Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local in Republica Moldova

Centru National de Mediu (CNM) este un ONG care lucreaza in domeniul protectiei mediului in Republica Moldova si pledeaza pentru promovarea standardelor ecologice europene la nivel national. Este evident ca numai valorile europene ar putea schimba situatia generala spre mai bine in Republica Moldova, inclusiv in domeniul mediului. Republica Moldova ar putea depasi fenomenul coruptiei,…

Citește mai departe
Amprenta ecologic? a României

Amprenta ecologica a Romaniei

Oamenii consuma si polueaza de parca ar avea 1,5 planete la dispozitie, dar romanii mai putin decat toti ceilalti europeni, scrie Living Planet Report 2014. Romania se afla pe locul 46 mondial, si pe locul 13 in cadrul UE la capitolul biocapacitate – adica posibilitatea ecosistemelor din tara de a produce materiale biologice utile si…

Citește mai departe
Raportul Planeta Vie 2014: Avem mai putin de jum?tate dintre p?s?rile, mamiferele ?i amfibienii de acum 40 de ani

Raportul Planeta Vie 2014: Avem mai putin de jumatate dintre pasarile, mamiferele si amfibienii de acum 40 de ani

Fauna salbatica a lumii s-a redus cu mai mult de jumatate in 40 de ani, avertizeaza Raportul Planeta Vie (Living Planet Report) – editia 2014 – realizat de WWF. Totodata, amprenta ecologica – ce masoara presiunea omenirii asupra naturii – isi continua trendul ascendent. Traim si consumam resursele ca si cum am mai avea o…

Citește mai departe

Gradul de amenajare al potentialul hidroenergetic – 50% din resursa hidroenergetica a Romaniei

Administratia Nationala „Apele Romane” celebreaza Ziua Mondiala a Apei, pentru a aduce aminte tuturor cetatenilor importanta deosebita pe care o are apa in existenta, conservarea si dezvoltarea tuturor organismelor vii. „Una din solutiile care si-au dovedit eficienta din punct de vedere tehnic si financiar este realizarea unor noi acumulari complexe prin care sa se faca …

Citește mai departe

Ministerul Mediului: „Proiecte de 700 milioane de euro, parafate in 2013 prin POS Mediu”

Valoarea proiectelor semnate in 2013 in cadrul Programului Operational Sectorial „Mediu” (POS Mediu) s-a ridicat la 700 de milioane de euro, cea mai mare parte din suma indreptandu-se catre infrastructura de deseuri, potrivit datelor Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), remise AGERPRES. Din totalul celor 11 proiecte aprobate, doua au vizat Axa Apa-Canal, iar noua…

Citește mai departe

Ministrul Lucia Varga doreste amenajarea celor 11 bazine hidrografice din Romania dupa modelul german

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura,Lucia Varga, a declarat joi la Ramnicu Valcea ca are in proiect amenajarea celor 11 bazine hidrografice din Romania dupa modelul german. „Pentru a preveni efectele inundatiilor din ultimii ani trebuie sa gandim un proiect amplu si sa nu mergem pe improvizatii, ma refer la lucrari locale in zonele unde s-au…

Citește mai departe

Ministerul Mediului a lansat a doua etapa a caravanei in campania privind controlul poluarii cu nutrienti

Ministerul Mediului si Padurilor a lansat a doua etapa a caravanei, in cadrul campaniei de sensibilizare si constientizare a proiectului ‘Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti’, aceasta plecand luni spre vestul tarii, prin judetele Teleorman, Olt, Dolj si Mehedinti. Potrivit unui comunicat al MMP, remis miercuri AGERPRES, drumul caravanei continua spre nord-vestul tarii, prin judetele…

Citește mai departe

Caravana „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” – o caruta plina de „baieti destepti”?

Ministerul Mediului si Padurilor a lansat in ziua de 24 septembrie 2012 Caravana Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”. Si, cica, aceasta caravana se va opri in 86 de comune din zone vulnerabile la poluarea cu nitrati, comune in care vor avea loc si seminarii dedicate reducerii poluarii…

Citește mai departe

Incepe campania de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”

Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) incepe de luni campania de constientizare a poluarii cu nitrati, o caravana urmand a se deplasa in 86 de comune, intrucat cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantana. Ministerul Mediului si Padurilor lanseaza de luni, 24 septembrie 2012, caravana Campaniei de sensibilizare…

Citește mai departe

Proiectul national de reducere a poluarii apelor cuprinde numai 100 de localitati din tara

Mii de romani au fantani in curte, dar sunt nevoiti sa ia apa de la vecini sau sa o cumpere, potrivit Jurnalului TVR. Motivul: fantanile sunt contaminate cu dejectiile animalelor din gospodarii. Exista insa un proiect national de reducere a poluarii apelor, dar acesta acopera doar 100 de localitati. Localnicii din Budesti Bistrita-Nasaud se imbolnavesc…

Citește mai departe

In Hunedoara s-au terminat lucrarile la Bazinul de decantare a apelor menajere

In Hunedoara s-au terminat lucrarile la Bazinul de decantare a apelor menajere, amplasat pe terenul cuprins intre str. Biciclistilor si aleea Biciclistilor. In Deva au fost finalizate lucrarile la bazinul de colectarea apelor pluviale amplasat in parcarea OCPI, la subtraversarea DN7. Acesta leaga colectorul de canalizare cu bazinul de decantare a apelor menajere finalizat in…

Citește mai departe

Statul sustine investitiile in energia verde

Ministerul Mediului va sprijini investitiile in energii regenerabile prin microhidrocentrale dupa ce va face o analiza de impact asupra mediului, a declarat Emil Mot, secretar de stat la Ministerul Mediului si Padurilor, in cadrul unei dezbateri pe tema importantei si impactului energetic al investitiilor in microhidrocentrale, organizate de „Forbes Romania“, revista editata de Adevarul Holding….

Citește mai departe

28 de milioane de lei destinate reconstructiei drumurilor forestiere

Ministerul Mediului va investi peste 28 de milioane de lei pentru 26 de obiective de investitii prioritare destinate reconstructiei drumurilor forestiere. Lucrarile vor consta in amenajari si consolidari de bazine hidrografice torentiale, terasamente de pamant si stanca, ziduri de sprijin din beton, impietruiri si ancoramente etc. Drumurile forestiere ce fac obiectul proiectului de reabilitare deservesc…

Citește mai departe

Administratia Apelor „Jiu” realizeaza harti de hazard la inundatii

Administratia Bazinala de Apa (ABA) „Jiu” a semnat, in luna mai a acestui an, contractul de finantare pentru proiectul „Planul pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor in bazinul hidrografic Jiu”. Acordul a fost incheiat intre Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial „Mediu” (Axa prioritara…

Citește mai departe
Cooperarea in domeniul silviculturii intre Romania si Serbia

40 milioane de lei pentru amenajarea unor bazine hidrografice torentiale si reconstruirea unor drumuri forestiere

Ministerul Mediului promoveaza 26 de proiecte de investitii, valoarea acestora ridicandu-se la peste 40 milioane de lei. Lucrarile vizeaza amenajarea unor bazine hidrografice torentiale si reconstruirea unor drumuri forestiere in zonele de fond forestier cu risc major de inundabilitate din Romania. Finantarea obiectivelor de investitii se realizeaza din imprumutul acordat Romaniei de Banca de Dezvoltare…

Citește mai departe

    Opt bazine hidrografice vor fi protejate impotriva inundatiilor

    Valoarea contractelor de finantare aprobate de Ministerul Mediului este de 29 mil. euro fara TVAMinistrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a aprobat ieri opt contracte de finantare in sectorul protectiei impotriva inundatiilor, in valoare totala de 29. 339.028 euro, fara TVA. Beneficiarii contractelor sunt Administratia Nationala Apele Romane si Administratiile Bazinale, carora ANAR le-a delegat…

    Citește mai departe

    MMP: Planurile de management ale bazinelor hidrografice au fost trimise CE

    Planurile de management ale bazinelor hidrografice au fost realizate si urmeaza sa fie aprobate prin Hotarare de Guvern, aflata in prezent in avizare interministeriala, informeaza Ministerul Mediului, referitor la cererea CE adresata Poloniei si Romaniei de a respecta legislatia in domeniul apelor, informeaza NewsIn. „Referitor la cererea Comisiei Europene adresata Poloniei si Romaniei de a…

    Citește mai departe

    Raul Arges- cel mai poluat afluent al Dunarii de pe teritoriul romanesc

    Raul Arges in amonte de confluenta cu Dunarea, a fost consemnat ca „zona de alerta”, potrivit Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea. Rapoartele Tehnice au indicat „poluarea critica spre excesiva” ceea ce a afectat ecosistemul acvatic. Absenta totala a speciilor de pesti si a macronevertebratelor este un exemplu in acest sens. Indicatorii chimici au demonstrat…

    Citește mai departe

    Ministerul Mediului isi va mari cu 80 milioane lei bugetul pentru apararea impotriva inundatiilor

    Suma prevazuta pana acum s-a dovedit insuficienta pentru protejarea localitatilor. Bugetul pentru lucrarile de gospodarire a apelor din bazinele hidrografice Siret si Prut va fi suplimentat cu 80 milioane lei de la Fondul de Mediu, ca masura de protectie impotriva inundatiilor, a anuntat miercuri Ministerul Mediului si Padurilor intr-un comunicat. „Pentru anul 2010, in bugetul…

    Citește mai departe

    Directia Apelor Prut va monitoriza 13 zone cu risc de poluare cu nutrienti din trei judete

    Directia Apelor Prut va monitoriza 13 zone cu risc de poluare cu nutrienti din judetele Iasi, Botosani si Galati, in cadrul proiectului national „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, ce prevede si investitii in comune din zone vulnerabile, consolidare institutionala si campanii de informare „Sursele agricole din care provine poluarea cu nutrienti sunt constituite in…

    Citește mai departe

    Ministerul Mediului ar putea aloca 55 milioane euro pentru realizarea hartilor de risc la inundatii

    Ministerul Mediului estimeaza ca pentru realizarea hartilor de risc, a hartilor de hazard si a planurilor de management al riscului la inundatii e nevoie de alocarea echivalentului in lei a 55 milioane euro, potrivit proiectului de lege de modificare a legii apelor publicat pe pagina sa de internet. Potrivit proiectului este necesara alocarea echivalentului in…

    Citește mai departe

    Model conceptual de utilizare durabila a terenurilor in panta la nivelul fermelor agricole

    Utilizarea durabila a versantilor cu folosinte agricole in conditii de protectie antierozionala a solurilor presupune analiza si controlul a cinci categorii de variabile: a) variabile de ordin economic cu niveluri agreate de fermieri si proprietarii individuali; b) strategii clare de amenajare, exploatare si valorificare agricola; c) caracteristicile factorilor naturali si ai solurilor; d) reactia hidrologica…

    Citește mai departe

    Proiectul Aqua Terra

    25 Martie 2009 – aparent o data oarecare, insa aceasta zi este un moment cheie, se finalizeaza proiectul european Aqua Terra. Evenimentul este marcat prin Congresul de la Tubingen, Germania ce se va desfasura intre 25-27 Martie a.c. Proiectul desfasurat cu fonduri europene s-a derulat incepand cu anul 2004, luna Iulie si a inclus 45…

    Citește mai departe

    Ministerul Mediului vrea sa controleze poluarea apei si solului cu 54 milioane euro

    Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a lansat, marti, proiectul privind controlul integrat al poluarii cu nutrienti la nivel national, investitia ce depaseste 54 milioane euro fiind facuta cu bani imprumutati de la Banca Mondiala, a declarat secretarul de stat in MMDD Lucia Ana Varga. Finantarea programului are la baza un imprumut de 50 milioane…

    Citește mai departe

    Mediul natural si Romania

    Romania are un nivel ridicat al biodiversitatii, precum si sisteme ecologice intacte. Vastele teritorii din Delta Dunarii, densitatea mare a carnivorelor mari si suprafetele largi acoperite cu paduri din Muntii Carpati sunt unele dintre cele mai semnificative si mai cunoscute aspecte ale bogatiei capitalului natural al Romaniei. Ecosistemele naturale si seminaturale din Romania reprezinta aproximativ…

    Citește mai departe

    MAFIA U.D.M.R. DEFRISEAZA PADURILE ROMANIEI

    Surse din cadrul sindicatelor constituite in sectorul de exploatare a lemnului ne-au semnalat ca politicieni din UDMR cu interese majore in acest domeniu au promovat in Parlamentul Romaniei o noua forma a Codului Silvic, invocind principiul autonomiei agentilor eonomici, care, in realitate, ar facilita societatilor de profil din Harghita si Covasna exploatarea abuziva a peste 1 milion hectare de padure

    Citește mai departe