Autoritatile au derulat un exercitiu international de simulare a poluarii accidentale pe Dunare

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a organizat un exercitii de simulare a unei poluari accidentale pe Dunare, in cadrul unui proiect-pilot, derulat de Italia – Romania – Bulgaria – Serbia, a anuntat joi Administratia Nationala Apele Romane (ANAR).Dunarea

Evenimentul a reunit circa 100 de participanti din cele trei state implicate, iar actiunea se desfasoara in timp real, simultan, in cele trei tari dunarene – Romania, Serbia si Bulgaria.

„Conform scenariului exercitiului, astazi (joi n.r.), in jurul orei 11:15, s-a produs o poluare accidentala a fluviului Dunarea, in dreptul localitatii Gruia, cu o posibila afectare si a malului romanesc. Echipele Administratiei Nationale Apele Romane – Directia Apelor Jiu – Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti s-au deplasat imediat la fata locului si au confirmat existenta unei pete de produs petrolier de circa 30 metri lungime si 20 metri latime, pata care se intinde pe o distanta de 7,5 km pe luciul apei. Poluarea s-a produs din cauza unei avarii produse la depozitul de combustibil Prahovo, din Serbia, in urma careia circa 20 de tone de produs petrolier au ajuns in fluviul Dunarea, existand pericolul extinderii frontului de poluare”, a precizat ANAR.

In cadrul exercitiului, in dreptul localitatii Gruia, Apele Romane – Directia Apelor Jiu – Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Drobeta au amplasat doua baraje plutitoare la locul accidentului, in dreptul km 851.

De asemenea, echipele mixte ale Apelor Romane si ISU au imprastiat material absorbant de tip Spil Sorb1, atat in aval de primul baraj, cat si intre cele doua baraje plutitoare. Echipele Apelor Romane Mehedinti au prelevat probe de apa, care, in urma analizelor de laborator, vor determina depasirile inregistrate la indicatorii de calitate a apei.

Dispeceratul Apelor Romane – Mehedinti a solicitat primariilor Gruia, Pristol, Garla Mare si Salcia sa avertizeze populatia si agentii economici sa ia masuri pentru a nu fi afectati de aceasta poluare.

Pentru desfasurarea acestui exercitiu, Apele Romane – Directia Apelor Jiu – Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti a participat cu utilaje si echipamente de interventie, precum si cu un echipaj format din 13 specialisti.

„Prin acest exercitiu, se urmareste marirea capacitatii de reactie si interventie, nivelul dotarii cu mijloace, echipamente si utilaje necesare pentru interventie in cazul unui astfel de tip de poluari, cu efect transfrontralier, precum si modul de actiune si de cooperare a institutiilor implicate”, se mai arata in comunicat.

Totalul cheltuielilor estimate de AN Apele Romane – DA JIU – SGA Mehedinti au fost de 2.716,64 lei, incluzand cheltuielile cu materialele de interventie, transport, manopera si analizele de laborator.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *