In luna decembrie se va deschide o noua sesiune de depunere a cererilor pentru schema de ajutor specific de minimis in sistemul de agricultura ecologica. Asta este posibil intrucat solicitarile inregistrate la centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura sunt sub numarul maxim estimat de beneficiari, precum si sub bugetul alocat acestei scheme de plata.
Obiectivul schemei este de a se asigura un echilibru al ajutoarelor care se acorda pentru operatorii aflati in perioada de conversie in anul 2013, comparativ cu anul 2012, pentru exploatatiile inscrise in sistemul de agricultura ecologica – sector vegetal, cu dimensiuni cuprinse intre 0,3 – 5 ha si 5,1 – 20 ha.
Cuantumul sprijinului financiar este de 1.180 lei si reprezinta contravaloarea a 270 euro a compensatiei acordata operatorilor inscrisi in sistemul de agricultura ecologica – sectorul vegetal cu exploatatii cuprinse intre 0,30 ha – 5 ha, inclusiv si de 845 lei, suma ce reprezinta contravaloarea a 192 compensatiei financiare pentru exploatatiile cuprinse intre 5,1 ha – 20 ha.
La nivel national, bugetul total estimat al acestei scheme este de 10,6 milioane de lei. Romania are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti si un numar de 15.500 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013. In Neamt avem 50 de operatori ecologici din sectoarele vegetal si animal, dar si din cele de procesare, comercializare si export produse agricole ecologice.