Mii de romani au fantani in curte, dar sunt nevoiti sa ia apa de la vecini sau sa o cumpere, potrivit Jurnalului TVR. Motivul: fantanile sunt contaminate cu dejectiile animalelor din gospodarii. Exista insa un proiect national de reducere a poluarii apelor, dar acesta acopera doar 100 de localitati.
Localnicii din Budesti Bistrita-Nasaud se imbolnavesc des, din cauza apei din fantani. Din peste 100 de fantani existente la Budesti doar doua au apa potabila. In rest, satenilor le raman doua alternative – sa fiarba foarte bine apa sau sa o cumpere, ceea ce putini isi permit.
Familia Nistor din Budesti are o gospodarie asa cum sunt construite majoritatea celor din zona de deal: casa si grajdul animalelor in deal, iar fantana in vale. Iar gunoiul de la grajd e aruncat direct pe pamant unde se inflitreaza, ajunge in panza freatica si contamineaza apa din fantana. Oamenii stiu ca apa nu e buna de baut si o dau animalelor.
Primaria a facut, inca de acum 10 ani, un proiect prin care sa aduca apa potabila in sat insa nu a gasit sursa de finantare.
Ministerul Mediului deruleaza un proiect european de combatere a poluarii cu nutrienti, in valoare de 60 de milioane de euro.
Conform unor date statistice, aproximativ jumatate din populatia Romaniei bea apa potabila din surse de apa necontrolate, din propriile gospodarii.
In proiectul de reducere a poluarii apelor cu nutrienti sunt cuprinse aproape 100 de localitati, din toate cele 11 bazine hidrografice ale tarii. Localnicii din Budesti nu se numara insa printre beneficiari.