Aria Protejata Snagov, „vanata” pentru vile

Proiectele economice concurente ale autoritatilor locale din Snagov si ale Consiliului Judetean Ilfov prevad constructii in aria protejata din marginea Bucurestiului. Un Plan de Urbanism General (PUG) in Snagov incalca prevederile de mediu si face ca speciile rare sa fie inlocuite cu vile si cu restaurante.constructii pe malul Snagov

Constructie fara autorizatie pe malul lacului Snagov in zona ariei protejate. O parte din lacul Snagov si o parte din padurea din zona au fost declarate arii protejate in anul 2000, pentru ca aici si-au gasit adapost zeci de specii de animale si plante ocrotite. Aria Protejata Lacul Snagov este, din decembrie 2007, in custodia SC Snagov Tur SRL.

Constantin Turmac, custodele sef, a declarat pentru „Adevarul” ca principalele probleme cu care s-a confruntat au fost constructiile ilegale, in special debarcadere, care inseamna crearea unor canale de acces prin stuf, adica in adapostul mai multor specii de animale si pasari, barcile extrem de puternice si skijeturile pe care la folosesc riveranii.

Nu are cine sa dea amenzi

Teoretic, custodele ar putea sa amendeze orice abatere de la legea care reglementeaza functionarea ariilor potejate. Prima cerinta este insa existenta unui regulament aprobat al ariei. Regulamentul a fost intocmit, dar nu poate fi aprobat, pentru ca institutia in drept sa faca acest lucru – Agentia Nationala pentru Ariile Protejate (ANAP) – nu exista decat pe hartie. Prin initiativa legislativa de reducere a numarului agentiilor guvernamentale, ANAP urmeaza sa dispara, ceea ce va complica si mai mult lucrurile.

Singurele cai de actiune care ii raman custodelui sunt discutiile cu riveranii si sesizarea autoritatilor, atunci cand constata incalcari ale legii. Cu multi dintre cei care au case pe malul lacului, discutiile au dat rezultat, dupa cum a spus Constantin Turmac. Cand e vorba de autoritatile locale si de control, lucrurile stau insa prost. Colaborarea cu Primaria Snagov este aproape inexistenta, aceasta institutie ignorand inclusiv cererile custodelui de a-i fi furnizate numele riveranilor. Tot Primaria ar trebui sa fie prima care reactioneaza la constructiile ilegale, dar nu o face. Mai mult chiar, autoritatile locale ar dori sa dispara aria protejata, pentru a permite dezvoltarea unor proiecte imbiliare si de turism.

Plan de Urbanism General fara avize

„De departe, cel mai mare pericol pentru ariile protejate este PUG-ul elaborat de Consiliul Local Snagov” a afirmat Turmac. Planul de Urbanism General, care prezinta viziunea autoritatilor din comuna asupra viitorului localitatii, prevede transformarea unor mari suprafete de teren, actualmente neocupate, in loturi de constructie. In plan sunt introduse si doua portiuni de 1.000 si de 800 de metri lungime si circa 200 de metri latime, aflate in zonele protejate Lacul Snagov si Padurea Snagov.

PUG-ul nu are avize de mediu, asa cum prevede legea.Custodele ariei protejate a lansat o petitie online, pe ww.fundatiasnagov.ro, pentru desfiintarea PUG-ului, deorece se teme ca intr-o perioada tulbure, cum este cea din preajma alegerilor, pot aparea surprize neplacute, de genul obtinerii avizelor necesare, chiar daca legea nu se respecta.

„Aria protejata nu isi are rostul”

Primarul comunei Snagov, Apostol Musat, a recunoscut ca nu vrea sa mai existe aria protejata. „Aria exista in scripte, dar nu isi are rostul. Custodele mi-a tot spus de nu stiu ce pasarele, dar eu nu am vazut niciuna. Asta a devenit arie protejata din cauza vilei lui Ceausescu, pentru ca el voia liniste. Eu nu vreau sa mentin aceasta arie protejata a lui Ceausescu”, a declarat Musat.

Edilul a adaugat ca el considera mult mai importanta activitatea economica, construirea de restaurante si locuri de distractie, care sa atraga turisti si sa aduca bani la bugetul local.

Apostol Musat sustine ca in perioada interbelica, lacul Snagov era un loc de relaxare si distractie pentru bucuresteni, si ca acest lucru se poate intampla din nou. El a mai spus ca doreste sa ajunga la o intelegere cu Ministerul Mediului si cu fundatiile care se ocupa de aria protejata, pentru ca aceasta „sa fie mutata”, astfel incat sa-si poata puna in aplicare proiectele aducatoare de miliarde. Din acelasi motiv, ne-a mai spus primarul, nu a intervenit impotriva celor care si-au ridicat constructii ilegale, sperand ca, dupa ce aria protejata va fi „desfiintata sau mutata”, le va putea autoriza.

