Agricultura din Ardan, in cadere libera. Culturile sunt topite de caldura

0
461
Agricultura ecologică din Ardan, în cădere liberă. Culturile sunt topite de căldură
Agricultura ecologica din Ardan, in cadere libera. Culturile sunt topite de caldura

Fermierii din localitatea Ardan, comuna Sieu, traiesc poate cea mai grea perioada din ultimii zeci de ani. Seceta ii aduce pe oameni in situatii limita, mai ales ca majoritatea traiesc din aricultura si nu au alte surse de venit. Culturile, pajistile, animalele dar si localnicii sufera din cauza lipsei precipitatiilor.
Primarul comunei Sieu spune ca problema secetei nu este una recenta deoarece se adauga si lipsa precipitatiilor de anul trecut. Nicio cultura nu a ramas neparjolita, iar apa de baut abia ajunge de pe o zi pe alta.

“Seceta este de mai mul timp. Zapada din iarna nu a ajutat prea mult, iar in acest an nu a plouat suficient. Toate culturile sunt afectate in proportii foarte mari”, a precizat pentru Bistriteanul.ro Olimpiu Iuga Napeu.

Potrivit acestuia, in Ardan fanetele s-au facut numai in proportie de 40 %, porumbul numai la jumatate din capacitate, si doar 30% din potentialul pajistilor a fost atins in acest an.

Ciferele sunt cu atat mai inspaimantatoare cu cat efectivul de animale este foarte mare. In Ardan sunt aproximativ 12.000 de oi, 400 de cabaline si 800 de vaci. Si suprafetele agricole din Ardan sunt destul de mari, unde exista circa 200 de hectare de pasune si 1000 de teren arabil si fanete, conform primarului.

“Este foarte greu cu vacile. Oamenii le dau de mancare dimineata si le dau drumul afara, numai ca mai mult se plimba pentru ca nu prea au ce manca”, a mai spus Olimpiu Iuga Napeu.

Pana se va gasi o solutie la aceste probleme oamenii din zona nu pot decat sa stea cu ochii pe cer si sa astepte ploaia salvatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.