Cu toate ca este o specie longeviva, cu o durata medie de viata de pana la 60 de ani, Condorul californian (Gymnogyps californianus) a avut de suferit, de-a lungul timpului, din cauza braconajului, otravirii cu plumb si a distrugerii habitatului, fiind in prezent cea mai rara specie de pasari din lume, informeaza AGERPRES.
Condorul californian este o specie de pasare rapitoare, care se afla pe locul doi ca marime in lume si care face parte din familia vulturilor plesuvi din America de Nord (Cathartidae). Condorul californian este singurul supravietuitor al speciei Gymnogyps.
Numarul condorilor a scazut dramatic in secolul XX. In urma unui program de conservare a speciei elaborat de guvernul american, au fost capturati, in 1987, toti cei 22 de condori aflati in libertate. Acestia au fost crescuti in rezervatia de animale salbatice din San Diego si in gradina zoologica din Los Angeles. Dupa ce numarul acestora a sporit suficient, pe la inceputul anilor ’90, au fost eliberate treptat, in natura, mai multe exemplare.
Potrivit raportului emis de California Condor Recovery Program, la 31 octombrie 2014, numarul condorilor era de 425 de exemplare, dintre care 219 se aflau in libertate. Acestia pot fi vazuti doar in zona Marelui Canion si in muntii de pe coasta de vest a statului California.
Specia a fost pusa sub ocrotirea legii, astazi vanatul Condorului californian este interzis.