Coalitia de mediu: Dezvoltare durabila si Protectia mediului

Degradarea accelerata a capitalului natural din Romania sub presiunea dezvoltarii economice, in special in conditiile actualei crize economico-financiare, creeaza nenumarate probleme de mediu in majoritatea domeniilor: arii protejate, exploatarea resurselor (minerit, cariere), managementul deseurilor, eficienta energetica si energie regenerabila, protectia zonei costiere, energia nucleara si deseurile radioactive, poluarea apei si amenajarile hidrotehnice, spatii verzi urbane,…

Citește mai departe

Aria Protejata Snagov, „vanata” pentru vile

Proiectele economice concurente ale autoritatilor locale din Snagov si ale Consiliului Judetean Ilfov prevad constructii in aria protejata din marginea Bucurestiului. Un Plan de Urbanism General (PUG) in Snagov incalca prevederile de mediu si face ca speciile rare sa fie inlocuite cu vile si cu restaurante. Constructie fara autorizatie pe malul lacului Snagov in zona…

Citește mai departe

Natura 2000: Multe situri protejate sunt gestionate necorespunzator, Romania ar putea fi sanctionata

Coalitia ONG Natura 2000 Romania a atras atentia luni ca amanarea punerii in functiune a Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP) a dus la gestionarea necorespunzatoare a multor situri protejate, iar faptul ca Romania nu si-a indeplinit obligatiile ar putea atrage sanctiuni de la UE. Organizatia semnaleaza ca, in urma cu cateva luni, mai…

Citește mai departe

Agentia pentru Arii Protejate nu functioneaza

Institutia care ar trebui sa acceseze fonduri europene pentru protectia naturii nu a depus pana acum niciun proiect. Soarta sa va fi hotarata in urmatoarele saptamani. Ministrul Mediului spune ca agentia trebuie transformata intr-un departament in cadrul ministerului. Insa pana la reorgani-zare, institutia ramane nefunctionala. Agentia Nationala pentru Arii Protejate (ANAP) este nefunctionala si in…

Citește mai departe

„Arii Protejate”, cu trei functionari

Agentia pentru Arii Protejate nu a folosit niciun cent din fondurile europene. Functionarea Agentiei Nationale pentru Arii Protejate reprezinta una dintre obligatiile asumate de Romania odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Infiintata cu o intarziere de aproape doi ani, Agentia Nationala pentru Arii Protejate (ANAP) nu functioneaza nici pana acum. Conform obligatiilor Romaniei, in calitate…

Citește mai departe

Si Ariile Protejate au intrat in criza

Criza financiara afecteaza si Ministerul Mediului. Singura institutie care va fi reorganizata din cauza problemelor economice este Agentia Nationala pentru Arii Protejate. Ceruta insistent de Comisia Europena, structura a fost creata dupa mari intarzieri, in toamna lui 2008. Decizia nu a fost inca anuntata oficial, dar surse din Ministerul Mediului ne-au precizat ca aceasta va…

Citește mai departe

Romania a accesat 1,8% din banii europeni pentru protectia naturii!

Tara noastra beneficiaza, in perioada 2007-2013, de fonduri comunitare de 215 milioane de euro pentru finantarea proiectelor din domeniul biodiversitatii. Aplicatiile de finantare aprobate pana in prezent de Ministerul Mediului insumeaza mai putin de patru milioane de euro. Fondurile europene pentru protectia naturii, incluse in Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, au o valoare totala…

Citește mai departe