Incepe campania de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”

Caravana Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”

Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) incepe de luni campania de constientizare a poluarii cu nitrati, o caravana urmand a se deplasa in 86 de comune, intrucat cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantana.

Ministerul Mediului si Padurilor lanseaza de luni, 24 septembrie 2012, caravana Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”. Caravana se va opri in 86 de de comune din zone vulnerabile la poluarea cu nitrati, comune in care vor avea loc si seminarii dedicate reducerii poluarii surselor de apa, precizeaza, intr-un comunicat de duminica, MMP.

Caravana porneste din Bucuresti spre estul Romaniei prin judetele Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila si Galati. Caravana va urca apoi spre nord-est, si va opri in comune din judetele Bacau, Iasi, Suceava si Botosani. Traseul de revenire in Capitala este prin centrul tarii, astfel incat sa treaca prin judetele Neamt, Harghita, Covasna, Brasov, Buzau, Prahova si Dambovita.

In data de 8 octombrie, caravana va pleca pe un nou traseu, din Capitala spre vestul tarii, prin judetele Teleorman, Olt, Dolj si Mehedinti. Va ajunge in nord-vestul tarii, prin judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare, ca apoi sa se intoarca spre Bucuresti prin judetele Maramures, Bistrita Nasaud, Cluj, Mures, Alba, Hunedoara, Gorj, Valcea si Arges.

Traseul a fost organizat astfel incat sa fie acoperite zone cat mai mari din cele 11 bazine hidrografice.

Caravana este cea de-a doua etapa a Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Poluarii cu Nutrienti”, un proiect derulat de Ministerul Mediului si Padurilor, impreuna cu Banca Mondiala si Guvernul Romaniei.

In prima etapa a campaniei, au fost organizate 11 workshop-uri in cele 11 bazine hidrografice din Romania. La aceste ateliere de lucru expertii de mediu s-au intalnit cu autoritatile locale si specialistii din institutiile descentralizate in bazinele hidrografice in scopul reducerii poluarii cu nitrati.
Peste 900 de specialisti din Agentia pentru Protectia Mediului, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Autoritatea Sanitar Veterinara, Directia de Sanatate Publica, Garda de Mediu si Directia pentru Agricultura si autoritati locale din 41 de judete si din Bucuresti au participat pana acum la seminariile de instruire organizate in cadrul Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti.

In cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti se deruleaza investitii in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti.

14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd au fost date in folosinta inca de la sfarsitul anului trecut, intr-o prima etapa de investitii. In ultimele trei luni au fost finalizate alte 17 platforme comunale – din cele 18 cuprinse in a doua etapa de investitii realizate in cadrul Proiectului Controlul Poluarii cu Nutrienti.

“Este prevazut in proiect ca pana in august 2013 sa fie receptionate inca 40 de platforme de colectare. O alta componenta a proiectului este infiintarea de statii de epurare si constructia retelelor de canalizare”, explica MMP.

In cadrul Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” sunt prevazute plantari de perdele forestiere de protectie.
Campania de promovare a proiectului urmareste constientizarea oamenilor la riscul poluarii cu nitrati si responsabilizarea acestora pentru depozitarea deseurilor animale.

“In Romania peste 1.900 de localitati sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati. Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantana. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor”, sustine MMP.

Potrivit sursei citate, nitratii scad rezistenta generala a organismului, iar consumul de apa poluata cu aceasta substanta poate duce chiar la decesul sugarilor si copiilor. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *