Valoarea proiectelor semnate in 2013 in cadrul Programului Operational Sectorial „Mediu” (POS Mediu) s-a ridicat la 700 de milioane de euro, cea mai mare parte din suma indreptandu-se catre infrastructura de deseuri, potrivit datelor Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), remise AGERPRES. Din totalul celor 11 proiecte aprobate, doua au vizat Axa Apa-Canal, iar noua domeniul infrastructurii de deseuri.
Tot pe parcursul anului 2013, au fost semnate 88 de contracte de finantare pentru proiecte cu o valoare de peste 600 milioane de euro. Conform datelor oficiale, in februarie 2013 se parafeaza, la Ploiesti, contractul de finantare pentru proiectul „Sistem integrat de management al deseurilor in Judetul Prahova”, a carui valoare este de peste 37 milioane euro (fara TVA).
De asemenea, in luna aprilie a anului trecut este semnat contractul de finantare al proiectului „Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre in zona municipiului Constanta si Eforie Nord”. Valoare totala a proiectului este de 170.450.084 euro, iar scopurile acestuia sunt de protectie a eroziunii costiere impotriva riscului de eroziune, pe o lungime de 7,3 km de plaja, in cinci locatii prioritare din partea sudica a litoralului romanesc al Marii Negre: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord.
O luna mai tarziu, ministrul Mediului, Rovana Plumb, isi pune semnatura pe contractul de finantare pentru proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Iasi”, valoarea fiind de 56.094.793 euro (fara TVA). Proiectul va cuprinde toate masurile necesare privind colectarea, colectarea separata, transportul, transferul si tratarea, cu elemente de reciclare, tratare mecanico-biologica si compostare, precum si depozitare a deseurilor.
Un alt proiect destinat managementului integrat al deseurilor solide vizeaza implementarea in judetul Mehedinti a unui sistem specific de circa 22 milioane de euro, finantat prin POS Mediu, Axa 2. In octombrie 2013, ministerul de resort semneaza, alaturi de Primaria Generala a Capitalei, contractul de finantare pentru proiectul „Finalizarea statiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare si a canalului colector Dambovita (Caseta)”. Proiectul are o valoare totala estimata de 416,5 milioane de euro, fiind cel mai mare de acest fel din Romania.
Un proiect major aprobat in cursul anului trecut, ce va primi finantare in 2014 prin POS Mediu este Programul Watman (Sistem informational pentru managementul integrat al apelor), cu o valoare de peste 63 milioane de euro. Concret, este vorba despre un proiect de protectie impotriva inundatiilor, de care vor beneficia un numar de 1,5 milioane de locuitori. Cele 11 bazine hidrografice vizate sunt: Somes-Tisa, Crisuri, Mures, Banat, Jiu, Olt, Arges-Vedea, Buzau- Ialomita, Siret, Prut-Barlad si Dobrogea- Litoral.
Potrivit MMSC, rata de absorbtie a fondurilor europene s-a dublat la finele anului 2013, in comparatie cu inceputul aceluiasi an, ajungand la 1,1 miliarde de euro.