Greenpace lupta impotriva taierilor de copaci

2
310

Greenpeace este indignata ca intarzierea inacceptabila a infiintarii ANAP (Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate) cauzeaza in prezent efecte catastrofice asupra ariilor protejate din Romania.

„Atitudinea unor institutii ale Guvernului care intarzie in mod cel putin dubios sa dea nastere ANAP pentru a asigura conservarea ariilor protejate este o catastrofa. Padurile au fost deja mutilate prin toata tara cu sprijinul legiuitorilor si al functionarilor ministerului agriculturii de 18 ani incoace. Acum si natura salbatica incepe sa ne spuna ca s-a facut tarziu. Amenintarile la adresa biodiversitatii sunt mai mari ca oricand. Este timpul ca domnul prim-ministru Tariceanu sa intervina personal si sa recurga la cezariana pentru a face posibila scoaterea la lumina a ANAP”, a spus Gabriel Paun, Greenpeace Romania.

Cele mai semnificative amenintari care decurg din lipsa existentei structurilor de administrare ale ariilor naturale protejate sunt taierile ilegale de paduri, constructiile de infrastructura, exploatarile de resurse naturale, dezvoltarea necontrolata de asezari omenesti si obiective pentru turismul in masa, dar si vanatoarea. „Drujbele rasuna in toti muntii tarii de dimineata pana seara. Drujbarii romani si austrieci trudesc mai nou cot la cot in padurile virgine din Muntii Valcan. Parlamentarii frustrati vor sa vaneze chiar si in parcurile nationale, ultimele refugii ale animalelor salbatice. Presedintele tarii isi doreste drum national prin inima Retezatului, amenintand ultimul Peisaj Forestier Intact din zona temperata a Europei. SC Biserica SA isi face ilegal schit si hotel din beton si PVC chiar in zona de conservare speciala a Parcului National Ceahlau. Limita Parcului National Macin s-a mutat pentru a face loc dinamitarilor pentru exploatarea granitului. ATV-urile brazdeaza fara bariere ecosistemele fragile din ariile protejate. Iata doar cateva exemple de agresiuni inacceptabile la adresa diversitatii biologice si geologice a Romaniei care nu ar trebui sa aiba loc daca ar exista administratii responsabile ale ariilor naturale protejate”, a mai adaugat Paun.

Pana in prezent, in Romania au fost declarate 963 de arii naturale protejate de interes national, care acopera peste 7% din suprafata tarii, ceea ce face ca tara noastra sa se situeze mult sub nivelul tarilor europene, pentru care suprafata medie este de 14,24 % si sub nivelul statelor care au aderat in mai 2004 la Uniunea Europeana, a caror suprafata ocupata de arii naturale protejate este de 23,04 %. Recent au fost identificate 400 de situri Natura 2000, a caror suprafata reprezinta 17.84% din teritoriul Romaniei, dar acestea nu sunt protejate efectiv deoarece nu au administratii si planuri de management, iar ANAP nu functioneaza inca. Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a elaborat un proiect de hotarare de Guvern privind organizarea si functionarea ANAP, dar propunerea este intarziata de institutiile implicate in avizarea documentului de lege: Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Justitiei. „Ministrii care nu au semnat inca hotararea de Guvern privind organizarea si functionarea ANAP au sansa sa isi aminteasca sa isi ia pixul la serviciu in fiecare dimineata cand trec pe la Gara de Nord, Piata Operei, Armeneasca, Cotroceni, Giulesti, Ghencea, Dristor sau Valea Cascadelor. In aceste zone, panouri de 8 mp care contin o macheta ce ilustreaza un copac in forma unei ciuperci atomice le vor atrage atentia ca intarzierea infiitarii ANAP are efecte catastrofice pentru ariile naturale protejate. Le cerem ministrilor sa semneze HG-ul imediat in forma inaintata de Ministerul Mediului”, a incheiat Paun.

Greenpeace cere ministrilor de la Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Internelor si Reformei Administrative si de la Ministerul Justitiei sa avizeze imediat hotararea de Guvern privind organizarea si functionarea ANAP in forma inaintata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Sursa: Universul Padurii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.