2.000 de localitati au nivel de poluare cu nutrienti peste limita admisa

2.000 de localitati au nivel de poluare cu nutrienti peste limita admisa

Aproape 2.000 de localitati din Romania au un nivel de poluare cu nutrienti care depaseste limita admisa de 50 de mg/litru, fapt care necesita investitii in toate aceste localitati, a atras atentia, miercuri, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb. Potrivit normelor in vigoare, din cauza potentialului nociv pe care il reprezinta, nitratii au fost inclusi in categoria substantelor toxice din apa potabila. Prezenta in cantitati peste limitele admise a nitritilor in apa de baut conduce la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie. Afectiunea se numeste methemoglobinemie sau „boala albastra” si este deosebit de periculoasa pentru sugari, putand provoca moartea.

Seful de la Mediu a subliniat ca, in prezent, 50% din populatia Romaniei nu este racordata la retelele de canalizare si apa curenta, fapt pentru care MMP si-a propus sa continue programele de investitii in acest domeniu, fiind „absolut vital si necesar” ca cetatenii Romaniei sa beneficieze de o apa curata, din surse care sa nu fie contaminate.

„Acest proiect se desfasoara in principal pe 10 din cele 11 bazine hidrografice. Nu trebuie sa privim niste date statistice intr-un mod cat se poate de sec sau portabil si ma refer la cele transmise de Comisie Europeana privind poluarea cu nutrienti in special in zona de sud a Romaniei. Dar, in urma analizelor facute si a evolutiilor monitorizarii, s-a demonstrat ca avem o poluare cu nutrienti la nivelul intregii tari, de aceea si proiectul se desfasoara integrat in 34 de judete. La ora actuala am descoperit ca sunt aproape 2.000 de localitati in care nivelul de poluare cu nutrienti depaseste limita admisa de 50 de mg/litru, de aceea investitiile sunt absolut necesare in toate aceste localitati din cadrul proiectului”, a spus Rovana Plumb.

Potrivit acesteia, investitiile vizeaza construirea de platforme pe care sa se depoziteze deseurile sau gunoaiele de grajd, care, lasate in locuri neamenajate, contamineaza solul, aparand poluarea cu nutrienti, ce poate conduce la diverse forme de imbolnavire. Ulterior, acest gunoi de grajd poate fi valorificat si transformat in ingrasamant pentru agricultura ecologica. „In prezent avem peste 1.100 de platforme si urmeaza sa se mai investeasca inca pentru 18 platforme”, a mentionat ministrul Mediului.

Ea a adaugat ca proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” beneficiaza de o finantare de aproape 60 de milioane de euro, acesta fiind un program-pilot. „In ceea ce priveste stadiul actual al proiectului care s-a desfasurat in principal pe doua componente – a treia fiind campania si, bineinteles, managementul proiectului – campania de informare se prezinta in felul urmator: ca si investitii, in momentul de fata s-au consumat 25% din banii aferenti acestei componente a investitiilor, iar in cveea ce priveste intarirea capacitatii institutionale – componenta valorica aferenta ANAR – in proportie de 80%”, a precizat Rovana Plumb.

Autoritatile de mediu intentioneaza sa continue acest program-pilo si sa-l finalizeze pana in 15 iunie, conform termenelor. „Vom continua sa monitorizam acest proiect. Avem nevoie de surse de finantare in continuare si intentionam ca in urmatorul cadru financiar 2014 – 2020 sa gandim o componenta speciala destinata acestui domeniu, in asa fel incat sa avem o sursa de finantare pentru investitii, pentru a oferi garantii de mediu clare, pentru a proteja sanatatea noastra. Vom continua acest program-pilot”, a dat asigurari ministrul Mediului.

In ceea ce priveste sursele de finantare, Rovana Plumb a precizat ca s-a referit cu prioritate la fondurile europene, care in prezent fac obiectul analizei la nivelul grupurilor de lucru pentru cadrul financiar multianual 2014 – 2020. „Dar cred ca cel mai important rol il are campania de informare si constientizare a cetatenilor. Cetatenii trebuie sa constientizeze faptul ca depozitarea gunoiului de grajd, a deseurilor, trebuie sa se faca in conditii speciale, destinate acestei depozitari, pentru ca o valorificare inteligenta a deseurilor poate conduce nu numai la creare de locuri de munca prin investitii efective, dar rezulta produse care pot fi utilizate mai departe in agricultura, pentru ca avem nevoie de o agricultura ecologica, care sa respecte mediul, de un regim de alimentatie si de alimente sanatoase”, a mai spus seful de la Mediu.

Totodata, ministrul Mediului si Padurilor a afirmat ca isi doreste o colaborare, pe care este sigura ca o va avea, cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, deoarece Bucurestiul are nevoie in continuare de programe investitionale nu numai pentru creare de locuri de munca, dar care sa respecte protectia mediului, ci si pentru inverzirea oraselor. „Trebuie sa lucram pe componenta de inverzire a oraselor, pentru ca avem nevoie sa respiram are curat, avem nevoie de apa curata, dar si de acele spatii verzi care sa reduca emisiile de C02 si sper intr-o colaborare foarte buna cu primarul Capitalei”, a precizat ea.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” are scopul de a reduce poluarea cu nutrienti a apei si a solului, avand in vedere faptul ca in randul tarilor membre ale Uniunii Europene, Romania are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor si a solurilor cu nitriti si nitrati.

Prin gestionarea haotica a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor si a solului. Este afectata sanatatea oamenilor, iar uneori se ajunge chiar la tragedii in randul nou nascutilor, cea mai sensibila categorie de populatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *