Chinezii au finalizat trei parcuri fotovoltaice in Brasov si Cluj

Chinezii au finalizat trei parcuri fotovoltaice in Brasov si Cluj
Chinezii au finalizat trei parcuri fotovoltaice in Brasov si Cluj

Compania chineza Unisum a construit trei parcuri fotovoltaice in judetele Brasov si Cluj, cu o capacitate instalata de 19,6 MW si care ar uma sa genereze anual venituri de 8 milioane de euro din vanzrea energiei si din certificatele verzi.

Cele trei parcuri solare sunt conectate deja la reteaua electrica, se arata intr-un comunicat al companiei, precizeaza Mediafax.

 Unisum face parte din grupul Wuxi Guolian Development Group, specializat in dezvoltarea de parcuri fotovoltaice. Grupul a dezvoltat si a finantat proiecte fotovoltaice cu o capacitate totala de peste 500 MW in mai multe state.

In Romania functioneaza centrale fotovoltaice cu o capacitate de peste 700 MW.

Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a decis anul trecut ca producatorii de energie regenerabila vor primi mai putine certificate verzi. Pe langa scaderea numarului de certificate verzi, Guvernul a hotarat sa amane, de la 1 iulie 2013, acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in energie verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *