Abuzul de alcool poate avea ca efect micsorarea creierului, insa, din fericire acesta incepe sa-si revina la dimensiunile normale imediat ce se renunta la consumul de alcool, conform unui studiu realizat in Germania si citat de LiveScience.
In aproximativ 14 zile dupa stoparea completa a consumului de alcool, creierul revine la dimensiuni apropiate de cele normale, inlocuind o mare parte din volumul pierdut din cauza alcoolului, conform coordonatorului acestui studiu, Gabriele Ende, profesor de fizica medicala la Institutul Central pentru Sanatate Mentala din Germania. Cerebelul, regiune a creierului rezervata miscarii, este printre primele zone care isi revin dupa renuntarea la alcool.
„Am descoperit indicii care sustin ipoteza unei refaceri relativ rapide a creierului dupa renuntarea la consumul de alcool, dupa doar 14 zile de abstinenta”, a precizat ea intr-un comunicat ce insoteste acest studiu. „Desi fenomenul de micsorare a creierului la alcoolici a fost descris si in alte studii, aceasta este prima cercetare care se concentreaza asupra efectelor pe care le are renuntarea la alcool asupra creierului”, a mai adaugat ea.
Pierderile de tesut cerebral la alcoolici sunt asociate cu problemele de memorie, dificultati de concentrare si comportament impulsiv. Pentru a afla daca aceste pierderi sunt reversibile, Ende si colegii sai au apelat la rezonanta magnetica pentru a scana creierul a 49 de alcoolici dintr-un centru de dezintoxicare. Prima scanare a fost facuta in primele 24 de ore de abstinenta, iar cea de-a doua a fost realizata doua saptamani mai tarziu. Apoi rezultatele au fost comparate cu imagini similare obtinute de la 55 de persoane care nu consuma alcool.
Diferitele regiuni ale creierului se refac in intervale de timp diferite. Cerebelul, spre exemplu, si-a revenit la dimensiunea normala in doua saptamani de abstinenta. Regiunile creierului implicate in procese cognitive mai complexe isi revin mai incet.