Agent Green publica joi editia a treia a ghidului „Green my light”, in care trece Carrefour pe lista rosie, deoarece a inceput sa comercializeze becuri economice ilegale, in timp ce Kika si Kaufland au trecut pe lista verde, prin renuntarea la vanzarea de astfel de becuri, a anutat ONG-ul de mediu.
„Carrefour comercializeaza becuri economice neconforme cu legea marca Tendenza, distribuita de SC Promod SRL. Aceeasi marca de becuri ilegale se vinde si la Auchan, care este de asemenea pe lista rosie a ghidului inca de la prima editie. In plus, Auchan vinde becuri neconfome marca Softlight distribuita de SC AV Clima SRL si si-a imbogatit portofoliul cu tuburi fluorescente neconforme marca Tungsram importate de SC Electro Daniella Impex SRL. Timbrul verde si simbolul obligatoriu pubela barata lipseste la aceste produse. Desi Mr Bricolage a incetat sa mai vanda becuri neconforme, firma se regaseste tot pe lista rosie deoarece vinde tuburi fluorescente marca General Electrics Reptilegrow de 15 si de 30W importate de Temco Lighting SRL”, se mai arata in comunicat.
In schimb, potrivit Agent Green, Kaufland a eliminat de pe rafturi becurile neconforme, iar Kika – aflata anterior pe lista rosie la toate capitolele -, in prezent a amenajat un punct de colectare pentru becurile cu mercur, afiseaza timbrul verde la raft, comercializeaza doar surse de iluminat care au imprimate simbolul pubelei barate si date despre producator si in plus s-a angajat sa elimine de la 1 ianuarie de pe rafturi toate becurile incandescente mai puternice de 65W.
„Pasul de rac al Carrefour este surprinzator si dezamagitor. Nu ne asteptam sa gasim becuri ilegale tocmai pe rafturile lor. Daca pana la sfarsitul anului nu le elimina de pe rafturi le vom confisca si le vom duce la reciclat. Ne bucura in schimb evolutia pozitiva a Kika, care devine astfel alaturi de Cora si Baumaxx unul dintre cele mai verzi lanturi de retail din Romania”, a spus coordonatorul media si de campanii al Agent Green, Gabriel Paun.
Identitatea producatorului si pubela barata sunt informatii obligatorii de oferit consumatorilor pe soclul becului, pe ambalaj sau pe instructiunile de folosire. Afisarea la raft si pe documentele de vanzare a timbrului verde reprezinta garantia ca becurile economice si tuburile fluorescente care contin mercur se recicleaza si nu se arunca la gunoi. Magazinele si producatorii cu probleme risca amenzi de cate 7.500 lei pentru fiecare produs neconform cu legea care trebuie aplicata de ANPC.
Agent Green a sesizat deja in repetate randuri ANPC si Garda Nationala de Mediu in legatura cu becurile economice ilegale, insa, potrivit lui Paun, acestea nu au reactionat.
Investigatiile Agent Green s-au desfasurat in perioada aprilie-iunie si august-noiembrie 2009 in cele mai mari 24 de lanturi de magazine care opereaza in Romania.
Sursa: NewsIn