Hidroelectrica investeste pana la 300 mil. euro in energie fotovoltaica si eoliana

780 milioane de lei, contributia populatiei pentru sustinerea energiei verzi
Hidroelectrica investeste pana la 300 mil. euro in energie fotovoltaica si eoliana

Compania a comandat deja mai multe studii de fezabilitate in acest sens, inclusiv pentru constructia unor noi centrale hidro
Borza (Euro Insol): In 2013 vom prioritiza doar investitiile care se califica pe certificate verzi

Hidroelectrica intra pe segmentul productiei de energie fotovoltaica si eoliana, comandand mai multe studii de fezabilitate in acest sens, in paralel urmand sa inceapa constructia mai multor centrale hidro, investitiile bugetate anul viitor pentru aceste proiecte fiind de 250-300 milioane euro.
„Am comandat mai multe studii de fezabilitate, vom prioritiza in 2013 doar investitiile care se califica pe certificate verzi. Trebuie sa ne maximizam profiturile”, a declarat agentiei Mediafax avocatul Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania.

El a afirmat ca anul viitor compania vrea sa inceapa constructia a sapte centrale hidroelectrice, proiecte estimate la aproximativ 200 milioane euro, precum si a doua parcuri fotovoltaice si mai multor unitati eoliene, care vor costa 50-100 milioane euro.

Certificatele verzi sunt acordate gratuit producatorilor de energie regenerabila, care le vand furnizorilor, obligati de legislatie sa le achizitioneze in cote anuale. Astfel, producatorii de energie regenerabila castiga de doua ori, prin vanzarea electricitatii si prin comercializarea certificatelor verzi. Costul de achizitie a certificatelor verzi este transferat de catre furnizori in facturile emise clientilor finali.

Unul din parcurile fotovoltaice va fi amplasat in localitatea Tudor Vladimirescu, judetul Braila, valoarea contractului pentru studiul de fezabilitate fiind estimata la 220.000 lei, fara TVA.
In respectiva locatie, compania vrea sa dezvolte un parc fotovoltaic cu o putere instalata situata intre 19 MW si 26 MW. Investitia intr-un MW instalat in panouri fotovoltaice costa aproximativ doua milioane de euro, dar Hidroelectrica detine atat terenurile necesare, cat si liniile de inalta tensiune sau statiile de distributie si transformare, cu ponderea cea mai ridicata in totalul investitiei, a precizat Borza.
Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania, cu o putere instalata de 12 MW, va incepe sa produca in primele zile din 2013, in Mehedinti, in urma unei investitii de 16,5 milioane de euro.

Constructia centralelor hidroelectrice era prevazuta in strategia de dezvoltare a Hidroelectrica, care cuprinde insa si o serie de proiecte cu o componenta energetica scazuta, a precizat reprezentantul administratorului judiciar.

Negocierile cu liderii sindicatelor pot limita disponibilizarile

Borza a precizat ca evaluarea personalului companiei a fost incheiata, iar saptamana viitoare vor incepe negocierile cu reprezentantii sindicatelor. „Putem evita disponibilizarile daca liderii dau dovada de maturitate si rationalitate. (…) Ori accepta scaderea veniturilor exceptionale, ori vor fi disponibilizari”, a spus el.

Euro Insol a anuntat in septembrie ca a initiat un proces de evaluare individuala a competentelor profesionale si manageriale ale salariatilor societatii, care are ca principale obiective redimensionarea organigramei, in special a personalului tehnic, economic, stiintific si administrativ (TESA), in vederea reducerii cheltuielilor de exploatare. Contactat de Mediafax, Borza a declarat ca Euro Insol va analiza competentele salariatilor si a estimat ca in urma evaluarii ar putea fi disponibilizati pana la 10% din angajati.

Compania va incheia 2013 cu pierderi de 300 mil. lei

Intrebat despre evolutia rezultatelor financiare din acest an, Borza a spus ca Hidroelectrica va incheia 2013 cu pierderi de 300 milioane lei si venituri de pana la 2,3 miliarde lei, sub nivelul bugetat de 3,1 miliarde lei, in principal din cauza secetei. Comparativ, in 2011 compania a inregistrat afaceri de 3,02 miliarde lei si un profit net de 6,4 milioane lei, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finante. Borza a afirmat in octombrie ca in urma unor revizuiri de ordin contabil, Hidroelectrica a incheiat si anul trecut pe pierdere.
In 2011, Hidroelectrica a livrat „baietilor destepti” din energie de 1,52 miliarde de lei, in scadere cu 300 de milioane de lei fata de 2010, contractele bilaterale reprezentand jumatate din vanzarile companiei.

Ar putea iesi din insolventa in iunie 2013

Producatorul de energie controlat de stat a intrat in insolventa la 20 iunie, din cauze precum vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita.
„Hidroelectrica va iesi din insolventa atunci cand va fi pregatita sa iasa, nicio zi mai devreme sau mai tarziu. Data de 30 iunie 2013 este un termen realist”, a spus reprezentantul administratorului judiciar. Borza a precizat ca Hidroelectrica nu poate iesi din insolventa pana la finele acestui an, termen vehiculat anterior, din cauza unor impedimente de ordin juridic, legislativ si financiar.
Premierul Victor Ponta declara in urma cu doua saptamani ca Hidroelectrica va iesi din insolventa pana la sfarsitul acestui an, curatata de contractele bilaterale care au adus-o in situatie de faliment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *