Ecosistemul Dunarii, in pericol din cauza poluarii cu nitrati

Vitezomanii din Delta Dun?rii risc? amenzi de pân? la 1.000 lei
Ecosistemul Dunarii, in pericol din cauza poluarii cu nitrati

Anul acesta, Ziua Dunarii este sarbatorita pe 29 iunie in cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti,” finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei si implementat de Ministerul Mediului si Padurilor. Sarbatoarea anuala a Dunarii, eveniment international, are anul acesta loc in Garla Mare, una dintre cele 86 de localitati vulnerabile la poluarea cu nitrati, incluse in proiect.

Sudul Romaniei figureaza printre zonele din Uniunea Europeana in care apele subterane contin niveluri crescute de nitrati, o mare parte din cantitatea de nitrati transportata de Dunare provenind din activitatile agricole practicate numai de tara noastra.

Poluarea cu nitrati afecteaza atat apele de suprafata, cat si cele subterane, poate conduce la imbolnavirea oamenilor, in special a sugarilor si poate afecta intreg ecosistemul. Pe termen lung, deversarea acestora in Dunare si mai apoi in Marea Neagra poate conduce la disparitia unui numar important de animale marine.

In Romania, o mare parte din cantitatea de nitrati ce polueaza apele provine din managementul deficitar al dejectiilor animale si umane din zonele rurale. De aceea, proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” isi propune diminuarea poluarii prin activitati de colectare, depozitare si gestionare a gunoiului de grajd, reabilitarea pajistilor comunale si crearea unor bariere vegetale de protectie, prin impadurirea cu puieti forestieri, dar mai ales dezvoltarea de sisteme de colectare a apelor uzate menajere si de constructie a statiilor de epurare.

In cadrul proiectului, in comuna Garla Mare, Ministerul Mediului si al Padurilor a realizat o investitie de 314.000 euro, constand in construirea platformei comunale pentru colectarea gunoiului de grajd si utilaje pentru colectarea, transportul si imprastierea gunoiului.

In timpul evenimentului de la Garla Mare, Sorin Radulescu, din partea Unitatii de Management al Proiectului va prezenta scopul, obiectivele si realizarile Proiectului Controlului Integrat al Poluarii cu Nutrienti. Reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor vor oferi intr-un mod interactiv informatii despre reducerea poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole. De asemenea, reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor si ai Ministerului Mediului vor face o demonstratie de testare a calitatii apei in localitate, in urma investitiilor realizate prin intermediul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti.”

In plus, in cadrul evenimentului va avea loc o expozitie de lucrari cu tema protectia apelor, realizate de copii din comunele incluse in proiect.

Romania a primit un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si un Ajutor financiar nerambursabil de la Facilitatea Globala de Mediu pentru a sprijini implementarea Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” in localitatile selectate ca vulnerabile sau potential vulnerabile la poluarea cu nutrienti (ZVN).

Valoarea proiectului, care va fi implementat pe o perioada de 5 ani, este de 60,04 mil euro. Sursele de finantare sunt: imprumut Banca Mondiala – 50 mil. euro, donatie Facilitatea Globala de Mediu (GEF)- aprox. 4,01 mil euro, contributii Consilii Judetene- 1,40 mil. euro, contributii Consilii Locale: 3,63 mil. euro, contributie ANAR (Administratia Nationala Apele Romane) – 1 mil. euro.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a UE prin: (a) reducerea evacuarilor de nutrienti in corpurile de apa, (b) promovarea schimbarilor comportamentale la nivel regional, si (c) sprijin pentru intarirea cadrului de reglementare si capacitatii institutionale. Obiectivul global de mediu este reducerea pe termen lung a evacuarilor de nutrienti in apele ce se varsa in Dunare si Marea Neagra, printr-un management integrat al solului si apelor.

Proiectul contine urmatoarele patru componente care vor fi implementate pe parcursul a cinci ani: (i) Investitii la nivel de comuna in aproximativ 69 zone vulnerabile la poluarea cu nitrati (ZVN); (ii) Sprijin pentru consolidarea institutionala si dezvoltarea capacitatii; (iii) Strategie de informare publica si replicare a interventiilor proiectului; si (iv) Managementul proiectului.

Rapoartele Romaniei catre Comisia Europeana referitor la implementarea Directivei Nitratilor, sunt bazate pe monitorizarea concentratiei de nitrati din apele subterane si de suprafata efectuata de Administratia Nationala „Apele Romane”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *