Peste 300 de microhidrocentrale, functionale

Peste 300 de microhidrocentrale, func?ionale
Peste 300 de microhidrocentrale, functionale
Peste 300 de microhidrocentrale, functionale

Peste 300 de microhidrocentrale au autorizatii de gospodarirea apelor, fiind construite si functionale, iar alte peste 150 sunt in curs de autorizare, relateaza Mediafax.

Marti, ministrul delegat pentru Ape si Paduri Lucia Varga a semnat un protocol cu WWF Romania, prin care s-a angajat sa suspende de la 31 ianuarie autorizarea constructiei de MHC in ariile protejate si sa fie elaborata o lege pentru desemnarea zonelor unde aceste investitii nu pot fi realizate, in contextul in care mai multe ONG-uri au reclamat distrugerea raurilor de munte prin aceste investitii.

316 microhidrocentrale au autorizatii de gospodarirea apelor, ceea ce inseamna ca ele sunt deja construite si functionale, aceste documente fiind emise la finalul investitiei, pentru stabilirea valorilor de apa folosite, conform datelor oferite de la Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR).

Cele mai multe autorizatii – 55 – au fost emise de Administratia Bazinala de Apa Olt, 50 – de Administratia Siret, cate 47 de administratiile Mures si Buzau – Ialomita, 36 – de Administratia Somes – Tisa, 27 – de Administratia Banat, 23 – de Administratia Arges – Vedea, si sub 20 de administratiile Crisuri si Jiu.

Au fost asadar construite microhidrocentrale in noua din cele 11 bazine hidrografice ale Romaniei.

Totodata, administratiile bazinale au mai emis si 156 de avize de gospodarirea apelor, documente emise intr-un stadiu incipient al investitiei.

Astfel, urmeaza sa mai fie construite 55 de MHC in bazinul Somes – Tisa, 27 in bazinul Olt, 26 in bazinul Mures, 15 in Banat, 14 in Buzau – Ialomita si sub zece in fiecare din celelate bazine enumerate.

Dupa obtinerea avizului de gospodarirea apelor, trebuie obtinute si avizul de mediu (de la agentia judeteana pentru protectia mediului) si autorizatia de construire (de la consiliul judetean), iar la final se solicita autorizatia de gospodarirea apelor.

Organizatia WWF Romania a lansat, la sfarsitul anului trecut, campania nationala „Raurile de munte: ultima sansa”, urmarind sa obtina protectia legala pentru cele mai valoroase rauri de munte din Romania, ce ar fi amenintate de peste 500 de proiecte de microhidrocentrale (MHC), aflate in diferite stadii de avizare, construire sau functionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *