APIA reduce platile daca agricultorii dau foc la miristi

APIA reduce platile daca agricultorii dau foc la miristi

APIA informeaza cu privire la nerespectarea Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) 5 si 8, prin care nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.

Referitor la GAEC 5 precizam ca nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, iar obiectivul acestei conditii este mentinerea materiei organice in sol prin aplicarea masurilor de gestionare minima a miristilor.

Agricultorul care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita s.a.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare.

Agricultorilor care nu respecta acest GAEC, li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a sanctiunilor pentru nerespectarea GAEC.

Conformitatea sau dupa caz neconformitatea cu GAEC 5 se constata la controlul pe teren, in timpul campaniei de vara, unde se observa daca miristea sau resturile vegetale au fost sau nu arse.

Gravitatea nerespectarii GAEC 5 se evalueaza in functie de suprafata parcelelor cu miristi sau resturi vegetale arse, raportata la tolalul suprafetei arabile determinate din exploatatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *