O plimbare cu barca pe Dambovita nu este un scenariu imposibil, spun reprezentantii Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR), sub gestiunea careia se afla raului care traverseaza Capitala.
Cu toate ca apa curgatoare nu poate fi stabatuta de la un capat la celalalt cu o ambarcatiune, exista anumite portiuni unde se pot practica activitati nautice. „Utilitatea raului a fost gandita drept o forma de aparare impotriva inundatiilor”, a explicat Ana-Maria Agiu, purtator de cuvant la „Apele Romane”.Astfel, raul a fost amenajat, in sectorul bucurestean, in sase noduri hidrotehnice care nu pot fi modificate.
„Exista mai multe pontoane de-a lungul Dambovitei unde ar putea fi ancorate barcute”, a mai spus purtatorul de cuvant. „Totodata, mai multe zone ar putea fi amenajate pentru practicarea navigatiei de agrement”, a adaugat Agiu.
Perimetrele care se preteaza cel mai bine pentru organizarea activitatilor acvatice sunt cele din centrul Capitalei. „De exemplu, zonele din aproprierea Operetei, a sediului Registrului Comertului, dar si cele din cartierul Grozavesti ori din Piata Unirii, pot fi amenajate astfel incat bucurestenii sa se poata plimba cu barca pe Dambovita”, a lamurit purtatorul de cuvant al ANAR. Intr-adevar, raul nu ar suporta ambarcatiuni voluminoase si dotate cu motor puternic, insa barcutele si hidrobicicletele ar fi binevenite.
Initiative fara rezultat
In Capitala nu exista aceste distractii des intalnite in alte metropole europene care sunt traversate de rauri, din cauza lipsei proiectelor. Ana-Maria Agiu a precizat ca ANAR are autoritatea de a aproba si, eventual, de a coordona o astfel de initiativa, insa planurile propriu-zise ar trebui sa vina din partea Primariei Municipiului Bucuresti ori din partea Ministerului Transporturilor.
„Bineinteles, orice institutie poate propune un proiect turistic pentru Dambovita, insa tot ce putem face noi este sa-l aprobam”, a lamurit Agiu. Pana acum, nicio institutie publica nu a solicitat vreo autorizatie in vederea organizarii activitatilor de agrement pe rau. Numai Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 a initiat un proiect de acest fel, la inceputul acestui an, insa nu s-a concretizat inca. Organizatia si-a propus sa deschida un centru de inchiriat barci chiar langa Biblioteca Nationala din Bulevardul Unirii.
De asemenea, in decembrie 2010, primarul general Sorin Oprescu propunea construirea unor panouri cu iedera si iarba pe malurile apei curgatoare. Acestea ar fi urmat sa fie dotate cu ventilatoare, becuri si panouri fotovoltaice, astfel incat calitatea aerului sa fie imbunatatita. Nici aceasta idee nu s-a concretizat insa.