Reteta unui start-up de 100.000 de euro. O livada de 8 hectare, doua branduri de nectar si „faptul ca am crescut la sat“

Adina Popa, 26 de ani, admi­nis­trator al producatorului Sultana Eco Fruct din Calarasi, si-a propus sa vanda pana la finalul acestui an su­curi, gemuri si dul­ce­turi de 100.000 de euro, toate pro­duse din fruc­tele cres­cute in propria livada de 8 hectare. Eco Fruct Sultana, firma care ope­reaza bran­dul de produse na­turale, a incheiat anul trecut…

Citește mai departe

Lectia de agricultura ecologica de la Topa: Doi soti reusesc sa administreze cu succes o ferma bio gandita ”ca afara”

Ferma ecologica Topa este un model de afacere care respecta toate rigorile agriculturii bio si, pe deasupra, reuseste, an de an, sa se transforme intr-o adevarata scoala de ucenicie pentru agricultorii care vor sa renunte la chimicale. Sotii Cismas, Dan si Tincuta, administreaza o ferma ecologica in satul Topa, la opt kilometri de Sighisoara, in…

Citește mai departe
Produsele ecologice românești, prea puţine în hipermarketuri

Produsele ecologice romanesti, prea putine in hipermarketuri

Fructele si legumele romanesti provenite din agricultura ecologica sunt ca si inexistente pe rafturile marilor retele de retail. La lapte, in schimb, exista un singur brand certificat ecologic, in timp ce la oua circa 10% din vanzari reprezinta oua ecologice, potrivit studiului „Retailer Scorecard“, publicat in noiembrie 2014 de WWF Romania. Chiar daca ponderea marfurilor…

Citește mai departe

APIA: Fermierii care ard miristile si resturile vegetale pe terenul arabil vor fi sanctionati

Fermierii care ard miristile si resturile vegetale pe terenul arabil sau ard vegetatia pajistilor permanente incalca Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC 5 si GAEC 8) si vor fi sanctionati, se arata intr-un comunicat al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), remis miercuri AGERPRES. Referitor la GAEC 5, APIA precizeaza ca nu…

Citește mai departe
Ferma Familial? Bio, baza dezvolt?rii rurale durabile

Agricultura ecologica, dupa reguli noi

*Inregistrarea “ecologistilor, pana pe 15 mai * In Neamt, 41 operatori si 2130 ha cultivate ecologic In ultima vreme s-a venit cu foarte multe reglementari in domeniul agriculturii ecologice. Cele mai dure se refera la stabilirea masurilor si sanctiunilor privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice, organismele de inspectie si certificare din sistemul agriculturii ecologice….

Citește mai departe
Curs acreditat de agricultura ecologica la Constanta

Agricultura ecologica, dupa reguli noi

Este vizata activitatea de inspectie si certificare * In Neamt, peste 2130 ha cultivate in sistem ecologic Ministerul Agriculturii a emis un ordin pentru aprobarea noilor reguli privind organizarea sistemului de inspectie si certificare in agricultura ecologica. Ordin prin care s-au delegat atributiile de control unei entitati mandatate de MADR, denumita Entitate Mandatata. Detalii i-am…

Citește mai departe
Finan?are norvegian? pentru 34 proiecte din industria "verde"

Primele falimente din industria fotovoltaica? Dezvoltatorii unor proiecte din Giurgiu isi cer insolventa

Dezvoltatorii unor proiecte fotovoltaice din Giurgiu isi cer insolventa. Demersul acestor firme are loc la cateva saptamani dupa aplicarea unor masuri care au zguduit industria de profil. Firmele Rios Solar Renovables si Rios Solar Total, care dezvolta proiecte fotovoltaice in Giurgiu, isi cer insolventa, potrivit unor dosare inregistrate la Tribunalul Bucuresti. Acestea ar putea fi…

Citește mai departe
daca am probleme de

APIA: Fermierii trebuie sa respecte bunele conditii agricole si de mediu (GAEC 5 si GAEC 8)

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza cu privire la obligatia fermierilor de a respecta Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC 5 si GAEC 8), conform carora nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente. Referitor la GAEC 5: precizam ca nu…

Citește mai departe

Coltul micului fermier – Plantarea pomilor

O plantare reusita influenteaza favorabil procentul de prindere si evolutia ulterioara a pomilor. Este necesara respectarea unor reguli elementare: n Plantarea trebuie facuta cat mai timpuriu, daca se poate pana la 15-20 aprilie, pentru ca pomii sa nu sufere daca primavara este secetoasa. De la scoaterea pomilor din pepiniera pana la plantare trebuie sa treaca…

Citește mai departe

Romanul de azi, fratele vitreg al codrului

1. Padurea si istoria romanilor Este bine stiut ca inainte vreme, pe cand nici ouale nu erau asezate pe aceste meleaguri sub closca civilizatiei, codrul era principalul aliat al romanilor in lupta cu adversitatile politice si sociale, caci aici se adaposteau bejenarii napastuiti de urgia trambelor de navalitori, aici – ca intr-o cetate inexpugnabila –…

Citește mai departe

Agricultorii care incendiaza miristile risca sa piarda subventiile

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si Garda Nationala de Mediu au semnat un protocol de colaborare privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si…

Citește mai departe

Dezvoltarea economica a Comunei Rosia Montana fara exploatarea minerurilor aurifere

Dezbaterile din ultimii ani privitoare la oportunitatea proiectului investitiei de punere in valoare a zacamintelor de aur si argint din localitatea Rosia Montana au vizat, precumpanitor , aspectele de ordin economic, ecologic ale viitoarei exploatari si mai putin posibilitatile ca localitatea sa poata evolua spre dezvoltare economico- sociala in lipsa exploatarii zacamintelor aurifere. Lucrarea prezenta…

Citește mai departe

Au inceput inscrierile la Targul pentru Fermieri si Industrie Alimentara AGRALIM 2012!

Au inceput inscrierile la Targul pentru Fermieri si Industrie Alimentara AGRALIM 2012! Targul pentru Fermieri si Industrie Alimentara AGRALIM 2012 va avea loc in perioada 27 – 30 septembrie 2012, la Centrul Expozitional Iasi. Organizat de ABplus Events sub patronajul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”, AGRALIM este targul…

Citește mai departe

O mare parte a produselor obtinute din agricultura ecologica, 70 – 80%, a fost destinata exportului

Sectorul agriculturii ecologice a fost, in anul 2011, intr-o dinamica ascendenta, cu un ritm mediu ponderat de crestere anuala de 23 %. Potrivit site-ului de specialitate recolta.eu, anul anterior, suprafata cultivata in sistem de agricultura ecologica a fost de aproape 300.000 ha, (fata de 260.000 ha, in 2010), din care suprafata cultivata pe teren arabil…

Citește mai departe

Afaceri alimentare la scara mare:Rusia arendeaza teren agricol tarilor din Asia de Sud-Est

Acestea cauta alternative pentru a-si asigura surse stabile de aprovizionare cu alimente, in vreme ce fermierii rusi lasa necultivata aproximativ un sfert din suprafata agricola de 166 de milioane de hectare a tarii Rusia ofera teren agricol tarilor din Asia de Sud-Est pentru ca acestea sa-si poata asigura o sursa sigura de aprovizionare cu alimente,…

Citește mai departe

BioFach 2011

ASOCIA IA OPERATORILOR DIN AGRICULTURA ECOLOGICA – „BIO- ROMANIA”, asocia ia patronala din domeniul produselor ecologice, impreuna cu Ministerul Economiei, Comer ului si Mediului de Afaceri – Departamentul de Comer Exterior reprezentat de Dl. Costin Lianu, organizeaza pavilionul na ional al Romaniei la cel mai mare targ din lume de produse ecologice Biofach – Nuremberg….

Citește mai departe

Agentia Domeniilor Statului ar putea prelua si fondul forestier

Scapata de la desfiintare, Agentia Domeniilor Statului, specializata in gestionarea si valorificarea patrimoniului agricol al statului, se restructureaza intr-o structura noua, puternica, ce ar putea prelua in administrare si fondul forestier al statului. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, vrea sa lanseze ADS pe piata funciara si sa o includa in PNDR * In judetul Sibiu, ADS…

Citește mai departe
Biocombustibilii obtinuti din deseuri ar putea alimenta 16% din transportul rutier al UE

Obiectivul european pentru biocombustibili scoate din productia de hrana o suprafata cat Irlanda

Planurile de a impune soferilor europeni sa foloseasca mai mult biocombustibil pana in 2020 ar putea scoate din productia de hrana o suprafata echivalenta cu Irlanda si ar accelera schimbarile climatice, avertizeaza Institutul pentru Strategii Europene de Mediu (IEEP) intr-un nou studiu. Raportul se bazeaza pe planurile statelor membre de indeplinire a obiectivului de obtinere…

Citește mai departe
Centrul pentru Resurse Juridice ?i Funda?ia Cultural? Ro?ia Montan?: RMGC dezinvormeaza

Scenariu de evolutie economica: Rosia Montana in 2030

Fundatia episcopul Grigorie Leu – Miscare Pentru Progresul Satului Romanesc Stimate Domnule Primar, EUGEN FURDUI Am avut prilejul sa va cunosc cu doua luni in urma, ocazie cu care am promis sa va trimit o scurta lucrare privitoare la perspective probabile de evolutie ale localitatii Rosia Montana. In materialul anexat am incercat sa schitam, dupa…

Citește mai departe