Belgienii au adunat peste 6.000 de euro pentru proiectul Malin. Se pun bazele unui eco-sat

Belgienii au adunat peste 6.000 de euro pentru proiectul Malin. Se pun bazele unui eco-sat
Belgienii au adunat peste 6.000 de euro pentru proiectul Malin. Se pun bazele unui eco-sat
Belgienii au adunat peste 6.000 de euro pentru proiectul Malin. Se pun bazele unui eco-sat

Sase tineri belgieni au decis sa se mute alaturi de Philippe Coupé la Malin si sa inceapa, in judetul nostru, o noua viata, intr-un eco-sat. Drept urmare, au postat proiectul lor pe un site pe care se fac donatii si, in doua luni, au reusit sa stranga peste 6.000 de euro, adica mai mult decat si-au propus.

Cu banii adunati, ei vor incepe sa dezvolte ferma de permacultura creata de Philippe Coupé pe o suprafata de 8 hectare, pamant inconjurat de paduri, pasuni si livezi. Cei sase tineri s-au alaturat proiectului fascinati de faptul ca la noi inca „se coseste manual, se mulg vacile cu mana, se fac gemuri si vinuri de casa”, iar oamenii au pastrat contactul direct cu natura de care se folosesc pentru a trai simplu si pentru a medita.

Asa cum se stie, Philippe Coupé a dat viata satului Malin, organizand aici excursii cu magarusii pe care ii creste la emalin8ferma, primul sesshin Zen, dar si sejururi in pensiunea cu 17 paturi. Oaspetii sai din tara si strainatate au putut admira in fiecare vara peisajele frumoase, cascada din padure, s-au putut relaxa la iaz. Din pacate insa, boala Parkinson de care sufera nu ii mai permite sa fie la fel de activ, acesta fiind motivul pentru care a pus bazele unui eco-sat. Primii locuitori ai asezari sunt sase tineri belgieni de treizeci de ani: Rémy Pasti, Pierre Dal Borgno, Coline Van Laeys, Benoit Antoine, Laetitia Lamoline si Ludovic Dubrulse. Ei se vor instala chiar luna aceasta la Malin.

Potrivit lui Philippe Coupé, cu totii au decis sa-si ia viata in propriile maini convinsi ca societatea pe care o lasa in urma epuizeaza natura, nu asculta multele mesaje pe care natura i le trimite si neaga orice dimensiune spirituala.

„Aceasta falsa democratie in care deciziile sunt luate in fotoliile de la Davos mai degraba decat pe banciile echipa Malin bunaparlamentelor populare, se scufunda tot mai mult pe zi ce trece. Noi vrem sa pastram un contact strans cu natura, mama noastra, vrem simplitate, sobrietatea fericita a lui Pierre Rabhi. Indraznim sa credem in alte modele de viata, simple si sanatoase, cum ar fi tribul – autonomie alimentara si energetica, solidaritate – sa ne petrem viata in contact cu natura si dand intaietate cunoasterii de sine”, au scris belgienii pe Facebook.

Intrucat sunt constienti ca nu le va fi usor sa se adapteze la un mediu nou in care oamenii vorbesc alta limba si traiesc in alta cultura, s-au gandit sa creeze o asociatie al carui rol sa fie acela de a gasi sprijin in caz de nevoie, prin aceasta intelegandu-se o echipa pentru santier, animatori pentru taberele de vacanta, echipa de promovare a proiectului etc.

Pana acum, Jean-Marie Coudou, Ahmed Hafiz si Jean-François Pontégnie, toti trei belgieni, si-au oferit suportul, altii sunt mai mult interesati in achizitionarea de terenuri pentru ca sa-si petreaca vara la Malin, altii vor sa amenajeze aici o tabara de cercetasi. Philippe Hellebaut, un alt belgian interesat de acest mod de atrai, a cumparat o ferma vecina pentru a trai si el la Malin.

„In plus fata de sprijinirea ermitajului, asociatia va promova cumpararea de terenuri si crearea unui-sat ecologic pentru a evita vecini nedoriti si pentru a beneficia de pretul accesibil al terenului de acum. Nu in ultimul rand, se vrea lucrul acesta fiindca si configuratia locului se preteaza foarte bine la organizarea de tabere sau alte evenimente culturale”, mai anunta belgienii pe Facebook.

In 2015, prioritatile noilor locatari de la Malin sunt: instalarea de panouri fotovoltaice solare, restaurarea casei pentru emalin5locuitorii permanenti, constructia unei sali multifunctionale numita „Octogon”, crearea si intretinerea gradinii de zarzavat, marirea cotetului de gaini, reintroducerea catorva familii de albine, cultura de ciuperci pe busteni, reabilitarea viei, iinfiintarea de toalete uscate, dusuri solare in aer liber, acvacultura in ia, phyto-epurarea apelor uzate si refacerea barierelor.

„Prima prioritate este bilantul uman. Suntem mai fericiti aici, mai senin, mai transparenti, mai putin egoisti? Vor fi sedinte de zazen in fiecare dimineata”, anunta ei si pe noul site http://www.ermitajmalin.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *