Incepand cu 26 martie Slow Food Iasi daruieste comunitatii iesenilor un nou proiect in care copiii sa invete despre hrana locala, naturala si sanatoasa. Este vorba despre proiectul Melcul Verde, un proiect pilot de creare a unor gradini scolare comestibile.
Grupuri de copii din clasele primare si gimnaziale, coordonati de profesori si ajutati de partenerii si membrii Slow Food Iasi, vor cultiva, in spatii special amenajate din curtea scolii, legume si plante aromatice pe care sa le foloseasca in propria alimentatie.
In acest an, primele unitati scolare inscrise sunt Liceul Teoretic „Miron Costin” si Gradinita si Scoala Paradis din Iasi.
Proiectul pilot este posibil datorita finantarii din partea Cercului de Donatori Iasi prin care se vor realiza mini-solarele modulare reutilizabile si sprijinului dat de Verde Bun care pune la dispozitie seminte curate, traditionale, dar si indrumarea unor specialisti.
Melcul Verde a fost inspirat de proiectul Slow Food Turda numit Viata in gradina verde si de initiativa The Edible Schoolyard.
Slow Food este o miscare internationala initiata in 1986, care lupta pentru pastrarea bucatariei traditionale si regionale, incurajand cultivarea caracteristica ecosistemului local. Miscarea ocroteste principiile comertului echitabil, incurajeaza fermierii si micii producatori, dar are ca scop si educarea cetatenilor cu privire la riscurile fenomenului fast food, folosirea pesticidelor sau consumul de alimente modificate genetic.
In Iasi, Slow Food Convivium s-a format la inceputul lui 2013, la initiativa Asociatiei Mai Bine. Aceasta este o filiala locala, oficiala si recunoscuta de Organizatia Slow Food International.