Ziua Mondiala a Apei, intr-o tara saraca in apa potabila

Comisia cere opinia cet??enilor privind apa potabil? în Europa
Ziua Mondiala a Apei, intr-o tara saraca in apa potabila

Resursele de apa ale Romaniei sunt relativ sarace si neuniform distribuite in timp si spatiu. Acestea insumeaza teoretic 134,6 mld mc (fiind constituite din apele de suprafata- rauri, lacuri, fluviul Dunarea – si ape subterane), din care resursa utilizabila, potrivit gradului de amenajare a bazinelor hidrografice este cca. 40 mld. mc. Resursele endogene specifice ale Romaniei raportate la populatie sunt de 1.894 m³/an/loc, Romania fiind una din tarile cu cele mai scazute resursele de apa din Europa, asa cum rezulta din graficul alaturat.

Daca se iau in considerare si resursele de apa exogene (care reprezinta aportul raurilor care se formeaza pe teritoriul altor tari si intra apoi pe teritoriul tarii) – in cazul Romaniei Dunarea si cursurile de apa din bazinul Siretului superior – de 170 km³/an, resursele totale de apa ale Romaniei se ridica la 212 km³/an. De aceea, Romania depinde in foarte mare parte de resursele de apa venind din diferite tari din amonte. Aceste resurse de apa nu sunt in totalitate utilizabile. De aceea, spre deosebire de tarile din Europa de Vest si de Nord, lipsa unor resurse suficiente de apa risca sa devina un factor limitativ al dezvoltarii economice, daca nu este promovata o politica stricta de utilizare rationala a apelor de catre factorii responsabili.

