Lectia de agricultura ecologica de la Topa: Doi soti reusesc sa administreze cu succes o ferma bio gandita ”ca afara”

Ferma ecologica Topa este un model de afacere care respecta toate rigorile agriculturii bio si, pe deasupra, reuseste, an de an, sa se transforme intr-o adevarata scoala de ucenicie pentru agricultorii care vor sa renunte la chimicale.

Sotii Cismas, Dan si Tincuta, administreaza o ferma ecologica in satul Topa, la opt kilometri de Sighisoara, in judetul Mures. Toata afacerea agricola se intinde pe 45 de hectare certificate in totalitate bio si pe care se cultiva de la plante medicinale si trandafiri pentru dulceata, pana la legume si fructe. De-a lungul anilor, cei doi soti au devenit o adevarata sursa de inspiratie pentru cei care vor inceapa o ferma ecologica, iar anual, tineri din tara si din strainatate le treg pragul pentru a face ”practica” la Ferma Topa.

Ferma Topa

Cu un proiect care creste frumos, Dan si Tincuta au ramas la fel de modesti si cu greu ii convingi sa vorbeasca despre rezultatele muncii lor, o munca deloc usoara, dar care a devenit si modul lor de viata.

“Nu este deloc usor, dar pot spune cu mana pe inima ca este extrem de frumos. La noi toata familia se implica si fiecare stie ce are de facut. Suntem multumiti ca nu depindem de un program fix si ne ducem viata intr-un mediu curat, extrem de placut. Iar daca din ceea ce facem noi mai invata si altii, atunci suntem cu adevarat fericiti. Este un sentiment unic atunci cand te suna un client si spune cat de multumit a fost de legume, dulceata sau branza. Atunci stii ca munca nu este de prisos si asta iti da energie si putere sa o iei in fiecare dimineata de la capat, chiar daca este canicula, ploaie, ninsoare”, ne-a descris Tincuta Cismas cum se desfasoara viata la ferma.

10010297_688100364583235_4575019991180052142_oDin lucratori, astazi administratorii fermei

Pana in anul 2009 ferma Topa a fost administrata de o fundatie din Germania care o infiintase in anul 2005. Ferma a luat nastere in scopuri didactice si mai putin ca o afacere.

„In colaborare cu directorul scolii din localitate s-a dorit initierea tinerilor dornici care vor sa invete principiile agriculturii biodinamice. Proiectul nu a functionat asa cum era stabilit si dupa trei ani, fundatia a decis sa-l dea unei familii care doreste sa il continue. Asa am preluat noi ideea si o continuam”, a spus Tincuta Cismas pentru Agrointeligenta.

Tanara fermiera isi aminteste ca, la inceput, atat ea cat si sotul ei erau simpli oameni care lucrau la Ferma Topa, si nici prin cap nu le trecea ca intr-o zi vor deveni chiar administratori.

rosii bio

Dan este de profesie mecanic iar Tincuta bucatareasa, meserie ce o ajuta de fiecare data sa isi rasfete musafirii popositi la ferma cu tot felul de bunatati de prin partea locului.

In ferma, muncile sunt facute de toata familia. Li se mai adauga ajutorul unui tractorist pentru treburile campului si inca trei persoane responsabile cu ingrijirea celor vaci 20 din rasa Baltata Romaneasca.270193_190324427694167_1407387_n

Despre cat au investit in ferma, sotii Cismasspun ca n-au tinut socoteala cu toate sumele cheltuite.

“Investitia nu a fost asa mare pentru ca ferma este luata in arenda. Initial am facut contract pe 6 ani, iar acum am prelungit cu 5 ani. Cu terenurile si utilajele de productie, valoarea fermei cred ca ajunge la 350.000 de lei. Singura noastra obligatie este sa cotizam cu 5 la suta din profitul lunar catre fundatia de la care avem ferma in arenda”, ne-a mai declarat Tincuta Cismas.

Intre produsele Fermei Topa, cea mai cunoscuta este dulceata lor de trandafiri ecologici, o delicatesa de care insusi Printul Charles al Marii Britanii s-a aratat incantat. Borcanul de 200 ml costa doar 8 lei, pret pe car sotii Cismas l-au pastrat inca din 2009, cand au preluat ferma. Au pastrat si modul simplu de preparare, iar o parte din petalele de trandafir sunt deshidratate in uscatoarele solare de la ferma si sunt ambalate pentru ceaiuri ce se vand 3 lei punguta. Acum, la ferma Topa se mai cultiva trandafiri pe un hectar din cele 45, doar soiul Rosa Damascena adus din Bulgaria.

Vand o parte din productie prin Cooperativa taraneasca Biocoop

Pe celelalte suprafete, Ferma Topa mai are 15 hectare cu faneata, 12 de pasune si alte 15 hectare sunt cu teren arabil dintre care noua cu lucerna, doua cu grau, porumb, legume si plante medicinale. Aici se produce si lapte bio pe care familia Cismas il proceseaza la ferma pentru un castig mai mare.

”In clipa de fata vindem o parte din produse la Cooperativa Biocoop din Sibiu si restul catre persoane care ne cauta pe internet sau aud despre Ferma Topa si vor bunatati de la noi. Facem sortimente de branza dulce, telemea simpla sau cu verdeturi, pe care o dam si la restaurante cu 18 lei kilogramul de telemea si 20 de lei, branza cu verdeturi. Mai vindem si la targuri”, ne-a mai explicat femeia. Ea este, de altfel, cea care are grija si de gradina de legume si de productia de bulion bio ce este apoi vandut cu 5 lei borcanul

Cultura de ciubotica-cucului si faina produsa bio, noutatile din ferma Topa

La Ferma Topa se cultiva si plante medicinale, precum galbenelele, menta, lamaita si salvia, dar cea mai noua cultura este cea de ciubotica-cucului, plantata anul acesta pe 50 de ari. Recolta poate fi culeasa de abia peste trei ani atunci cand vor avea primele flori. Tot o noutate este anul acesta faina bio, din grau ecologic, care s-a epuizat deja si s-a vandut foarte bine la 4,5 lei kilogramul.

oaspeti la Ferma Topa

Oaspetii invata muncind cot la cot cu fermierii

Cei doi soti primesc periodic oaspeti din tara, dar si din strainatate, asa cum se intampla acum, cand in ferma de la Topa lucreaza o studenta din Franta, venita in Romania sa descopere ce inseamna o ferma bio.

“A venit din 15 iunie si sta pana pe 9 august. Avea o tema la facultate sa studieze insectele si aportul lor in agricultua bio, alegand sa observe acest fenoment la ferma noastra. In general, cei care vin voluntari stiu ca sunt aici sa ajute in ferma, iar noi le asiguram cazare. Adica nu vin la relaxare, ci muncesc alaturi de noi. Inca nu ne permitem sa primim grupuri, ca nu avem capacitate, dar primim mai multe persoane ca oaspeti de o zi, sa ne viziteze ferma, sa deguste ce producem”, ne-a mai explicat femeia.

In ferma sunt asigurate dusuri cu apa calda si mancare, iar cei doi soti au momentan in constructie cateva anexe tocmai pentru a putea asigura o capacitate mai mare de cazare in viitor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *