Proiectul depozitului ecologic din Maramures a fost trimis incomplet la Bucuresti, dupa patru ani de tergiversari si esecuri

Proiectul depozitului ecologic din Maramures a fost trimis incomplet la Bucuresti, dupa patru ani de tergiversari si esecuri

Plimbat de autoritatile judetului timp de patru ani dintr-un sat in altul si de la tribunal la traducatorul in limba engleza, proiectul privind gestionarea deseurilor menajere din Maramures a fost trimis inca o data incomplet la Ministerul Mediului. El a fost de nenumarate ori la un pas de a fi dus la Bruxelles, de unde se asteptata o finatare de peste 50 de milioane de euro, insa, din cauza inadverdentelor s-a reintors pentru completare pe masa responsabililor din judet.

In 4 septembrie, proiectul depozitului ecologic de deseuri menajere, al carui centru e preconizat sa fie construit in satul Sarbi din comuna Farcasa, a fost predat de autoritatile judetene, pentru nimeni nu mai stie cata oara in ultimii patru ani, la Ministerul Mediului. Oficialii de la Bucuresti trebuie sa aprobe documentatia inainte de a fi avizata la Bruxelles. Nici de aceasta data proiectul nu a fost insa complet.

“Proiectul in sine este gata, cu tot ceea ce inseamna parte tehnica, inclusiv tradus. O singura piesa lipseste la dosar, aceea prin care in organigrama Consiliului Judetean vom hotari si unitatea de implemntare care sa faca parte din structura noastra”, a mentionat Emil Marinescu, vicepresedinte CJ Maramures.

Organigrama care lipseste din dosarul proiectului trebuie sa primeasca avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, apoi trebuie aprobata de Consiliul Judetean Maramures si va cuprinde intre sapte si 15 posturi, specialistii respectivi urmand sa se ocupe de implementarea sistemului de management al deseurilor. Din acestor tergiversari, in cea mai optimista varianta, licitatia de executie a depozitului ecologic din Maramures va avea loc la sfarsitul anului.

”Eu sunt optimist, dar cel mai devreme vom putea face licitatia la sfarsitul anului. Cred ca pana in noiembrie nu vom primi un raspuns de la Bruxelles. Si… pe urma e o licitatie internationala… Avand in vedere ca este un proiect mare, peste 50 de milioane de euro, se va proceda la o licitatie internationala si procedurile dureaza putin mai mult, sunt mai greoaie, mai largi in orizont de timp decat cele pentru licitatii obisnuite”, a explicat Marinescu.

Conform termenelor negociate cu Uniuniea Europeana, incepand din 16 iunie 2017, gunoiul menajer poate fi depozitat doar in structuri ecologice, asa ca daca proiectul nu va fi aprobat maramuresenii vor trebui sa transporte gunoiul menajer in depozitele din judetele vecine, cu costuri semnificativ mai ridicate. Proiectantul depozitului ecologic de deseuri menajere ce va fi amplasat in Farcasa estimeaza ca sunt necesare 18 luni pentru punerea in functiune a proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *