol, zapada/gheata etc. ). Din datele prezentate in acest tabel reiese faptul…

    Citește mai departe

    Romania nu a luat niciun euro din banii pentru prevenirea inundatiilor

    La doi ani si jumatate dupa aderarea la Uniunea Europeana, tara noastra nu a depus niciun proiect pentru accesarea fondurilor structurale pentru protectia impotriva inundatiilor si pentru stoparea eroziunii costiere pe litoralul romanesc al Marii Negre.Patru aplicatii de finantare sunt in pregatire de ani de zile. Depunerea lor depinde de finalizarea strategiei nationale privind riscul…

    Citește mai departe

    Ecologizare amanata

    Curatenia generala organizata de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, pe Lacul Morii s-a soldat cu un semiesec cauzat de lipsa unei barci. Singura barca disponibila a fost stricata in timpul furtunii de marti seara, astfel ca echipele Apelor Romane nu au putut respecta scenariul unei curatenii generale in zona, programate ieri, cu ocazia Saptamanii Mediului, la…

    Citește mai departe

    Seceta ne lasa si fara apa de baut

    Specialistii spun ca, in aceasta vara, nivelul apei din panza freatica va scadea semnificativ. Locuitorii din zonele care nu sunt racordate la sistemul public de alimentare cu apa potabila depind de puturile de mare adancime. Legislatia privind masurile care se impun pe timp de seceta prevede ca resursa de apa sa fie asigurata cu prioritate…

    Citește mai departe

    Seceta ne lasa si fara apa de baut

    Specialistii spun ca, in aceasta vara, nivelul apei din panza freatica va scadea semnificativ. Locuitorii din zonele care nu sunt racordate la sistemul public de alimentare cu apa potabila depind de puturile de mare adancime. Legislatia privind masurile care se impun pe timp de seceta prevede ca resursa de apa sa fie asigurata cu prioritate…

    Citește mai departe

    Poluare cu fecale pe raul Prahova

    INCIDENT. Raul Prahova a fost poluat ieri de deversarile de ape fecaloid-menajere provenite de la statia de epurare a Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP) Ploiesti. Potrivit Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR), poluarea a fost declansata de precipitatiile abundente de luni, din zona orasului Ploiesti, cand statia de epurare, subdimensionata, nu a mai facut fata,…

    Citește mai departe

    Statia de epurare Glina nu filtreaza apele uzate ale Capitalei

    Administratia Nationala -Apele Romane- (ANAR) sustine ca sectoarele din raurile Dambovita si Arges, in care ajung apele uzate din Bucuresti, sunt puternic degradate. Modernizarea statiei de epurare Glina intarzie. Primaria Capitalei sustine ca Mediul gestioneaza lucrarile, iar ministerul demonstreaza contrariul. „Conform raportului de monitoring realizat de Administratia Nationala -Apele Romane- pentru anul 2008, volumul de…

    Citește mai departe