Blocaje si reactii intarziate

Custodele Constantin Turmac a observat mai multe utilaje care sapau in malul lacului. Pe mal erau mormane de vegetatie, cel mai probabil scoasa din lac, pentru ca luciul apei era curat, spre deosebire de zonele vecine, pline de nuferi si stuf. Custodele a incercat sa ajunga in zona pe uscat, dar a spus ca ar fi fost impiedicat de o bariera pazita de jandarmi, care pazesc locuintele de protocol. Constantin Turmac a sesizat Garda de Mediu, Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR) si Primaria Snagov.

Controale fara amenzi

Inspectorii de mediu ne-au comunicat ca au fost in control si ca sunt in faza de analiza, pentru a decide daca a fost incalcata legislatia. Inspectorii de la ANAR, care au ajuns dupa noua zile, au aratat ca „nu se efectuasera si nici nu se efectuau lucrari de aparare de mal. Din declaratia reprezentantului firmei constructoare, proprietarul nu intentioneaza efectuarea unor lucrari de aparare de mal in zona proprietatii”, conform unui document trimis la redactie de directorul ANAR, Neculai Olaru. Reprezentantii ANAR au impus, totusi, „sistarea lucrarilor pana la obtinerea avizului de gospodarire a apelor si a autorizatiei de construire”. Realizarea unor constructii fara autorizatie se pedepseste cu amenda pana la 10.000 de lei.

Legea este clara

OUG nr. 154/2008, care priveste regimul ariilor naturale protejate, prevede: „Sunt interzise activitatile din perimetrele ariilor naturale protejate de interes comunitar care pot sa genereze poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum si perturbari ale speciilor pentru care au fost desemnate ariile respective, atunci cand aceste activitati au un efect semnificativ, avand in vedere obiectivele de protectie si conservare a speciilor si habitatelor. Pentru protejarea si conservarea pasarilor salbatice, inclusiv a celor migratoare sunt interzise activitatile din afara ariilor protejate care ar produce poluarea sau deteriorarea habitatelor”.

Planuri mari la Consiliul Judetean Ilfov

Potentialul economic al lacului Snagov le-a facut cu ochiul si consilierilor judeteni din Ilfov. In august 2009, acestia au elaborat un proiect de hotarare prin care cer trecerea lacului Snagov din domeniul public al statului si din administrarea ANAR in domeniul public al judetului Ilfov si in administrarea Consiliului Judetean Ilfov. Scopul declarat al transferului este amenajarea unui centru de agrement si turism, „cu fonduri europene”.

Directorul ANAR, Neculai Olaru, ne-a comunicat ca aceasta institutie si-a dat un acord de principiu pentru transfer. In ceea ce priveste construirea centrului de agrement insa, directorul Olaru ne-a spus ca „orice lucrare care se va efectua pe apa sau care are legatura cu apele se va face numai cu aviz de gospodarire a apelor emis de ANAR, avand in vedere intreaga legislatie incidenta”, ceea ce ar face imposibila construirea unui centru de agrement.

Reclamatii si avertismente

Lacul Snagov, cu ariile protejate, se afla in „parohia” mai multor institutii cu atributii de control. In anul 2009, Politia locala a intocmit trei dosare penale pe numele unor localnici care au folosit focuri de artificii la petreceri.

Directorul ANAR, Neculai Olaru, ne-a comunicat ca, in perioada 2008-2009, subordonatii sai au efectuat 15 controale privind modul in care a fost respectata legislatia din domeniul gospodaririi apelor in zona Snagov. „Ca urmare a controalelor efectuate s-au aplicat trei avertismente si doua amenzi contraventionale pentru nerespectarea legislatiei in vigoare in domeniul apelor”, a afirmat seful ANAR.

In aceeasi perioada, Garda de Mediu Ilfov a efectuat aproape 50 de controale, o treime din ele in urma unor reclamatii. Inspectorii de mediu au aplicat patru amenzi, in valoare de 38.000 de lei, ne-a comunicat Emil Grigore, directorul coordonator al Garzii de Mediu Ilfov.

In ceea ce priveste constructiile neautorizate, principalele atributii de control revin Primariei Snagov.

„Noi i-am fi dat in judecata”

„Din pacate, sunt multe locuri in Romania in care capitalul natural este supus la presiuni tot mai mari din cauza dezvoltarii economice haotice” a declarat, pentru „Adevarul”, Ioana Betieanu de la World Wide Fund for Nature, una dintre cele mai cunoscute ONG-uri de mediu la nivel mondial. „In cazul Snagov, in locul custodelui noi i-am fi dat in judecata pe initiatorii PUG-ului, pentru lipsa studiului de impact, absolut necesar pentru asemenea documente”, a mai spus ea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *