Proiectul „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”, implementat de Ministerul Mediului si Padurilor, intra in etapa licitatiilor

O misiune a Bancii Mondiale a analizat progresul proiectului in perioada martie-noiembrie 2010

O noua misiune a Bancii Mondiale pentru Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti,” care s-a desfasurat in perioada 4-12 noiembrie 2010, a analizat progresul in implementarea proiectului in perioada martie-noiembrie 2010. Concluziile misiunii au fost ca implementarea proiectului se aproprie de jumatatea perioadei si ca partea de pregatire a inregistrat un progres semnificativ, acum fiind posibila lansarea licitatiilor si demararea lucrarilor de constructie.

Proiectul, demarat in 2008 cu sprijinul Bancii Mondiale, urmareste reducerea deversarilor de nitrati in apa si, in final, reducerea poluarii cu nitrati a Dunarii si Marii Negre, prin investitii in 86 de localitati din zone vulnerabile la acest tip de poluare.

Misiunea a fost formata din Dl Aziz Bouzaher, Task Team Leader (TTL) – conducatorul delegatiei, D-na Blaga Djourdjin, specialist achizitii, Dl Cezar Niculescu, specialist de mediu si Dl. Bogdan Constantinescu, specialist financiar.

In cadrul misiunii de lucru au fost vizitate localitatile Albestii de Arges si Balta Alba, desemnate centre de demonstratie si instruire (CDI) in cadrul proiectului, fiind vizionate amplasamentele in care vor fi construite platformele pentru colectarea si compostarea gunoiului de grajd. Licitatia pentru achizitia echipamentelor pentru colectarea si managementul gunoiului de grajd este in desfasurare iar licitatiile pentru realizarea lucrarilor de constructie in 8 localitati CDI vor fi demarate in cursul lunii decembrie 2010, urmand ca executia lucrarilor sa se finalizeze la mijlocul anului 2011.

In completarea investitiilor privind colectarea, procesarea si administrarea gunoiului de grajd provenit din gospodariile populatiei din zone desemnate vulnerabile la poluarea cu nitrati, proiectul va finanta lucrari de canalizare si epurare a apelor uzate menajere in localitatile Albestii de Arges, judetul Arges si Salacea, judetul Bihor, contribuind in acest fel la reducerea poluarii cu nitrati a apelor din acumularea Cerbureni pe raul Arges si din zona transfrontaliera cu Ungaria. Lucrarile sunt evaluate la circa 5.700.000 euro iar Consiliile judetene si comunele beneficiare vor participa la cofinantarea acestora.

In paralel cu realizarea investitiilor, proiectul deruleaza o ampla campanie de informare si constientizare a populatiei din aria de implementare a proiectului. Intre altele in cadrul campaniei au fost realizate si difuzate si publicate, pe pagina web a proiectului www.inpcp.ro, numeroase materiale de informare privind poluarea apelor cu nitrati si masuri recomandate pentru protectia resurselor de apa si sporirea gradului de igiena la nivelul gospodariilor din mediul rural.

INFORMATII SUPLIMENTARE despre Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti

Romania a primit un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si un Ajutor financiar nerambursabil de la Facilitatea Globala de Mediu pentru a sprijini implementarea Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” (Proiectul) in localitatile selectate ca vulnerabile sau potential vulnerabile la poluarea cu nutrienti (ZVN).

Valoarea proiectului, care va fi implementat pe o perioada de 5 ani, este de 60,04 mil euro. Sursele de finantare sunt: imprumut Banca Mondiala – 50 mil. euro, donatie Facilitatea Globala de Mediu (GEF)-  aprox. 4,01 mil euro, contributii Consilii Judetene- 1,40 mil. euro, contributii Consilii Locale: 3,63 mil. euro, contributie ANAR (Administratia Nationala Apele Romane) – 1 mil. euro.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a UE prin: (a) reducerea evacuarilor de nutrienti in corpurile de apa, (b) promovarea schimbarilor comportamentale la nivel regional, si (c) sprijin pentru intarirea cadrului de reglementare si capacitatii institutionale.  Obiectivul global de mediu este reducerea pe termen lung a evacuarilor de nutrienti in apele ce se varsa in Dunare si Marea Neagra, printr-un management integrat al solului si apelor.

Proiectul implica activitati de colectare, depozitare si gestionare a gunoiului de grajd si a gunoiului menajer biodegradabil, dotarea comunitatilor locale cu echipamente pentru colectarea si imprastierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd, dotarea gospodariilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd, constructia unor platforme comunale de depozitare si management al gunoiului de grajd, reabilitarea pajistilor comunale si crearea unor bariere vegetale de protectie in jurul platformelor comunale, lucrari de canalizare si de epurare a apelor uzate. Aceste masuri vor elimina riscul imbolnavirii cauzate de consumul de apa infestata si vor promova utilizarea eficienta a gunoiului de grajd care, in acest mod, nu va mai fi un factor poluant. Poluarea cu nitrati este un proces care afecteaza panza freatica, oamenii si intreg ecosistemul.

Sudul Romaniei figureaza printre zonele din Uniunea Europeana in care apele subterane contin niveluri crescute de nitrati, conform unui raport referitor la implementarea Directivei Nitratilor, publicat de Comisia Europeana si bazat pe monitorizarea concentratiei de nitrati din apele subterane si de suprafata efectuata de Administratia Nationala „Apele Romane”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *