Primele falimente din industria fotovoltaica? Dezvoltatorii unor proiecte din Giurgiu isi cer insolventa

Finan?are norvegian? pentru 34 proiecte din industria "verde"
Primele falimente din industria fotovoltaica? Dezvoltatorii unor proiecte din Giurgiu isi cer insolventa
Primele falimente din industria fotovoltaica? Dezvoltatorii unor proiecte din Giurgiu isi cer insolventa

Dezvoltatorii unor proiecte fotovoltaice din Giurgiu isi cer insolventa. Demersul acestor firme are loc la cateva saptamani dupa aplicarea unor masuri care au zguduit industria de profil.

Firmele Rios Solar Renovables si Rios Solar Total, care dezvolta proiecte fotovoltaice in Giurgiu, isi cer insolventa, potrivit unor dosare inregistrate la Tribunalul Bucuresti.

Acestea ar putea fi primele cazuri de insolventa din domeniu, care au loc dupa schimbarile recente ce au afectat industria fotovoltaica.

Firma Rios Solar Renovables a dezvoltat un parc fotovoltaic in localitatea Baneasa, judetul Giurgiu, cu o putere instalata de 79,2 MW. Aceasta firma se afla pe lista producatorilor de energie eoliana si fotovoltaica ce au incheiat contracte de racordare cu Enel.

Pentru dezvoltarea proiectului din Giurgiu, compania a solicitat transformarea unei suprafete de 7 hectare din teren arabil in teren construibil.

Si firma Rios Solar Total avea in plan dezvoltarea unui parc fotovoltaic in aceeasi localitate din Giurgiu.

Cererile de intrare in insolventa ar putea fi explicate prin schimbarile recente, care au afectat industria de profil.

Guvernul acorda producatorilor de energie regenerabila un ajutor sub forma certificatelor verzi. In luna iunie Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede, printre altele, amanarea, in perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018, a unui numar de certificate verzi, in functie de tehnologia folosita la producerea electricitatii.

Derularea proiectele solare este foarte dificila in acest moment din cauza unui cumul de factori: reducerea certificatelor verzi, interzicerea amplasarii instalatiilor fotovoltaice pe terenurile agricole si impunerea de taxe anti-dumping, ce genereaza o crestere de preturi si, implicit, o scadere a cererii pe piata.

Cat de afectata va fi Romania, care sunt cauzele razboiului comercial pornit de Europa si cum reactioneaza chinezii, cititi intr-o analiza DailyBusiness.ro.

Pe de alta parte, in ciuda acestor schimbari, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a aprobat in sedinta din 14 august 2013 autorizatii de infiintare pentru 8 proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice si pentru 2 parcuri eoliene, potrivit unui document postat pe site-ul institutiei.

In luna iulie 2013, ANRE a acordat 39 de autorizatii de infiintare pentru proiecte fotovoltaice, doua pentru eoliene, doua pentru producerea energiei pe baza de biomasa si o autorizatie pentru producerea de energie hidro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *