Balti de apa cu grad inalt de radioactivitate, descoperite la Fukushima

Balti cu apa cu grad inalt de radioactivitate, descoperite la Fukushima
Balti cu apa cu grad inalt de radioactivitate, descoperite la Fukushima

Balti cu apa extrem de radioactiva au fost descoperite in apropierea rezervoarelor de stocare a lichidului contaminat la centrala nucleara japoneza avariata de la Fukushima, au anuntat compania de electricitate Tokio Electric Power (Tepco) si Autoritatea de reglementare nucleara, potrivit AFP citat de Agerpres.

Radioactivitatea masurata la 50 de cm deasupra acestor balti era de circa 100 milisieverti pe ora, un nivel foarte ridicat care ii impiedica pe lucratori sa se apropie prea mult de ele, a precizat aceeasi sursa.

Un angajat al Tepco, grupul care administreaza centrala devastata de tsunami in 11 martie 2011, a descoperit luni, in jurul 09h50 (00h50 GMT) ca apa se scurgea printr-o valva si ca se formasera balti.

Aceasta apa provine din unul dintre numeroasele rezervoare de stocare si scurgerea continua marti dimineata, potrivit Tepco, care a afirmat totusi ca apa contaminata nu s-a scurs in Oceanul Pacific.

Un mic zid amplasat in jurul rezervoarelor de apa este destinat sa opreasca lichidul in caz de scurgeri. Totusi, s-ar putea ca unele valve sa fi fost lasate deschise, permitand astfel apei radioactive sa se scurga pe acolo, de unde si aparitia baltilor in afara acestui spatiu inchis.

Autoritatea de reglementare nucleara situeaza acest ultim incident la nivelul 1 al scalei internationale a evenimentelor nucleare (Ines, de la 0 la 7), ceea ce corespunde unei ‘anomalii’. Ea nu a constatat totusi vreo schimbare in nivelul de radioactivitate la o anume distanta de balti.

‘Am ordonat Tepco sa cerceteze care este rezervorul aflat la originea scurgerii pentru a o bloca’, a indicat autoritatea.

Tepco a inceput sa pompeze aceste balti luni, la 19h00 (10h00 GMT), in ritm de 1 mc/ora.

Gestionarea apei radioactive (stocata in sute de cisterne enorme amplasate special in diferite locuri ale sitului) constituie una dintre problemele cele mai acute ale Tepco. Acest lichid provine in mare parte din sistemul de racire indispensabil al reactoarelor.

Apa cu grad inalt de contaminare s-a acumulat, intre altele, in subsol intre reactoare si Oceanul Pacific din vecinatate, unde o parte se deverseaza in ritmul de 300 de tone zilnic. Tepco este pe cale sa pompeze acest lichid radioactiv pentru a incerca sa reduca scurgerile in mare, pe care compania le negase initial pana cand ele au devenit evidente.

In urma cu doua saptamani, premierul Japoniei, Shinzo Abe, a promis ca autoritatile se vor implica mai mult in gestionarea acestei ape contaminate.

Potrivit expertului francez Jerome Joly, director general adjunct al Institutului francez al radioprotectiei si sigurantei nucleare (IRSN), impactul asupra mediului inconjurator al acestor scurgeri de apa contaminata ramane totusi marginal in raport cu radioactivitatea totala emisa in 2011 in momentul accidentului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente