Viata intr-un paradis modern. Satul care a cucerit Europa

    Viata intr-un paradis modern. Satul care a cucerit Europa
    Viata intr-un paradis modern. Satul care a cucerit Europa

    La o ora si jumatate de mers cu trenul de Copenhaga se afla unul dintre cele mai vechi sate ecologice din Danemarca. Dyssekilde este compus din 74 de case si blocuri construite in stil ecologic.

    Sapte turbine eoliene alimenteaza satul cu energie electrica, iar asezarea beneficiaza si de un sistem-model de reciclare a deseurilor. Potrivit treehugger.com, in Dyssekilde traiesc 118 oameni, dintre care 60 sunt copii.

    Bazele satului au fost puse la inceputul anilor ’90, cand cativa pionieri s-au decis sa creeze un sat “spiritual si uman”. Pionierii au cerut mai multor municipalitati sa le ofere un spatiu pentru acest proiect, iar cei din Hundested le-au oferit sase spatii care ar putea gazdui satul.

     

    Au ales in cele din urma spatiul ocupat de o ferma de cartofi si, incet-incet, a inceput constructia de case ecologice. Patru dintre casele din oras au fost construite din baloti de paie. Aceste case rezista si acum, fara probleme. Alte locuinte au fost construite din barne de lemn, caramizi refolosite sau piatra.

    Interesant este ca in Dyssekilde nu poti cumpara si teren, ci doar locuinte. Spatiile verzi din jurul locuintelor sunt intretinute de 6 asa-numite grupuri de gradinarit. In Dyssekilde poate locui oricine, prin cumpararea unei proprietati sau inchirierea ei. Insa, pentru cei care vor sa isi ridice o casa aici, a mai ramas un singur lot dedicat constructiilor. Atunci cand cineva se alatura comunitatii, el plateste o taxa unica, care ii este returnata atunci cand se decide sa plece. Locuitorii satului mai platesc si o taxa anuala, bani folositi pentru a plati taxe catre statul danez si pentru intretinerea locurilor de joaca pentru copii.

     

    Cei mai multi dintre copii sunt nascuti acasa, nu la spital. Gradinita din sat este finantata de guvernul danez.

    In Dyssekilde, un localnic foloseste cu circa 40% mai putina apa decat un danez de rand. Si asta pentru ca, pentru toaleta, masinile de spalat si irigarea gradinilor este folosita, in mare parte, doar apa de ploaie. Daca tot a venit vorba de spalatul hainelor, trebuie mentionat ca locuitorii nu au masini de spalat in locuinte. Exista, in sat, o mica spalatorie, impartita de localnici.

    Dupa ce rezervoarele pentru pastrarea apei de ploaie s-au umplut, apa in surplus este condusa spre un mic iaz din mijlocul orasului, “unde aduce bucurie broastelor si copiilor”, dupa cum se arata pe siteul comunitatii.

     

    In 2007, satul a trecut la incalzirea geotermala, majoritatea locuintelor folosind acum acest sistem.

    Hrana pentru locuitori este asigurata, in mare parte, de o ferma de legume intinsa pe un hectar si o ferma de pasari.

    Cele sapte turbine eoliene produc mai multa electricitate decat necesarul satului, asa ca restul “productiei” este vanduta, banii fiind investiti in dezvoltarea comunitatii. Cand au pus bazele comunitatii, pionierii au convenit ca, indiferent ce s-ar intampla, jumatate din suprafata satului va ramane neconstruita.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *