Lectia germana: efectele negative ale subventiilor pentru regenerabile sunt greu de inlaturat

Îngheţul din eoliene: Anul acesta s-au montat 155 de turbine noi, de 2,5 ori mai puţine comparativ cu 2013
Lectia germana: efectele negative ale subventiilor pentru regenerabile sunt greu de inlaturat
Lectia germana: efectele negative ale subventiilor pentru regenerabile sunt greu de inlaturat

Tranzitia Germaniei la energia regenerabila a presat pana aproape de limita cea mai mare economiei a Europei, iar politicile publice trebuie sa se concentreze pe sprijinirea celor mai ieftine surse regenerabile de curent electric, pentru a tine costurile sub control si a nu risca erodarea sprijinului popular pentru energia verde, a declarat ministrul german al Economiei si Energiei, Sigmar Gabriel, scrie energyreport.ro.
Declaratia a fost facuta la o conferinta pe teme energetice, cu ocazia careia ministrul a oferit primele detalii publice cu privire la planul de reformare a subventiilor de stat pentru energia regenerabila al cabinetului sau, subventii care ii costa pe consumatorii germani, casnici si industriali, 24 de miliarde de euro pe an.

Pe de alta parte, calculele efectuate de compania de consultanta McKinsey arata ca guvernul nu prea poate face mare lucru pentru a reduce pe termen scurt costurile acestor subventii, suportate de consumatori.

Asta pentru ca, din cauza ca subventiile de stat pentru producatorii de energie din surse regenerabile sunt acordate pe baza unor contracte pe termen lung, aceste subventii nu pot fi reduse sau desfiintate decat pentru proiectele regenerabile noi. McKinsey a calculat ca, si in cazul in care nu ar mai aparea nici un proiect nou de acest tip, facturile de curent electric din Germania ar scadea extrem de putin, nesemnificativ.

Si „fosilele” vor subventii

Ministrul a spus ca va demara discutii si negocieri cu marile companii de utilitati detinatoare de centrale electrice pe baza de gaze naturale si alti combustibili fosili, companii care cer guvernului de la Berlin sa primeasca si ele subventii de stat, care sa le acopere costurile de mentinere in functiune ale acestor capacitati instalate, a caror viabilitate economica a fost grav afectata de avantul surselor regenerabile de energie.

Acestea isi permit sa vanda energia produsa mult mai ieftin decat centralele clasice tocmai pentru ca le sunt subventionate costurile, prin tarife suplimentare impuse consumatorilor, peste pretul en-gros de piata al energiei. Pe de alta parte, cu cat sporeste cantitatea de energie regenerabila preluata de retele, cu atat este nevoie de mai multe capacitati instalate clasice pentru echilibrarea sistemului, din cauza intermitentei centralelor eoliene si solare.

„Pentru o tranzitie sigura la energia regenerabila, nu este suficient doar succesul economic, ci avem nevoie si de sprijinul populatiei. Si il vom pierde, din cauza majorarii tarifelor la curent electric. Economia si-a atins limita de suportabilitate”, a punctat ministrul Sigmar Gabriel.

Gabriel a mai promis sa apere interesele Germaniei in contextul in care UE a declansat o investigatie cu privire la faptul ca statul german scuteste circa 2.300 de intreprinderi industriale mari consumatoare de energie de plata subventiilor pentru energia regenerabila. Aceasta politica a atras oprobriul Comisiei Europene, care a amenintat Germania cu declansarea unei proceduri de infringement.

Pun Europa la punct

„Europa nu este o insula izolata. Tintele europene cu privire la schimbarile climatice nu trebuie sa afecteze negativ industriile care consuma intensiv energie si care, altfel, ar fi competitive pe plan international. Germania a finantat, in beneficiul intregii Europe, avansul experientei cu privire la energia regenerabila, insa aceste costuri trebuie sa fie suportabile pentru economia noastra. Tara noastra a facut foarte multe pentru dezvoltarea Europei”, a subliniat ministrul.

Unii producatori de energie din surse conventionale, afectati de tratamentul preferential acordat de stat industriei regenerabile, au facut lobby intens pentru a le fi subventionate costurile de mentinere in functiune a capacitatilor instalate de generare de curent electric pe baza de gaze naturale sau carbune. De exemplu, E.ON si RWE si-au inchis sau suspendat o serie de centrale electrice, acuzand guvernul ca subventionarea productiei de energie din surse regenerabile le-a afectat viabilitatea economica.

Ministrul Gabriel spune ca este impotriva subventionarii centralelor electrice pe baza de combustibili fosili, intrucat costurile acestor subventii ar fi mult prea mari, dar s-a aratat deschis la gasirea si negocierea unor solutii mai degraba regionale si la o scara mult mai mica pentru prevenirea pierderilor de capacitati instalate conventionale.

Ministerul german al Economiei si Energiei va incerca sa limiteze subventiile platite operatorilor de parcuri eoliene terestre noi la maximum 0,09 euro/KWh in 2015 si sa limiteze instalarea de capacitati instalate regenerabile noi la circa 2.500 de MW pe an, nivel al cresterii egal cu cel de anul trecut, cel mai mare din 2003 incoace.

Nu se vor vedea efecte pe termen scurt

Potrivit planurilor elaborate de guvernul de la Berlin, Germania va taia cu circa o treime, pana in 2015, tariful subventionat, garantat peste nivelul preturilor din piata si suportat de consumatorii de electricitate, pe care il primesc producatorii germani de energie din surse regenerabile, de la 17 eurocenti/KWh in prezent la 12 eurocenti/KWh.

Mai mult, se vrea concentrarea pe cele mai ieftine forme de energie regenerabila, ministrul Gabriel precizand ca se va renunta cu totul la subventionarea generarii de electricitate pe baza de biomasa, considerata prea scumpa.

Pe de alta parte, calculele efectuate de compania de consultanta McKinsey arata ca guvernul nu prea poate face mare lucru pentru a reduce pe termen scurt costurile acestor subventii, suportate de consumatori.

Asta pentru ca, din cauza ca subventiile de stat pentru producatorii de energie din surse regenerabile sunt acordate pe baza unor contracte pe termen lung, aceste subventii nu pot di reduse sau desfiintate decat pentru proiectele regenerabile noi. McKinsey a calculat ca, si in cazul in care nu ar mai aparea nici un proiect nou de acest tip, facturile de curent electric din Germania ar scadea extrem de putin, nesemnificativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *