Cresteri de concentratii la metale grele in Dunare

Analizele facute pe probe de apa din Dunare de catre societatea de distributie a apei potabile in Drobeta Turnu Severin arata ca exista cresteri ale concentratiilor de plumb si arseniu, insa „valorile nu sunt de natura sa ingrijoreze”.

Potrivit reprezentantilor societatii SECOM de distributie a apei potabile in Drobeta Turnu Severin, care au prelevat, marti, probe din Dunare, de la Bazias, analizele facute in laboratoarele societatii arata ca s-au inregistrat cresteri de valori la arseniu si plumb.

La arseniu, valoarea a fost de 18 micrograme/ l, fata de o medie de 15-16 micrograme/l. Plumbul, in apele Dunarii, are de obicei o concentratie de 2 – 3 micrograme/ l, iar marti au fost inregistrate 5 micrograme/l.

Directorul societatii SECOM, Ilie Pisoi, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX ca valorile inregistrate au cresteri nesemnificative, acestea fiind mai mari cu 2 – 3 micrograme/ l, maximum admis fiind de 50 micrograme/l.

„Din rezultatul probelor de laborator nu sunt conditii sa ne facem probleme. Vedem ce este maine dimineata, poimaine, dar din experienta pe care o avem, speram sa nu fie probleme avand in vedere gradul mare de dilutie din Dunare”, a mai spus Pisoi.

Societatea de Distributie a apei potabile in Drobeta Turnu Severin are o rezerva de 25.000 de metri cubi de apa, care va fi distribuita populatiei in cazul in care in zilele urmatoare se va impune furnizarea apei potabile in municipiu, care este singurul din tara alimentat cu apa din Dunare.

Specialistii Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR) au anuntat, marti dupa-amiaza, ca unda de poluare provenind din accidentul ecologic din Ungaria a ajuns in tronsonul romanesc al Dunarii, insa nu afecteaza calitatea apei.

„In urma prelucrarii rezultatelor analizelor de laborator, inclusiv cele de la ora 9.00 din data de 12 octombrie, pozitia oficiala a specialistilor Administratiei Nationale -Apele Romane- este ca -unda de poluare- a ajuns in tronsonul romanesc al Dunarii, fara a afecta calitatea apelor Dunarii”, a anuntat marti institutia.

Specialistii ANAR continua sa monitorizeze calitatea apei prin analize si masuratori facute din patru in patru ore.

Conform Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), debitul Dunarii la intrarea in tara, in sectiunea Bazias, a fost de 5.800 de metri cubi pe secunda, iar PH-ul are valoarea de 7,73 (limita maxima admisa fiind de 8,5, n.r.).

La 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi rosu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatata de grupul ungar MAL, poluand o suprafata de 40 de kilometri patrati si distrugand ecosistemul raurilor Torna si Marcal. Acesta a ajuns sub o forma diluata in Raba, afluentul direct al Dunarii, apoi chiar in fluviu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *