Ministerul Mediului a lansat a doua etapa a caravanei in campania privind controlul poluarii cu nutrienti

0
534
Ministerul Mediului a lansat a doua etapă a caravanei în campania privind controlul poluării cu nutrienţi
Ministerul Mediului a lansat a doua etapa a caravanei in campania privind controlul poluarii cu nutrienti

Ministerul Mediului si Padurilor a lansat a doua etapa a caravanei, in cadrul campaniei de sensibilizare si constientizare a proiectului ‘Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti’, aceasta plecand luni spre vestul tarii, prin judetele Teleorman, Olt, Dolj si Mehedinti.

Potrivit unui comunicat al MMP, remis miercuri AGERPRES, drumul caravanei continua spre nord-vestul tarii, prin judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare. Traseul de intoarcere in Bucuresti trece prin judetele Maramures, Bistrita Nasaud, Cluj, Mures, Alba, Hunedoara, Gorj, Valcea si Arges.

O echipa a caravanei va contacta autoritatile locale si va sta de vorba cu localnici, in special fermieri, din localitatile : Gratia (Teleorman), Traian (Olt), Farcasel si Ghercesti (Dolj), Garla Mare (Mehedinti), Gataia, Sag, Parsa Peciu Nou si Masloc (Timis), Macea, Pecica si Bogsig (Arad), Salacea (Bihor), Tasnad, Crucisor si Farcasa (Satu Mare), Seini, Remetea Chioarului si Vadu Izei (Maramures), Bistrita Bargaului, Ilva Mica si Urmenis (Bistrita- Nasaud), Bontida (Cluj), Gonesti si Craiesti (Mures), Santimbru (Alba), Geoagiu (Hunedoara), Balesti (Gorj), Mihaesti (Valcea), Cicanesti, Albestii de Arges, Schitu Golesti, Pietrosani, Budeasa, Titesti si Priboieni (Arges), Odorheiu Secuiesc (Harghita), Sercaia, Dumbravita, Halchiu si Prejmer (Brasov), Ozun (Covasna), Balta Alba si Vernesti (Buzau), Targsoru Vechi (Prahova) si Crevedia (judetul Dambovita).

In toate aceste localitati aflate pe lista zonelor vulnerabile la poluarea cu nitrati vor fi anuntate seminariile locale dedicate reducerii poluarii surselor de apa, care vor avea loc in perioada octombrie – noiembrie.

Intr-o prima etapa, caravana a colindat alte 44 de localitati estul si nord-estul Romaniei. S-au traversat judetele Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Bacau, Iasi, Suceava, Botosani si Neamt.

In total, caravana se va opri in 86 de comune, unde vor avea loc si seminariile locale. Traseul caravanei a fost organizat astfel incat sa fie acoperite zone cat mai mari din cele 11 bazine hidrografice.

Caravana este parte integranta a campaniei de sensibilizare si constientizare a proiectului ‘Controlul Poluarii cu Nutrienti’, un proiect derulat de Ministerul Mediului si Padurilor, impreuna cu Banca Mondiala si Guvernul Romaniei.

In prima etapa a campaniei, au fost organizate 11 workshop-uri in cele 11 bazine hidrografice din Romania, prilej cu care expertii de mediu s-au intalnit cu autoritatile locale si cu specialistii din institutiile descentralizate, in scopul reducerii poluarii cu nitrati.

Peste 900 de specialisti din Agentia pentru Protectia Mediului, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Autoritatea Sanitar Veterinara, Directia de Sanatate Publica, Garda de Mediu si Directia pentru Agricultura si autoritati locale din 41 de judete si din Bucuresti au participat pana acum la seminariile de instruire organizate in cadrul campaniei de sensibilizare si constientizare a proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”.

In cadrul acestui proiect se deruleaza investitii in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti. In acest context, 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd au fost date in folosinta inca de la sfarsitul anului trecut, intr-o prima etapa de investitii. In ultimele trei luni au fost finalizate alte 18 platforme comunale – a doua etapa de investitii realizate in cadrul proiectului.

Pana in august 2013, este prevazut in proiect sa fie receptionate inca 40 de platforme de colectare.

O alta componenta a proiectului este infiintarea de statii de epurare si constructia retelelor de canalizare. De asemenea, sunt prevazute plantari de perdele forestiere de protectie.

Campania de promovare a proiectului urmareste constientizarea oamenilor la riscul poluarii cu nitrati si responsabilizarea acestora pentru depozitarea deseurilor animale, in conditiile in care, in Romania, peste 1.900 de localitati sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati.

Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantana. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor.

Nitratii scad rezistenta generala a organismului, iar consumul de apa poluata cu aceasta substanta poate duce chiar la decesul sugarilor si copiilor. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina.

Proiectul este finantat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Facilitatea Globala de Mediu (GEF), care au acordat Romaniei un imprumut, respectiv un ajutor financiar nerambursabil.

Proiectul consta in realizarea de activitati de colectare, depozitare si gestionare a gunoiului de grajd prin constructia unor platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd, dotarea gospodariilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd si dotarea comunitatilor locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea si imprastierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.