Din cauza regimului variabil al resurselor de apa din Romania , o parte din aceste resurse se scurg in perioadele de viitura, pe cand, in perioadele secetoase, debitele scurse scad la valori foarte mici. Pentru a mari resursele utilizabile, ANAR ia masuri de regularizare a debitelor prin lacuri de acumulare care sa retina debitele excendentare in perioadele ploioase, pentru a le face disponibile in perioadele secetoase.
ANAR are in vedere noi propuneri de amenajare a bazinelor hidrografice inclusiv prin realizarea de noi lacuri de acumulare – rezervoare de apa – cu scopul de a mari cantitatea de resursa de apa care poate fi utilizata de folosinte, inclusiv capacitatile de stocare a volumelor de apa la viituri. Schemele directoare de amenajare si planurile de management ale bazinelor hidrografice includ lucrarile necesare pe termen scurt, mediu si lung, la care statul roman va trebui sa gaseasca resursele financiare necesare pentru realizarea acestora.
Tema Zilei Mondiale a Apei (22 martie 2011) din acest an “Apa pentru orase. Raspunsuri la provocarile urbane” face referire la managementul apei in zonele urbane care inseamna, pe de o parte, asigurarea infrastructurii de apa potabila, respectiv apa uzata, iar, pe de alta parte, controlul poluarii si prevenirea inundatiilor, printr-o buna colaborare intre specialisti si autoritatile locale. De multe ori, controlul poluarii si prevenirea inundatiilor in marile orase sunt conditionate de modul de dimensionare si modernizare a infrastructurii de apa si apa uzata, capabila sa faca fata fenomenelor extreme si sa asigure gestionarea cantitativa si calitativa a resursei de apa.
“Investitiile in infrastructura de aparare a inundatiilor trebuie accelerate. Investitii importante ca acumularea Pascani, pe raul Siret, Cosmesti, pe raul Siret, la Hoghiz, pe raul Olt, canalul Siret-Baragan trebuie sa fie finalizate, intr-un orizont de timp relativ scurt, tinand cont si de conditiile de mediu actuale”- din mesajul directorului general al ANAR, DÁVID Csaba, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei (22 martie).
Din cele 386 obiective de investitii aflate in derulare in anul 2010: 339 sunt lucrari pentru apararea impotriva inundatiilor, 37 sunt obiective pentru surse de alimentare cu apa si 10 sunt pentru protectia mediului. In anul 2010 au fost consumate fonduri financiare alocate de la bugetul de stat, credite externe-BDCE si Fondul pentru mediu, in valoare totala de 870.558.855 lei (echiv 200 mil euro), fapt ce a dus la finalizarea si receptionarea unui numar total de 37 obiective de investitii, fiind puse in functiune urmatoarele capacitati:
– regularizari, reprofilari de albie – 135,775 km
– aparari si consolidari de mal – 67,619 km
– diguri – 17,758 km
– suprainaltare, refacere de diguri – 70,567 km
– zid de sprijin, subzidiri – 3,805 km
– epiuri, caderi, praguri de fund – 124 buc.
“Experienta anului trecut,cu tipul acesta de viituri rapide si scurgeri importante de pe versanti, ne-au demonstrat faptul ca efectul schimbarilor climatice se resimte printr-o crestere in intensitate si in frecventa a fenomenelor extreme si, in consecinta, nici o zona nu mai este ferita in totalitate. Astfel de fenomene au generat in anul 2010, in Moldova, dar si in judete ca Maramures, Salaj, Caras-Severin, Constanta, Harghita, Covasna, Dambovita, viituri rapide (flash flood) cu efecte greu de controlat, precum si inundatii cu debite foarte mari ce pot aparea din ce in ce mai des. De aceea, oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca inundatiile sunt un fenomen natural si efectele lor nu pot fi eliminate nicaieri in lume, ci doar diminuate.”, din mesajul directorului general al ANAR, DÁVID Csaba, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei (22 martie).
In aceasta saptamana si saptamana viitoare, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, Administratia Nationala ”Apele Romane” prin unitatile sale teritoriale (Administratii Bazinale de Apa si Sisteme de Gospodarire a Apelor) organizeaza, la nivelul tuturor bazinelor hidrografice, actiuni educative cu copii in scoli, vizite la laboratoarele de calitate a apei, lectii deschise, sedinte ale comitetelor de bazine. Copiii sunt familiarizati cu problematica apei, prin intermediul specialistilor ANAR, reusind sa afle despre modul in care este analizata apa, dar si sfaturi legate de consumul rational al apei.
Marti, 22 martie, incepand cu ora 10.00, Administratia Bazinala de Apa Arges Vedea, organizeaza la sediul sau vizite pentru elevii de la scolile generale nr. 2, nr. 18 si Asociatia Elevii Nostri din Pitesti. Cu aceasta ocazie elevii vor primi sfaturi legate de consumul rational al apei de la specialistii Laboratorului de analize fizico chimice a apei si Serviciului Dispecerat si Aparare Impotriva Inundatiilor. La sediul ABAAV v-a fi organizata o expozitie cu desene, se vor citi eseuri si poezii realizate de copii. Acestia vor fi rasplatiti cu diplome, CD-uri si carticele cu ,,Peripetiile lui Ovi”, materiale educationale necesare la scoala.
Marti, 29 martie, incepand cu ora 11.00, are loc sedinta de lucru a Comitetului de Bazin care se va desfasura in sala de sedinte a Institutiei Prefectului Dambovita, la care participa reprezentantii institutiilor implicate in activitati de protejare a apei si a mediului inconjuraror. Sedinta este condusa de Prefectul Gheorghe Davidescu, in calitate de presedinte al Comitetului de Bazin Arges Vedea.
Punctele pe ordinea de zi sunt urmatoarele:
1. Ziua Mondiala a Apei ”Apa pentru orase: raspunsuri la provocarile urbane”
– prezentarea importantei Zilei Mondiale a Apei;
– mesajul d-lui Laszlo BORBELY-ministrul Mediului si Padurilor
– mesajul d-lui DÁVID Csaba- directorul general al Administratiei Nationale ,,Apele Romane”
2. Se vor prezenta temele:
,,Influenta urbanizarii asupra calitatii apei”- A.R.P.M. Pitesti
,,Implementarea directivelor U.E referitoare la substantele prioritare/prioritar periculoase”- la S.C APĂ CANAL 2000 S.A
,,Reabilitarea statiei de epurare a Mun.Campulug Muscel –in vederea micsorarii impactului negativ asupra mediului inconjurator si a protectiei populatiei la poluarile asupra sistemelor de apa” – S.C EDILUL Campulung S.A
,,Zonele de Protectie pentru captarile de apa destinate potabilizarii- componenta a Registrului Zonelor Protejate” –A.B.A Arges-Vedea.
,,Influenta temperaturilor extreme si calitatea microbiologica si chimica a apei de fantana utilizata de locuitorii Bucurestiului”- D.S.P Bucuresti.
Tema Zilei Mondiale a Apei din acest an isi propune sa readuca in atentia publica si sa incurajeze guvernele, organizatiile si comunitatile locale sa se implice activ in gasirea unor solutii de gospodarire eficienta a apelor din mediul urban.
Informare de presa primita de la Adrian Moisescu, directorul Administratiei Bazinale Arges Vedea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *