Cele mai rare flori de pe Terra

Cele mai rare flori de pe Terra
Cele mai rare flori de pe Terra

Pe Terra exista plante care abia au fost descoperite sau sint foarte putin cunoscute, se afla deja in pericol de disparitie. Printre acestea se remarca:

1. Strongylodon macrobotrys

Aceasta este o planta agatatoare, originara din padurile tropicale din Filipine. Face parte din familia care include mazarea si fasolea si poate atinge lungimi de trei metri. Culoarea florilor ei poate varia de la verde-albastrui la verde.

2. Rafflesia arnoldii

Este denumita popular si “Floarea cadavru” si se gaseste in special in padurile tropicale din Indonezia. Floarea nu este doar una dintre cele mai periclitate specii, ci si una dintre cele mai mari, putind ajunge la peste un metru latime.

Depinde insa in totalitate de o planta agatatoare, numita Tetrastigma vine, deoarece nu are tulpina, nu are frunze si nu are radacini, tragindu-si toata seva din planta mentionata.

Denumirea populara vine de la faptul ca, atunci cind infloreste, emana un miros de carne putreda, pentru a atrage muste si carabusi care ajuta la polenizare. Dupa ce infloreste, mai traieste doar circa o saptamina.

3. Silene tomentosa

Aceasta floare este specifica stincilor inalte din Gibraltar, iar prin 1980 botanistii au crezut ca a disparut. In 1992 a fost chiar declarata disparuta, dar in 1994 un alpinist a descoperit un exemplar pe o stinca greu accesibila.

4. Lotus berthelotii

Aceasta floare a fost clasata drept extrem de rari inca din 1884. Este specifica Insulelor Canare si se crede ca la inceputuri a fost polenizata de o specie de pasari care nu mai exista de mult timp in zona acestor insule, ceea ce ar putea explica motivul pentru care si floarea este pe cale de disparitie.

5. Cosmos atrosanguineus

Originara din Mexic, aceasta planta a disparut in salbaticie de peste o suta de ani, dar mai supravietuieste sadita si ingrijita de om. Culoarea florilor ei variaza de la rosu la grena, iar diametrul acestora este de 3-4 centimetri. Parfumul lor seamana cu aroma de vanilie.

6. Kokai cookei

Acesta este un arbore mic, specific Insulei Hawaii, ce a fost descoperit in 1860, cind au mai fost gisite doar trei specimene. In 1978, un incendiu a afectat si ultimul exemplar, dar, din fericire, a mai fost salvata o ramura, din care s-au obtinut ulterior 23 de arbori, toti situati in diverse locuri din Hawaii.

Kokai cookei impresioneaza prin sutele de flori rosii, pe care le produce anual dupa ce ajunge la maturitate.

7. Cypripedium calceolus

Este denumita popular si “Papucii doamnei”, deoarece florile seamana cu niste papuci, si se gaseste in Europa (este un tip de orhidee salbatica). Singurul exemplar din Marea Britanie poate fi gasit in zona unui golf si se afla sub protectie stricta din 1917.

8. Epipogium aphyllum

Si aceasta planta a fost considerata disparuta, timp de 20 de ani, si abia de curind a mai fost gasita, raritatea ei avind legatura cu faptul ca este foarte greu de inmultit. Nu are frunze, nu depinde de fotosinteza, si, pentru a se hrani, are nevoie de o ciuperca cu ale carei radacini sa fie in contact.

9. Middlemist camellia

Este probabil cea mai rara planta care infloreste din lume, fiind cunoscute doar doua exemplare: unul situat intr-o gradina din Noua Zeelanda, iar altul in Marea Britanie.

Planta a fost adusa in Marea Britanie din China, de catre John Middlemist (dupa care a fost si numita), in 1804, iar de atunci a disparut din China. Floarea seamana cu un trandafir si este de un roz aprins.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,164FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente