Agricultura ecologica, mari sanse de a deveni un sector profitabil

Agricultura ecologica, mari sanse de a deveni un sector profitabil
Agricultura ecologica, mari sanse de a deveni un sector profitabil

Daca terenurile deosebit de fertile din Romania ar fi valorificate la adevaratul lor potential, Romania ar putea deveni un competitor important in Europa. Este un lucru recunoscut de insasi comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, care afirma ori de cate ori are prilejul ca sectoarele in care fermierii romani se pot impune sunt agricultura ecologica, productia vegetala si zootehnia. Astfel de afirmatii au fost rostite si de ministrul agriculturii, Daniel Constantin. El a mentionat ca agricultura ecologica ar putea deveni un ambasador al Romaniei. Cu o suprafata de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru productie, 500.000 de hectare de pajisti si un numar de 15.000 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013, Romania exporta 80% din productie. Din pacate, exporturile sunt reprezentate insa de materie prima si foarte putine produse procesate.

“Chiar daca nu putem vorbi de mari valori, putem vorbi despre calitatea produselor romanesti. Daca vom stimula, asa cum incercam sa stimulam agricultura ecologica, cred ca vom avea sansa si cu celelalte produse. De asemenea, Romania sper sa redevina un granar, cel putin pentru aceasta zona, pentru ca suntem recunoscuti, de exemplu, cu productia la porumb, care se situeaza pe primele locuri in Europa. Avem si alte produse cu care ne situam intre primele 5-7 state ale UE.”, a spus Daniel Constantin. Acesta a mentionat si potentialul inca nevalorificat din sectorul zootehniei, in conditiile in care Romania detine 4,5 milioane hectare de pasuni : “Suntem tara care are cele mai mari suprafete de pasuni din Europa. Acest lucru inseamna un potential nevalorificat suficient de mare in zona de zootehnie, iar fermierii ar trebui sa se indrepte catre cresterea animalelor, pentru care primesc subventii extrem de tentate”.

Romania s-a aflat anul trecut pe primul loc in Uniunea Europeana la suprafata cultivata cu porumb, situandu-se insa pe pozitia a doua in ceea ce priveste productia, randamentul fiind inferior fata cel obtinut de catre fermierii francezi, de exemplu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,549FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente