S-au finalizat hartile de hazard si de risc la inundatii

S-au finalizat hartile de hazard si de risc la inundatii
S-au finalizat hartile de hazard si de risc la inundatii

Administratia Nationala ”Apele Romane” (ANAR) si Institutul National de Gospodarire a Apelor au finalizat hartile de hazard si de risc la inundatii de la nivel national, obligatie europeana pe care Romania, in calitate de stat membru, si-a indeplinit-o.

Hartile de hazard si risc la inundatii s-au intocmit pentru zonele desemnate ca avand un risc potential semnificativ la inundatii. Hartile de hazard si de risc la inundatii realizate vor fi valorificate in reactualizarea planurilor de aparare impotriva inundatiilor la nivelul tuturor bazinelor hidrografice. Identificarea zonelor cu risc ridicat poate contribui la dezvoltarea sustenabila a localitatilor prin reducerea pagubelor potentiale in aceste zone. Aceste documente sunt accesibile publicului larg si sunt publicate pe portalul ANAR (www.rowater.ro- la rubrica „Harti de hazard si de risc”).  Hartile sunt realizate in format digital, asa cum sunt raportate la Comisia Europeana, prin programul WISE. Mai precis, este publicata baza de date aferenta hartilor de risc la inundatii si datele spatiale aferente, care se refera la scenariul mediu (probabilitate de depasire a debitului maxim de 1%) – cerinta minimala a CE pentru toate statele membre. Astfel, in prezent, in toate bazinele hidrografice, in cadrul hartilor de hazard la inundatii, sunt trasate benzile de inundabilitate care arata cu precizie ridicata extinderea zonei inundate si ofera informatii referitoare la viteza apei, adancimea apei la viituri, corespunzatoare unor debite cu diferite probabilitati de depasire (0,1%; 1%; 5%; 10%), adica date referitoare la inundatii care se petrec odata la 1000 de ani, odata la 100 de ani, odata la 20 ani. respectiv odata la 10 ani. In cadrul acestor proiecte, au fost scanati 1.549 rauri, totalizand cca. 33.478 km de lungimi de cursuri de apa (reprezentand 42,4% din cei 78.905 km cadastrati la nivel national), iar suprafata aferenta este cca. 89.826 km2 (37,6% din suprafata tarii). Pe langa zboruri aerospatiale, s-au efectuat si lucrari in teren, in urma carora a fost realizata o baza de date topografice si hartile s-au editat in format GIS. Corelat cu acestea, au fost realizate si hartile de risc la inundatii de la nivel national.  Hartile de risc cerute de UE indica doar pagubele materiale si umane potentiale pentru scenariul mediu. Hartile de risc la inundatii la nivel national (asa cum sunt legiferate prin OUG 663/2013) exced cerintele minimale formulate de UE si ele cuprind, in acord cu legislatia in vigoare, si delimitarea / evidentierea zonelor actuale de risc la inundatii (zone cu risc major, mediu si redus). In baza unui protocol de predare-primire intre ANAR si autoritatile judetene, aceste harti vor fi puse la dispozitia consiliilor judetene.

In vederea raportarii celor doua categorii de harti (de hazard si de risc la inundatii) catre Comisia Europeana, la nivelul ANAR si INHGA, a fost constituit un grup de lucru format din specialistii celor doua institutii care au procesat hartile de hazard obtinute in cadrul P.P.P.D.E.I. realizand activitati de: verificare si corectare a datelor GRID, structurarea lor pe clase de adancime si generarea limitelor zonelor inundabile) pentru cele trei scenarii necesare (probabilitate mica, medie si mare) etc. De asemenea, acelasi grup de lucru a structurat si codificat hartile de hazard, in conformitate cu cerintele UE si cu arealele cu potential semnificativ la inundatii stabilite in etapa de evaluare preliminara a riscului la inundatii. De asemenea, acest grup a avut ca responsabilitati principale: colectarea si pregatirea datelor geospatiale necesare determinarii riscului, elaborarea hartilor de risc la inundatii si a bazelor de date, conform cerintelor UE, precum si incarcarea in baza de date WISE etc. Pe baza hartilor de hazard si de risc la inundatii, Administratia Nationala „Apele Romane” va elabora, pana in 2015, planurile de management al riscului la inundatii pe bazine hidrografice, conform cerintelor directivelor europene. Prin implementarea masurilor structurale si nonstructurale, se urmareste, in primul rand, protectia oamenilor si a bunurilor acestora, a obiectivelor socio-economice, precum si protectia mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *