Romania participa la evenimentul mondial ‘Ora Pamantului’ pe 28 martie

0
656
România participă la evenimentul mondial 'Ora Pământului' pe 28 martie
Romania participa la evenimentul mondial 'Ora Pamantului' pe 28 martie
Romania participa la evenimentul mondial ‘Ora Pamantului’ pe 28 martie

Cetateni, organizatii, companii, institutii publice si centre culturale din intreaga tara sunt asteptate sa participe in data de 28 martie la a saptea editie a evenimentului Ora Pamantului (Earth Hour), cea mai mare miscare voluntara de mediu din toate timpurile, a anuntat, miercuri, organizatia WWF-Romania. In acest an, in data de 28 martie, la ora locala 20,30, peste 7.000 de orase din mai mult de 162 de tari vor stinge lumina cu scopul de a arata preocupare pentru protejarea naturii. ‘Anul acesta este un moment de cotitura la nivel international in ceea ce priveste politicile si angajamentele statelor din intreaga lume pentru a incetini incalzirea globala si a atenua impactul schimbarilor climatice. In decembrie vor avea loc negocierile finale intre statele membre ONU privind tintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera — principalul factor ce determina cresterea temperaturilor si alte probleme conexe de mediu. De aceea, Earth Hour are anul acesta o insemnatate si un rol aparte, pentru ca poate canaliza vocea a doua miliarde de sustinatori intr-un scop comun esential, de care depinde chiar supravietuirea noastra pe aceasta planeta: convingerea liderilor lumii ca nu mai este timp pentru amanari sau justificari si ca acum este momentul pentru asumarea unor tinte si a unor responsabilitati ambitioase, pe masura provocarilor cu care ne confruntam’, arata WWF-Romania intr-un comunicat de presa.

Conform organizatiei de mediu, de-a lungul celor sase editii de pana acum, peste 40 de orase din Romania au participat in mod activ la Ora Pamantului si sute de mii de romani au stins luminile pentru o ora, in ultima sambata din martie. Astfel, cladiri simbolice, castele, monumente si institutii intrerup iluminatul in mod simbolic si gazduiesc evenimente tematice. Dintre reusitele importante ale miscarii Earth Hour in Romania amintim Palatul Parlamentului, cea mai mare cladire civila din lume, care intr-o ora consuma cat un oras de 20.000 de locuitori, stinge luminile in fiecare an de Earth Hour si, mai mult decat atat, opreste iluminatul exterior pe parcursul noptii, in fiecare seara. Pana in prezent, din 2012, WWF-Romania a premiat trei orase din Romania (Bistrita, Timisoara si Satu Mare) cu titlul de ‘Capitala Earth Hour Romania’.

In 2015, mesajul si indemnul organizatiei pentru comunitatea Earth Hour din Romania este ‘Daruieste naturii din energia ta’. La nivel de orase, autoritatile si asociatiile locale sunt provocate sa organizeze, pe parcursul lunii martie, actiuni de mediu care sa culmineze pe 28 martie cu un cros de amploare, pe un traseu prestabilit — Crosul ‘Ora Pamantului’, unde sa se adune toti cetatenii preocupati de natura si pasionatii de alergare. ‘Earth Hour’ este cea mai mare manifestare voluntara de mediu din istorie, in cadrul careia toate luminile din orasele lumii sunt stinse simbolic. Evenimentul se sarbatoreste in Romania din anul 2009, iar la nivel international din anul 2007, cand WWF Australia a organizat prima editie in orasul Sydney. In prezent, comunitatea globala care participa la Earth Hour este formata din peste doua miliarde de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.