Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local in Republica Moldova

Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local in Republica Moldova
Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local in Republica Moldova

Centru National de Mediu (CNM) este un ONG care lucreaza in domeniul protectiei mediului in Republica Moldova si pledeaza pentru promovarea standardelor ecologice europene la nivel national. Este evident ca numai valorile europene ar putea schimba situatia generala spre mai bine in Republica Moldova, inclusiv in domeniul mediului. Republica Moldova ar putea depasi fenomenul coruptiei, care este un mare obstacol in calea dezvoltarii si care ar putea fi identificate in toate sferele vietii socio-economica a tarii, numai prin abordari europene, inclusiv cele de mediu. Republica Moldova ar putea avea apa curata, aer curat, produse alimentare curate si cetatenii ar putea adopta un mod de viata sanatos doar daca va urma cursul integrarii europene.

Pentru implementarea proiectului „Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local in Republica Moldova” au fost alese 2 rauri: raul Ciuhur, afluent al raului Prut (75 km lungime, care curge prin raioanele Ocnita, Edinet si Riscani) si raul Ialpug (114 km lungime, care strabate UTAG si raionul Cimislia). Astfel proiectul va implica comunitatile din nordul si sudul Moldovei in activitati de protectie a mediului cu scopul de a promova valorile europene de mediu in Republica Moldova.

Scopul principal al proiectului este promovarea bunelor practici de protectie a mediului la nivel local in Republica Moldova, iar obiectivele principale sunt de a promova normele europene de mediu in timpul alegerilor autoritatilor publice locale care vor avea loc in iunie 2015, formarea de parteneriate intre scoli si autoritatile locale, dezvoltarea capacitatilor tinerilor lideri in domeniul mediului cu privire la problemele de mediu si organizarea activitatilor de watchdogging, consolidarea capacitatilor primarilor locali noi alesi in domeniul mediului, consolidarea libertatii de exprimare a mass-media cu privire la problemele ecologice.
Astfel in cadrul proiectului vor fi organizate doua campanii de salubrizare in bazinele hidrografice ale raurilor Ciuhur (75 km lungime) si Ialpug (114 km lungime) cu participarea tuturor localitatilor (mai mult de 40 in ambele bazine hidrografice).
De asemenea vor fi organizate o serie de seminarii regionale in bazinele hidrografice Ciuhur si Ialpug de care vor beneficia toate primariile, directorii de scoli, precum si Departamentele de Educatie din ambele bazine hidrografice. La aceste seminarii participantii vor fi instruiti vis-a-vis de diminuarea volumului de gunoi, dar si importanta promovarii valorilor europene de mediu in Moldova. Pentru a promova acestor norme de mediu in timpul alegerilor autoritatilor publice locale din Republica Moldova, va fi elaborat si difuzat un spot video la televiziunea nationala.

In scopul de a pregati tanara generatie pentru monitorizarea rezultatelor campaniilor de salubrizare, doua flash-mob-uri vor fi organizate in Ocnita si in orasul Comrat cu scopul de a atrage atentia populatiei locale fata de problema raurilor poluate si promovarea protectiei raurilor. Acestea vor fi promovate prin pliante privind modul in care starea de sanatate a populatiei este garantata printr-un mediu curat in Europa si de mediu europene.

De asemenea, pe perioada verii CNM va organiza o expeditie pentru 25 de tineri cu varsta cuprinsa intre 15-20 de ani in bazinele raurilor Ciuhur si Ialpug.

Pentru a consolida capacitatile autoritatilor publice locale nou alese, un ghid pentru primari va fi elaborat si distribuit in cadrul proiectului. Acesta va contine dispozitii ale legislatiei care stipuleaza responsabilitatile primarilor din domeniul mediului. Ghidul va aduce experienta europeana pozitiva in mediu in atentia primarilor, si va arata exemple de management prost de mediu in Republica Moldova. De asemenea o serie de seminarii regionale vor fi organizate in municipii Balti, Cahul si Chisinau pentru autoritatile locale nou alese.

Proiectul „Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local in Republica Moldova” este finantat de Ambasada SUA in Republica Moldova iar activitati similare cu implicarea si participarea tinerilor ecologisti din bazinul raului Bic si din intreaga tara pentru protectia resurselor de apa si promovarea practicilor europene au fost desfasurate si in cadrul proiectelor Tineri in actiune (2013) si Campania Tinerilor „Iubeste-ti riul!” (2014) finantate de Ambasada SUA si „Consolidarea valorilor democratice in randurile tinerilor din regiunile Moldovei ” (2014) finantat de Fondul pentru Democratie SUA (NED)

Acest proiect este finantat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatarile si concluziile prezentate si discutate in cadrul proiectului apartin autorilor si nu reflecta neaparat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *