Mesajul doamnei Adriana Doina PANĂ, Ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, cu ocazia Zilei Dunarii 29 iunie 2014

Mesajul doamnei Adriana Doina PANĂ, Ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, cu ocazia Zilei Dunarii 29 iunie 2014
Mesajul doamnei Adriana Doina PANĂ, Ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, cu ocazia Zilei Dunarii 29 iunie 2014

Dunarea reprezinta coloana vertebrala a unei bune parti din Europa. Aceasta afirmatie este valabila nu numai la nivel simbolic. Inca de la inceputurile civilizatiei umane in acest areal geografic, malurile Dunarii au reprezentat un spatiu de locuire privilegiat.

Dunarea a separat si a pus in contact, in egala masura, regate si imperii, culturi si civilizatii diferite, a conditionat si influentat evolutii istorice, a alimentat mentalul nostru colectiv, a fost zeitate si personaj mitologic.

Putem vorbi, astfel, de un set de valori dunarene adanc inradacinate in civilizatia Europei.

In numele acestor valori ma adresez dumneavoastra cu ocazia sarbatorii Zilei Dunarii in acest an, care are o semnificatie deosebita, pentru ca acum se implinesc 20 de ani de cand, la Sofia, a fost semnata Conventia pentru protectia fluviului Dunarea. Sunt 20 de ani de cooperare in cel mai international curs de apa de pe glob; 20 de ani de eforturi conjugate pentru protectia acestui fluviu, care este deosebit de important pentru Romania.

Asa cum probabil stiti, teritoriul tarii noastre este amplasat in proportie de 98% in bazinul Dunarii si aproape toate cursurile de apa ajung in final in Dunare. Dunarea este sursa de energie si alimentare cu apa, cale navigabila ce leaga estul si centrul Europei si nu in ultimul rand un patrimoniu natural de importanta globala.

Ca stat aval in bazinul Dunarii, Romania este deosebit de interesata in amplificarea nivelului de protectie a calitatii apelor la nivelul bazinului hidrografic, in special luand in considerare existenta pe teritoriul sau a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Delta Dunarii este una din cele mai mari zone umede din lume care contine specii rare de fauna si flora precum si peste 30 de tipuri de ecosisteme. Dar aceasta valoare naturala unica este sub o presiune in crestere. Biodiversitatea si ecosistemele sunt supuse aici unei mari presiuni.

Tinand cont ca Dunarea isi aduna apele din 18 tari si luand in considerare complexitatea problemelor generate de necesitatea de reabilitare a mediului acvatic din bazinul hidrografic al Dunarii si realizarea dezvoltarii durabile pentru fiecare tara din bazinul hidrografic al acesteia, este necesara o abordare integrata la nivelul bazinului de catre toate partile interesate. In acest sens, consideram ca Directiva Cadru Apa a Uniunii Europene este cel mai important instrument pentru realizarea acestui obiectiv.

Credem ca aceasta Directiva acopera toate masurile necesare atingerii dezvoltarii durabile, inclusiv aspectele ecologice ale bazinelor si, in acelasi timp, ofera posibilitatea unei coabitari mai bune intre oameni si mediu, avantajoasa pentru ambele parti.

Din acest punct de vedere, am facut un mare pas inainte in februarie 2010 cand, la nivelul Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), a fost aprobat Planul de management al bazinului hidrografic. Implementarea acestui Plan de management si, in special, a programului de masuri care are drept scop atingerea unei stari bune a tuturor apelor din bazin constituie in prezent o prioritate in cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii.

In acest sens, un rol deosebit revine Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea, care ofera cadrul necesar pentru cooperarea la nivel de bazin hidrografic si prin intermediul careia se realizeaza o armonizare a strategiilor si activitatilor, care au drept scop utilizarea durabila a apelor si protectia mediului acvatic.

In prezent, ne aflam in etapa de elaborare a celui de al doilea Plan de management a bazinelor hidrografice, atat la nivelul bazinului Dunarii, cat si la nivelul bazinelor nationale. Acest nou plan se va cladi pe experienta obtinuta in primul Plan de management si se va concentra in mod deosebit pe masuri dedicate imbunatatirii calitatii mediului acvatic.

Pentru a sprijini aceste eforturi, dar si pentru a realiza o mai mare coeziune economica si sociala a regiunii Dunarii, in 24 iunie 2011, Consiliul European a adoptat Strategia Dunarii, care ne ofera o viziune unitara asupra tuturor activitatilor desfasurate la nivelul bazinului dunarean, cu scopul de a dezvolta regiunea, de a imbunatati calitatea vietii cetatenilor, dar si de a proteja mediul.

Strategia Dunarii reprezinta o excelenta oportunitate pentru identificarea si promovarea unui portofoliu de proiecte, in special a celor cu relevanta transfrontaliera, care acopera cei 4 piloni principali ai Strategiei: conectivitate, protectia mediului, dezvoltare economico-sociala si cresterea capacitatii institutionale.

In Strategie se mentioneaza ca nu se poate progresa ignorand provocarile prezente, legate de nevoia din ce in ce mai crescuta de exploatare si utilizare a resurselor naturale.

De aceea, cresterea economica nu trebuie sa conduca la dezechilibre in mediul natural, dezechilibre care de foarte multe ori sunt ireversibile. Romania, ca cea mai mare tara din bazinul Dunarii, joaca un rol important pentru asigurarea succesului acestei strategii, si de aceea, este hotarata sa intreprinda toate actiunile necesare pentru a indeplini acest obiectiv. In acest context, propunerile noastre de proiecte sunt indreptate atat spre dezvoltarea infrastructurii de mediu pentru reducerea poluarii, cat si spre reabilitarea ecosistemelor afectate, cum ar fi zona inundabila a Dunarii inferioare.

Trebuie sa avem in vedere, insa, ca rezultate satisfacatoare la nivel regional se pot obtine numai prin stabilirea si realizarea unor obiective concrete la nivel national. Guvernul Romaniei acorda o atentie deosebita programelor si proiectelor ce au drept obiectiv protectia calitatii apelor la nivel national, alocandu-se pentru aceste activitati fonduri, atat de la bugetul de stat, cat si din fonduri europene si credite externe.

Este important sa constientizam faptul ca numai actiunile guvernamentale nu vor aduce imbunatatirea calitatii apei si a conditiilor de mediu. Fiecare dintre noi poate face ceva pentru a proteja ecosistemul care ne sustine. Industrie, ferme, autoritati locale, oameni de toate varstele trebuie sa se uneasca si sa actioneze in asa fel incat sa contribuie la conservarea si, daca este necesar, la refacerea ecosistemului acvatic care ne apartine tuturor. Este important sa subliniem ca oricate eforturi vom depune la nivelul autoritatilor, prin elaborare de reglementari, monitoring si inspectie sau prin lucrari de investitii, nu vom avea rezultatele dorite daca la nivelul comunitatilor si al indivizilor nu se va realiza o schimbare de atitudine.

Pentru a realiza un mediu curat, dialogul intre partile interesate trebuie sa fie bazat pe o comunicare eficienta, clara si onesta, fara interese ascunse, unicul interes fiind cel al promovarii, in parteneriat, a principiului dezvoltarii durabile.

In sprijinul acestei idei, functioneaza Comitetele de bazin, care contribuie, prin implicarea tuturor actorilor in activitatea decizionala din acest domeniu, la eficientizarea colaborarii si responsabilizarea tuturor celor care convietuiesc in acelasi bazin hidrografic.

Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura acorda o deosebita atentie activitatilor pentru cresterea constientizarii cetatenilor privind conservarea si prevenirea poluarii apelor. In acest sens, desfasuram campanii pentru a insufla oamenilor – adulti si copii – dragostea fata de ape si ideea ca, viata lor de zi cu zi depinde de apa. Informarea, educatia si cultivarea ideii ca, apa sustine viata sunt elemente esentiale, care schimba pe zi ce trece atitudinea semenilor nostri fata de viitorul acestei resurse a naturii.

Strategiile majore pe termen lung in privinta gestionarii Dunarii trebuie sa fie rodul colaborarii si coordonarii intre toate statele riverane. In felul acesta, Dunarea este, din nou, un factor unificator, un liant al colaborarii intre popoare si comunitati al caror destin este influentat nemijlocit de cursul ei fizic, istoric si spiritual.

Folosesc acest prilej aniversar pentru a-i felicita pe toti cei care sunt implicati direct in administrarea apelor romane, pentru ca, prin modul in care actioneaza, dovedesc faptul ca au inteles acest lucru. Bine administrata, Dunarea va ramane, pentru multe generatii de acum inainte, coloana vertebrala a acestei parti din Europa si va continua sa fie un factor de dezvoltare si progres pentru popoarele care traiesc pe malurile ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *