Romania va derula pana in 2013 un proiect de control integrat al poluarii cu nutrienti in 10 din cele 11 bazine hidrografice, in valoare de circa 75 milioane dolari, a declarat, joi, responsabilul cu implementarea acestui proiect, Valentin Alexandrescu din Ministerul Mediului.
„Romania a decis sa extinda la aproape 100 de comune din 10 bazine hidrografice din tara proiectul-pilot derulat initial in judetul Calarasi pentru managementul poluarii cu nutrienti. Astfel, a fost aprobat si se afla in implementare proiectul Controlul integrat al poluarii cu nutrienti, pentru care a fost primit un grant de 5,5 milioane dolari de la Facilitatea Global de Mediu (GEF) si un imprumut de aproape 70 milioane dolari de la Banca Mondiala”, a precizat directorul Unitatii de Management a Proiectului (UMP) din Ministerul Mediului.
Alexandrescu a adaugat ca al 11-lea bazin hidrografic, cel din zona litoralului, nu a fost cuprins in proiect, deoarece initial nu a fost trecut ca zona vulnerabila la poluarea cu nitrati. Potrivit acestuia, proiectul pentru controlul integrat al poluarii cu nutrienti a inceput in 2007 si se va derula pana in 2013.
„In acest proiect sunt cuprinse mai putin de 100 de comune din cele cateva mii existente in Romania. Ulterior, controlul integrat al poluarii cu nutrienti ar putea fi extins si la celelalte”, a mai explicat oficialul ministerului, care a adaugat ca Romania se afla in fata multor tari din Uniunea Europeana in ce priveste implementarea legislatiei europene privind nitratii.
„Romania este printre primele tari care au demonstrat ca se implica in reducerea poluarii cu nitrati, chiar daca nu primeste fonduri de la Uniunea Europeana in acest scop”, a mai spus Alexandrescu.
Directiva europeana privind nitratii impune ca pana in 2015 toate statele membre sa se asigure ca in apele subterane si de suprafata nu ajung mai mult de 50 mg/l de nitrati si ca apele au un statut ecologic bun. Comisia Europeana va publica in cateva luni un raport amplu despre situatia implementarii obligatiilor din Directiva Nitrati in tarile UE, a declarat reprezentantul directiei generale de mediu a Comisiei Europene, Michael Hammel.
El a spus ca, potrivit datelor preliminare, a fost remarcata o imbunatatire usoara in UE in ce priveste calitatea apelor subterane si o ameliorare semnificativa privind apele de suprafata, dar a subliniat ca exista inca destule probleme legate de eutrofizarea apelor, mai ales din cauza poluarii intensive din trecut cu nitrati pentru cresterea productiei agricole.
Banca Mondiala mai finanteaza in Romania proiecte de separare a deseurilor si monitorizare a calitatii apei, controlul poluarii periculoase, managementul inundatiilor si de siguranta barajelor.
Sursa: NewsIn