Magura Zimbrilor si Muntii Tarcu pot fi de acum admirati dintr-un observator unic in Romania

In perioada 17-28 august, WWF-Romania si Camposaz au organizat un atelier „design and build” multi-cultural la finalul caruia a reiesit un observator al peisajului si naturii salbatice din Magura Zimbrilor, Muntii Tarcu. Atelierul s-a derulat in cadrul proiectului LIFE-Bison, prin care WWF-Romania si Rewilding Europe depun eforturi pentru refacerea populatiei de zimbri liberi din sud-vestul…

Citește mai departe

Tomatostock – targul de rosii ecologice

Daca aveti treaba, astazi, pe strada Energiei din Bacau, nu ratati targul de rosii ecologice organizat de un pasionat de tomate la parterul imobilului nr 34, langa Restaurantul Gradinita. Pe cei 500 de metri patrati de gradina de la Podis, Claudiu Popovici cultiva de cativa ani rosii. Dar nu orice fel de rosii, ci soiuri…

Citește mai departe

COMUNICAT: Cantitatea de gunoaie din Cluj poate fi redusa cu 58%

La prima sedinta a Consiliului Consultativ pe tema gestionarii deseurilor in jud. Cluj au fost identificate urmatoarele solutii: separarea deseurilor la sursa pe trei fractii (biodegradabil, reciclabil, rezidual), colectarea separata a acestor deseuri, in zile diferite, implementarea sistemului PAYT (platesti-pentru-cat-arunci), tratarea fractiei biodegradabile colectate separat, prin compostare si/sau digestie anaeroba pentru producerea de biogas. Totodata,…

Citește mai departe

Comoara din gradina legumicultorului roman. O rosie autohtona fara nume face furori prin dimensiune si gust

Gradina legumiculturii romanesti este deosebit de bogata, iar multe soiuri performante, autohtone raman necunoscute. Dedicat pasiunii sale pentru conservarea soiurilor vechi de legume, Vali Cucu (60 de ani ) este fermierul multumita caruia astazi mai avem rosii uriase romanesti. Acum 30 de ani, legumicultorul din comuna nemteana Baltatesti a primit de la un inginer agronom…

Citește mai departe

Lectia de agricultura ecologica de la Topa: Doi soti reusesc sa administreze cu succes o ferma bio gandita ”ca afara”

Ferma ecologica Topa este un model de afacere care respecta toate rigorile agriculturii bio si, pe deasupra, reuseste, an de an, sa se transforme intr-o adevarata scoala de ucenicie pentru agricultorii care vor sa renunte la chimicale. Sotii Cismas, Dan si Tincuta, administreaza o ferma ecologica in satul Topa, la opt kilometri de Sighisoara, in…

Citește mai departe

Ecologie à la Botosani, cel mai verde oras al Romaniei: copacii sunt lasati sa creasca prin acoperisurile cladirilor

Un nou stil arhitectural urban a luat nastere la Botosani, din dragoste pentru natura. O patroana de magazin si un proprietar de cabinet medical au lasat copacii sa treaca prin acoperisul cladirilor, oferind o priveliste inedita. Oamenii spun ca iubesc natura si nu s-au indurat sa taie arborii care ar fi trebuit sa faca loc…

Citește mai departe

O sociologie a fanului / studiu.

O echipa mixta romano-suedeza cerceteaza istoria, etnologia, sociologia si ecologia fanului romanesc, cu rezultate folositoare. Cine nu a tinut niciodata o furca in mana si nu s-a bucurat de parfumul ierbii cosite si de linistea dintre dealurile de munte pline de capite? Peisajul cu clai este omniprezent in Romania, iar dintre produsele culturii noastre traditionale,…

Citește mai departe

Tanar lovit in cap cu pistolul de un angajat al Politiei Locale din Capitala. Se anunta proteste [video]

UPDATE – Societatea civila s-a organizat pe Facebook si se pregateste de protest. Diseara, de la ora 19:30, oamenii sunt asteptati in fata sediului Politiei Locale Sector 1 pentru a-si exprime nemultumirea fata de agresiunea tanarului Ionut Cojan. „Luam atitudine impotriva Politiei Locale, o institutie de forta evoluata prin sporirea succesiva a puterilor unor pazinici…

Citește mai departe

Amber Gardens, primul proiect rezidential cu locuinte verzi de lux din Romania

Amber Gardens, primul proiect rezidential cu locuinte verzi de lux din Romania, a inregistrat vanzari record in primele luni ale acestui an. Vanzarile confirma o cerere din ce in ce mai mare pentru locuinte eficiente energetic, care au in acelasi timp o calitate deosebita, un design modern si raspund preocuparii sporite pentru confort si sanatate….

Citește mai departe

Slow Food Iasi porneste Melcul Verde

Incepand cu 26 martie Slow Food Iasi daruieste comunitatii iesenilor un nou proiect in care copiii sa invete despre hrana locala, naturala si sanatoasa. Este vorba despre proiectul Melcul Verde, un proiect pilot de creare a unor gradini scolare comestibile. Grupuri de copii din clasele primare si gimnaziale, coordonati de profesori si ajutati de partenerii…

Citește mai departe

Arcuda, un paradis al Biodiversitatii

World Conservation Union a raportat ca la fiecare 20 de minute, cel putin o specie din lumea plantelor sau animalelor dispare. Numarul speciilor amenintate cu extinctia totala, in urmatoarele decenii, este apreciat la 50.000 pe an. Biodiversitatea, in splendoarea ei, este profund si ireversibil afectata. Iresponsabilitatea omului fata de natura, a inceput sa genereze studii…

Citește mai departe

„Romania traieste in armonie cu natura” – sloganul tarii noastre la Expo Milano 2015

„Romania traieste in armonie cu natura” va fi sloganul prin care se va promova tara noastra la Expo Milano 2015, expozitie universala ce se va desfasura in perioada 1 mai -31 octombrie. Expozitia va avea tema generala „Hranirea planetei, Energie pentru Viata”, a mentionat comisarul general al Romaniei la Expo Milano 2015, Georgian Ghervasie, intr-un…

Citește mai departe

Alianta Franceza din Ploiesti a lansat un proiect care incurajeaza lectura si respectul fata de mediu

Alianta Franceza din Ploiesti a marcat, ieri, implinirea a 25 de ani de activitate prin inaugurarea unui nou proiect cultural intitulat „Un livre, un jardin/ O carte, o gradina”, dedicat elevilor prahoveni. La manifestarea organizata la sediul institutiei au participat Christophe Gigaudaut, consilier al Ambasadei Frantei si directorul Institutului Francez din Bucuresti, profesorul Tiberiu Lazar,…

Citește mai departe

Ecoruralis: Seminte traditionale distribuite gratuit taranilor si gradinarilor

Semintele vechi traditionale, vechea germoplasma a populatiilor locale romanesti, formate sub influenta selectiei naturale, sunt o mostenire foarte pretioasa, o avutie pe cale de disparitie. Asociatia Eco Ruralis a lansat cu acest prilej Catalogul de Seminte Traditionale editia a III-a prin care distribuie gratuit taranilor si gradinarilor 108 varietati de seminte traditionale. Rosii, ardei, castraveti,…

Citește mai departe

Leacuri din gradina: Castanele comestibile

Piureul din castane, un adevarat elixir, este unul dintre putinele produse care, prelucrate termic, pastreaza in mare parte vitaminele fructului proaspat. Datorita aportului imens de vitamine si minerale, acesta este un tonic natural extrem de puternic. Castanul comestibil (castanul dulce) este un arbore (Castanea sativa) din familia Fagaceae, originar din sudul Europei si al Asiei…

Citește mai departe